Operaatio Strategia taloyhtiölle, osa 3

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 10.9.2013

Sen jälkeen, kun olimme saaneet hallitukselta valtuutuksen, lähdimme valmistelemaan hanketta. Visioksi valittiin: Larun halutuin taloyhtiö vuonna 2020!

Ensimmäinen työvaihe oli selvä: kokoonnuimme minun luonani ja aloitimme työt. Saimme valmisteltua jo ensimmäisen illan aikana viinilasien ääressä hyvin pitkälle asukkaille tarkoitetun kyselyn sekä strategiahankkeen aikataulun.

Taloyhtiöni strategian on tarkoitus valmistua ensi kevään yhtiökokoukseen, joten aikataulu etenee seuraavasti: asukkaille tehdään ensin valmistelemamme kysely, tämän jälkeen analysoimme työryhmän kanssa kyselyn tulokset ja lopuksi valmistelemme strategiaesityksen hallitukselle hyväksyttäväksi.

Kun strategia on hyväksytty yhtiökokouksessa ensi keväänä, osakkailla on selkeä näkemys siitä, miten meidän taloyhtiötä tulisi johtaa, jotta voisimme olla Lauttasaaren halutuin taloyhtiö.

Juttusarjassa seurataan taloyhtiöni strategian etenemistä ensi kevääseen saakka. Seuraavassa osassa: esittelemme hallitukselle valmistelemamme materiaalin. Hallituksen on myös tarkoitus varmistaa toimikunnallemme antamansa valtuutus hallituksen kokouksessa. Mitenköhän sen kanssa käy?

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

5 kommenttia

  1. Tässä juttusarjassa (ja monessa muussakin ohjeessa) hallituksella näyttää olevan keskeinen rooli. Tässä hallitus halusi jopa muuttaa ryhmän nimen. Lienee mahdollista myös, että osakkaat tekevät hallituksesta riippumattoman strategiaselvityksen yhtiökokouksen hyväksyttäväksi? Eri asia onko se hyvä asia, mutta lain mukaan varmaan mahdollista?

    1. Strategian valmistelussa tärkein vaihe on asukaskyselyn tekeminen asukkaiden toiveiden selvittämiseksi. Minusta kuulostaa hassulta, että osakkaiden itsensä muodostama ryhmä esittäisi muille osakkaille kysymyksiä ja toisi tulokset ja mielipiteet yhtiökokoukselle hyväksyttäväksi ilman minkäänlaista hallituksen käsittelyä tai mandaattia. Mielestäni taloyhtiön johdon roolia pitää kunnioittaa, sillä hallitus ja isännöinti on valittu johtamaan taloyhtiötä. Oman taloyhtiöni strategiatyöryhmän tarkoitus on auttaa hallitusta ja isännöintiä strategian valmistelussa, ei vaikeuttaa sitä.

    2. Noinkin asiaa voidaan ajatella, joka on varmasti oikein useassa tapauksessa. Itse pohdin tätä niinkin tosin että lakihan antaa osakkaille, eli omistajille, oikeuden tehdä vaikka strategiaesityksen yhtiökokouksen käsiteltäväksi.

      Jos puhutaan taloyhtiön “arvoista”, pistäisin myös “taloyhtiödemokratian” arvona hyvin korkealle, jossa asukkaiden lain mukaisia toimia ei paheksuta eikä automaattisesti nähdä esim hallituksen tai isännöitsijän vastaisina toimina.

    3. On ehdottomasti loistava juttu, että osakkaat ovat itse aktiivisia ja tekevät strategian laatimiseksi aloitteen yhtiökokouksessa. Minusta varsinainen työ alkaa kuitenkin vasta aloitteesta, joka on hallitukselle osoitettu velvoite toimia. Taloyhtiön koosta riippuen yhtiökokouksessa ei useinkaan ole mukana kaikkia osakkaita. Strategiassa sen sijaan on tarkoitus selvittää kaikkien osakkaiden toiveita taloyhtiön tulevaisuudessa. Juuri tästä syystä strategia tehdään laajana selvitystyötä kokousten jälkeen, ja selvitysten pohjalta valmistellaan itse strategia, joka tuodaan seuraavan yhtiökokoukseen käsiteltäväksi.

  2. Miksi ko. henkilöt eivät halua vaikuttaa hallituksessa ja yhtiökokouksessa. Muutenkaan taloyhtiön asioiden hoito ole helppoa ja vaatii vastuuta tehdyistä päätöksistä. Otan esim. Esim. Jos nykyiset ulkovalot laitetaan liiketunnistimien perään, niin siinä ei saada mitään taloudellista hyötyä. Nykyiset natriumlamput vie syttyessään suurimman tehon ja kun ne lämpenevät niiden tehontarve laskee lähes puoleen. Toinen ongelma niissä on se, että ne eivät syty uudestaan, ennen kuin ne ovat jäähtyneet. Viive voi olla 10-30 min. Siinä jää varkaille ja ilkivallan tekijöille hyvä aika touhuta. Pitää tuntea tekniikka ja osata laskea hyödyt ja haitat. valitettavasti piha parlamenteilla ole kykyä taitoa tähän. Samoin näyttää olevan tilanne “kaiken taitavilla” lakimiehillä!

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen Taloyhtiöstrategia Yhtiökokous