Operaatio Strategia taloyhtiölle, osa 2

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 3.9.2013

Neljä innokasta osakasta, minut mukaan lukien valittiin taloyhtiömme strategiatyöryhmään. Kokoonnuimme yhtiökokouksen jälkeen pihalla ja aloimme innokkaana keskustella asiasta. Ensiksi meidän piti saada hallitukselta valtuutus toimia.

Hallituksen valtuutusta varten laitoimme viestiä asiasta isännöitsijälle. Isännöitsijä huomasi heti innostuksemme ja ymmärsi, että kyseessä on tärkeä asia.

Hallitus sen sijaan ei aluksi käsittänyt, mistä strategian laatimisessa on kyse. Revitäänkö talon katto auki vai mitä työryhmä oikein on tekemässä? Hallitus kyseenalaisti koko työryhmän perustamisen, sillä yhtiöjärjestyksessämme ei ole asiasta mainintaa, eikä asunto-osakeyhtiölakikaan ota siihen mitään kantaa.

Isännöitsijä kertoi kuitenkin hallitukselle, että työryhmä voidaan perustaa, mutta siihen tarvitaan hallituksen päätös. Tällöin työryhmä toimii ikään kuin hallituksen työrukkasena töitä heidän luvallaan. Työryhmä myös raportoi hallitukselle aika ajoin, miten prosessi etenee.

Selvensimme hallitukselle myös, että strategian tarkoituksena on helpottaa taloyhtiön johtamista. Haluamme selvittää, mitä osakkaat haluavat ja miten taloyhtiötämme pitäisi osakkaiden mielestä johtaa. Asukkaiden mielipiteitä kysytään ensin asukaskyselyn avulla.

Perusteellisen selvityksemme jälkeen hallitus jäi pohtimaan asiaa. Myöhemmin saimme isännöitsijältä sähköpostin, jossa saimme luvan jatkaa työtämme, mutta eri nimellä. Alkuperäinen nimi ”Strategiatyöryhmä” piti vaihtaa ”Asukastoimikunnaksi”.

Juttusarjassa seurataan taloyhtiöni strategian etenemistä ensi kevääseen saakka. Seuraavassa osassa: asukastoimikunnan ensimmäinen tapaaminen.

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

2 kommenttia

  1. Muilla, kuin taloyhtiön hallituksella on puhe ja esitysoikeus, mutta ei taloudellista vastuuta asioista. Päätöksenteko edellyttää myös vastuuta. Energia-asiat ovat vaikeita asioita ja edellyttävät asioista päättäjiltä myös tietoa ja matemaattisia kykyjä arvioida tehtyjä esityksiä, taloudellisesta näkökulmasta katsottuna. Otan esim. eräässä taloyhtiössä tehtiin päätös energia toimikunnan esityksestä, että ensimmäisestä kerroksesta, eivät rappujen valot syty, kuin myöhään pimeällä. Näin säästettiin energia toimikunnan mukaan sähköä! Asennuksen ja laitteiston hintaa ei kyseinen taloyhtiö tule säästämään koskaan! Ensin pitää osata laskea säästöstä aiheutuvat kustannukset. Säästöä on vain se mikä jää loppulaskussa viivan alle. Esim. viiden vuoden perioodilla.

    1. Paljonko asennus maksoi, paljonko on ohjauksen takana oleva valaistusteho ja paljonko tuo lyhentää valojen päälläoloaikaa?

      Minusta muulla kuin liiketunnistimella ja valoisuusanturilla ohjatut valot käytävissä ja pihoilla ovat tuhlausta. Ja nuo kyllä maksavat itsensä aika nopeasti takaisin.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen Taloyhtiöstrategia