Mitä ovat taloyhtiön käyttökorvausmaksut?

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 20.3.2012

Saunavuoro lauantai-iltaisin vai autopaikka parhaalla paikalla parkkiksella? Kuulostaa arjen pieneltä luksukselta. Tästä huvista pitää kuitenkin myös maksaa.

Taloyhtiön käyttökorvausmaksut tarkoittavat muun muassa sauna-, autopaikka- ja pesutupamaksuja. Käyttökorvausmaksut perustuvat aina sopimukseen käyttäjän ja taloyhtiön välillä eli ne eivät ole vastikkeita.

Jos käyttäjä ei maksa käyttökorvausmaksuja, taloyhtiö voi poistaa hänen käyttöoikeutensa. Yleensä taloyhtiö palauttaa käyttöoikeuden, kun maksut on kuitattu. Jos kyseessä on sen sijaan autopaikka, taloyhtiö voi päättää autopaikan vuokrasopimuksen ottaen huomioon vuokrasopimuksen ehdot. Käyttäjä ei voi yleensä tämän jälkeen enää vuokrata autopaikkaa taloyhtiöltä.

Käyttökorvausmaksut voidaan myös rinnastaa taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä vastikkeisiin, jolloin käyttäjän lisäksi osakas vastaa käyttökorvauksista. Tällöin jos käyttäjä laiminlyö velvollisuuttaan eikä maksa käyttökorvausmaksuja, taloyhtiö voi antaa käyttäjälle ja osakkaalle varoituksen maksamattomista maksuista ja viime kädessä ottaa asunnon hallintaansa. Lue lisää asunnon hallintaanotosta.

Asuntokaupan yhteydessä uusi omistaja voi joutua vastuuseen myyjän laiminlyömistä käyttökorvausmaksuista, jos ne on rinnastettu yhtiöjärjestyksessä vastikkeisiin. Ostaja voi joutua vastuuseen myös myyjän maksamattomista vastikkeista, joten ole asuntokauppoja tehdessäsi aina huolellinen ja tarkista asia esimerkiksi välittäjältä.

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

8 kommenttia

 1. “Käyttökorvausmaksut voidaan myös rinnastaa taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä vastikkeisiin”
  Tarkoittaako näin että yhtiökokous märittelee näiden perustaminen ja suurus (vahvistamalla talousarvion) vai onko (ainakin) näiden suurus hallituksen käsissä?
  Esim. voiko hallitus korottaa mm. vesimaksuja kesken tilikaudella?

  1. Käyttökorvausmaksut voidaan tosiaankin rinnastaa vastikkeisiin. Vesimaksut sen sijaan ovat vastikkeita. Hallitus voi päättää käyttökorvausmaksujen, kuten saunamaksun, autopaikkamaksun tai pesutupamaksun suuruuden. Vastikkeet ja siten myös vesimaksut sen sijaan vahvistetaan yleensä yhtiökokouksessa.

  2. Hallituksemme vaihtoi nettiyhteyksien toimittajan ja määräsin huoneistokohtaisen hinnan (5 eur/kk), joka veloitetaan kaikilta vastikkeiden yhteydessä laajakaistamaksuna. Kun kysyin asiaa isännöitsijältä asiaa, hän ilmoitti, että hallitus on päättänyt nimenomaan käyttökorvauksesta. Mielestän, kun kaikki joutuvat maksamaan käyttivät palvelua tai ei, kyseessä on vastike, josta päättää yhtiökokous. Onko näin?

  3. Olen kanssasi samaa mieltä. Laajakaistakustannukset peritään yleensä kaikilta asukkailta hoitovastikkeen seassa, koska yhtiöjärjestyksessä ei ole erillistä vastikeperustetta laajakaistakustannuksille. Ratkaiseva on siis yhtiöjärjestyksen sanamuoto tässäkin asiassa. Mikäli tässä tapauksessa yhtiöjärjestyksessä ei ole erillistä laajakaistavastikeperustetta määritelty, peritään kustannukset normaalin hoitovastikeperusteen mukaan (yleensä pinta-alan tai osakkeiden lukumäärän mukaan).Yhtiöjärjestystä voidaan kuitenkin myös muuttaa 2/3 määräenemmistöpäätöksellä ja yhtiöjärjestykseen sisällyttää laajakaistavastikekustannusten osalta oma laajakaistavastikeperuste, jonka mukaan nämä kustannukset peritään tasan huoneistojen kesken. Vastikkeiden määrän vahvistaa yleensä yhtiöjärjestysmääräysten perusteella yhtiökokous. Suosittelisin ensin tarkistamaan, mitä yhtiöjärjestyksenne vastikeperusteen osalta määrää ja kuka taloyhtiössänne vahvistaa vastikkeet.

  4. kiitos nopeasta vastauksestasi! Siitä oli apua.

 2. Taloyhtiössämme on autopaikkamaksu 15 €/kk (käyttökorvaus) Siinä on lämmitystolppa jossa virta pitää itse käydä laittamassa päälle joko heti alkavaksi. Tai sitten kellon mukaan myöhemmin. Virta voi kerrallaan olla enintään 2 h. Laskin, että jos autoa lämmitetään 150 päivänä vuodessa noin 2 h kerrallan 1,5 KW teholla, niin sähköä kuluu 450 KWh, Kustannus taloyhtille on silloin 450 KWH x 0,1 €/KWH = 45 € vuodessa. Taloyhtiö siis perii käyttökustannusmaksua selvästi enemmän kuin siitä on kustannuksia. Autopaikat ovat taloyhtiö hallussa. Voiko taloyhtiö menetellä näin.

  1. 12.1.2017 20:32 Juhani Katainen: Teidän parkkipaikkaa pitää ehkä myös aurata, hiekoittaa ja lakaista hiekat pois. Sähkötolppien huolto esim. 15 vuoden välein maksaa. Valaistus maksaa. Ruutujen maalaus aika ajoin maksaa. Rahaa menee siis muuhunkin kuin sähköön.

 3. Voiko hallitus korottaa autopaikkavuokraa, koska osakas/asukas lataa hybridiautoaan tolpasta?

Kirjoita kommentti

Hienoa että haluat jakaa omia kokemuksiasi. Pysy kuitenkin asiallisesti asiassa. Karsimme etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Parkkipaikat Sauna Yhtiövastike