Mistä on hyvä putkiremontti tehty?

Kirjoittanut Marjut Joensuu 22.3.2016

”All the single ladies, mihin enää tarvitset deittisivustoja! Tee kuten minä: muuta ainakin 40 vuotta vanhaan taloyhtiöön, jossa EI ole tehty putkiremonttia – johan ramppaa huoltoyhtiön ja viemäriyhtiön miestä isolla kalustolla harva se ilta!”

Tämän tositarinan kertoi ystäväni Facebookissa. Tarinoita putkiremontista – tai sen puutteesta – on lähes jokaisella. Putkiremppakertomuksissa on yleensä hieno draaman kaari: ongelmia, vaikeuksia ja hammasten kiristelyä, mutta kuitenkin onnellinen loppu.

Oma putkiremonttielämykseni alkoi viime joulukuussa, kun ostin kodin vuonna 1955 rakennetusta talosta. Asunto oli alkuperäiskunnossa ja perusteellinen linjasaneeraus juuri alkamassa. Samalla avautui hyvä tilaisuus laittaa huoneisto uuteen uskoon. Kylppäri, keittiö, lattia ja ovet menivät vaihtoon.

Tähän mennessä kokemukseni putkiremontista on ollut iloinen yllätys. Syitä hyvälle asiakaskokemukselle on ainakin kolme.

  1. Aikataulut ja toimintaohjeet materiaalien valintaan ja lisätöiden teettämiseen kerrottiin osakkaille selkeästi. Urakoitsijalla on käytössä sähköinen tiedotuspalvelu, josta löytyvät kaikki tiedot ja josta voi tilata sähköpostimuistutukset. Urakoitsijan yhteyshenkilö on huolehtinut tiedottamisesta ja vastannut kysymyksiin mallikkaasti.
  2. Virolaiset aliurakoitsijat ovat tehneet hyvää jälkeä. Yhteistä kieltä ei ole aina löytynyt, mutta viittomakieli ja hyvä asenne ovat auttaneet asioiden selvittämisessä. Rikkalapio ja imuri ovat olleet ahkerassa käytössä eli työmaan siisteydestä on huolehdittu kiitettävästi.
  3. Päätin jo etukäteen, että muutan asuntoon vasta kun putkiremontti ja huoneiston kunnostustyöt ovat valmiit. Asuminen olisi ollut sietämätöntä remontin keskellä ilman vettä ja vessaa, betonin pöllytessä, porakoneiden laulaessa ja venäjänkielisen popin raikuessa rapussa. Paitsi joillekin eläkeläisille, jotka sisseinä sinnittelivät kodeissaan läpi remontin. Heille voisi kehittää ”putkiremontti survival” -ansiomerkin.

Ammattilainen näkee putkiremontin rakennuksen elinkaareen liittyvänä prosessina, joka alkaa kuntoarviosta ja päätyy hankesuunnittelun kautta urakkaan, valvontaan ja vastaanottotarkastukseen. Asukkaalle hyvä putkiremontti on tehty ennakoivasta tiedottamisesta, kohteliaista remonttimiehistä ja oman kodin kunnostamisesta mieleiseksi.

Marjut Joensuu

Kirjoittaja: Marjut Joensuu

Marjut Joensuu työskenteli Isännöintiliiton johtajana ja vt. toimitusjohtajana maaliskuuhun 2019 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marjut Joensuu →

4 kommenttia

  1. Ennakoiva tiedottaminen, kohteliaat remonttimiehet ja oman kodin laittaminen mieleiseksi ovat varmasti tärkeitä tekijöitä putkiremontin – tai minkä tahansa muun taloyhtiön korjauksen – onnistumisessa. Putkiremonttien osalta ehdotan joukon jatkoksi neljättä tekijää: hintaa.

    LVIS-saneerausten kilpailutilanne tuntuu ainakin PK-seudulla vääristyneen pahasti. Varsinkin nk. “perinteiset” remontit paisuvat helposti niin kalliiksi, ettei hanketta voi perustella ainakaan osakkaiden taloudellisella hyödyllä.

    Monet muutostöistä haaveilevat osakkaatkin joutuvat pettymään. “Työturvallisuuden” takia remonttityömaalla saavat työskennellä vain urakoitsijan valitsemat aliurakoitsijat. Tämän ansiosta osakkaille markkinoidaan kiskurihintaisia muutostöitä: eräänä suosikkiesimerkkinäni 5000e:n tarjous kuuden (6) eteisen kaapin _purkamisesta_! Tarjouksen saanut osakas purki lopulta kaapiston itse 1,5 tunnissa. Muutostyönä tilatulle halvalle lastulevykeittiölle tulee hintaa kuin italialaiselle laatukyökille, ja osakas pääsee valitsemaan mieleisensä kylppärin laatat kolmesta eri harmaan sävystä. Nykyään onkin perusteltua kunnostaa asunto _ennen_ LVIS-saneerauksen alkamista.

    Toimin itse lähes 50-vuotiaan taloyhtiön hallituksessa. Nykytilanteen johdosta olemme tehneet periaatepäätöksen venyttää putkiremonttia niin pitkälle tulevaisuuteen, kuin ikinä mahdollista. Jo putkiremonttilainan korkokuluilla tekohengittää vanhaa LVI-järjestelmää oikein mukavasti. Ehkäpä tässä talossa putkiremontti tehdään keskieurooppalaisittain “metri kerrallaan”.

    1. Hyviä ajatuksia ja mielenkiintoinen näkökulma.

  2. Loistava kirjoitus. Jos perinteinen malli ei tule kysymykseen, voi nykyään tehdä vielä putkiremontin taloyhtiössä sukitusmenetelmällä. Siinä ei rakenteita rikota niinkuin vanhassa mallissa.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Putkiremontti Viestintä