Mistä apua isännöinnin ostajalle?

Kirjoittanut Tommi Leppänen 13.4.2018

Asuntoministeri Kimmo Tiilikainen väläytti joulukuussa, että isännöintialalle voitaisiin luoda rekisteröintivelvoite. Sääntelyn tavoitteena olisi kaiketi parantaa isännöinnin laatua ja luotettavuutta.

Isännöintipalveluita on hyvin saatavilla ja markkinat toimivat. Sääntelyllä tavoiteltavia asioita voidaan siis edistää muillakin keinoilla. Esimerkiksi isännöinnin ostamista pitäisi sujuvoittaa.

Tulevaisuudessa ostaminen voi olla vielä nykyistäkin vaikeampaa, kun asiantuntijuuden vaatimukset laajenevat. Asunto-osakeyhtiölaistakaan ei ole apua, sillä isännöinnistä määritellään siellä vain minitaso, ja sekin epätarkasti.

Ostajalla, eli hallituksella, on siis suuri vastuu. Taloyhtiöiden tarpeet vaihtelevat esimerkiksi yhtiön koon, elinkaaren sekä osakas- ja asukasprofiilin mukaan. Kun valmista peruskaavaa isännöintiin ei ole, isännöintipalveluja tarjoavien yritysten on määriteltävä palveluidensa sisältö.

Taloyhtiöstrategioiden yleistyminen auttaa. Kun tiedetään, mihin taloyhtiö on menossa ja mikä asukkaille ja osakkaille on tärkeää, hallitus voi hankkia vaatimuksia vastaavaa isännöintiä.

Tommi Leppänen

Kirjoittaja: Tommi Leppänen

Tommi Leppänen työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana tammikuun 2019 loppuun asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tommi Leppänen →

2 kommenttia

  1. Rekisteröity isännöitsijä? Nyt on jo auktorisoituja isännöitsijöitä. Monet isännöitsijät ovat alkaneet pienestä yhden miehen yrityksestä ja ovat myös menestyneet. Etteikö niin voisi käydä jatkossakin? Ministeri kai rakentaa valvojan valvojia päällekkäin. Jotenkin vaikuttaa myös siltä, että alalla jo toimivat haluavat rajoittaa alalle pääsyä. Sekö nostaisi tasoa? Perneri kyllä haluaa kaiken kilpailun vapauttamista. Kummaa, jos some ei vielä toimi tarpeeksi hyvin?

  2. Niin, vaikea on löytää luotettavaa isännöintiä, kun myös isännöintiliiton hallituksessa vuosia ollut henkilö saa kavalluksesta tuomion. Eikä myöskään liiton TOP-linjaukset auta luottamuksen kasvamista alaa kohtaan: “Tykkäämme lisätöistä ja niiden tuomista mahdollisuuksista.” Valta kiinnostaa isännöitsijöitä, mutta vastuu halutaan rajata kukkapenkkeihin.

    Puskaradio ja viidakkorumpu ovat hyviä työkaluja. Taloyhtiöiden hallituksien jäsenien kannattaa verkostoitua ja sosialisoitua. Monissa kaupungeissa on toimivia puheenjohtajaklubeja. Niissä voi vaihtaa kokemuksia. Pienien taloyhtiöiden on turha kantaa santaa ison toimiston aulaan. Kannattaa etsiä pieniä toimistoja. Pienet ei häviä isojen harmiksi alalta.

    Asioihin kannattaa varautua hyvissä ajoin. Pitää olla suunnitelma B, jos nykyinen hyvä isännöitsijä esim. myy firman tai vaihtaa työpaikkaa.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen Taloyhtiöstrategia