Anne Murtomäki on Isännöintiliiton jäsenpalvelupäällikkö.

Missä on taloyhtiön yleisavaimen paikka?

Kirjoittanut Anne Murtomäki 9.8.2017

Eikö olisikin helppoa, että taloyhtiön hallituksen jäsenet kävisivät avaamassa yleisavaimella oven asukkaalle, jolta on jäänyt avain kotioven taakse? Aikaa ja rahaa säästyisi eikä avaimiaan tiuhaan unohtelevien lasten tarvitsisi yksin odotella pihalla.

Näin toimittiin aikoinaan eräässä taloyhtiössä vuosikymmeniä, kunnes hallitus alkoi pohtia, miten vakuutusyhtiö suhtautuisi, jos yleisavain katoaisi tai varastettaisiin ja koteihin murtauduttaisiin.

Isännöin tuolloin taloyhtiötä ja otin asiasta selvää.

Vakuutusyhtiöstä kerrottiin, että hallituksen jäsen voi säilyttää yleisavainta, mutta sen pitää olla turvassa kassakaapissa. Riittääkö rautakaupasta ostettu kaappi vai pitääkö kaapin olla virallinen kassakaappi? Onko tekninen tila riittävän turvallinen paikka? Pitääkö kaappi olla pultattu kunnolla seinään? Missä itse kassakaapin avainta säilytetään? Onko se seuraavassa ”turvakaapissa”? Mihin avainten säilytysketju päättyy? Ja kuka enää muistaa sitä?

Vakuutusasioiden lisäksi on tiedettävä, kenelle huoneiston oven voi avata. Huoltomies tarkistaa aina henkilöllisyyden. Tarkistaako hallituksen puheenjohtaja tai jäsen? Tietääkö hän, jos jonkun ex-puolisolla on vaikkapa lähestymiskielto?

Summa summarum: yleisavaimen ainoa oikea säilytyspaikka on huolto- tai isännöintiyrityksessä.

Anne Murtomäki

Kirjoittaja: Anne Murtomäki

Anne Murtomäki toimii Isännöintiliitossa jäsenpalvelupäällikkönä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Anne Murtomäki →

9 kommenttia

  1. Millä tavalla rautakaupasta ostettu kassakaappi ei ole “Virallinen”.

    kannattaa käyttää numerokoodilla varustettua kaappia.

    ja kun yleisavaimeen ei laita merkintöjä avaimesta, niin harva murtomies osaa arvata sitä niin arvokkaaksi.

    Kuinka moni taloyhtiö on auditoinut huoltoyhtiön avaintensäilytyksen? Saati isännöintiyhtiön? Aika retuperällä asiat noissakin.

    Kyllä se hallituksen jäsen on ihan luotettava avaimen säilyttäjä, etenkin yhtiöissä joilla ei ole pysyviä huoltosopimuksia.

    1. En ole nähnyt rautakaupoissa yhtään hyväksyttyä
      kassa saati avainkaappia. Kassakaapeissa pitää olla EURO luokitus ja hyväkysytyille avainkaapeilekkin on omansa.
      Hallituksen jäsen voi toki olla luotettava avaimen säilyttäjä, mutta onko hallituksen jäsenen teinipoika ja hänen kaverinsa välttämättä?
      Onko avain edes kopiosuojattua mallia?
      Itse ulkoistaisin samointien tuo avainhallinnan taholle joka tekee sitä työkseen..is.toimistot, lukkoliikkeet, huoltoyhtiöt.

    2. Meidän pienessä taloyhtiössä oli yleisavain henkilöllä, joka oli unohtanut oman avaimensa huoneistoonsa. Pulma!

      Yhtiössämme oli kaksi yleisavainta. Mutta kenellä se toinen oli, sitä ei kukaan muistanut tai tunnustanut.

      Lopulta avain löytyi, mutta sitä ennen alettiin syyttämään ihmisiä, jotka olivat vakuuttaneet, että yleissvainta ei ollut heillä. Tosi ikävää!
      Eli henkilö, jolta avain löytyi eli puh.joht. hänellä avain oli luultavasti ollut koko ajan, avain oli ollut vain liian “hyvässä” tallessa.
      Ikävintä on asiassa se syyttely, että oma nahka pelastuisi.
      Edelleen yleisavaimet ovat asukkailla. Vaikka olisi paljon parempi, että olisi vain yksi avain, joka olisi huoltoyhtiössä.

      Mutta sellaista “auvoista” on elämä rivitalossa nykyään. Ota tai jätä.

  2. Riippuu paljon taloyhtiöstä. Onko remprantteja seinällä ja perintökoruja lipastossa? Jos normiduunareita koko talo täynnä, niin onko riskit suuria? Lähtökohta on se, että kaikki tuntee kaikki ja hallituksen pj. on “Varma Laakkonen”.

  3. Tietääkö huoltomies jos jonkun ex-puolisolla on lähestymiskielto?

    Hallituksen puheenjohtaja tai jäsen tarkistaa henkilöllisyyden jos nyt ei jostain syystä tunne ihmistä jonka päästää sisään.

    1. Huoltoyhtiö ei saa automaattisesti tietoa lähestymiskielloista ym. Siitä tulee itse ilmoittaa huoltoyhtiöön ja muille halutuille tahoille.

  4. Kiitos kaikille hyvistä pohdinnoista ja kommenteista. Taloyhtiöt ovat kovin erilaisia: isoja ja pieniä, talkoohenkisiä ja ei-niin-talkoohenkisiä, huoltoyhtiöpalvelun omaavia ja ei omaavia jne. – ja kaikkea näiden väliltä, joten yleispätevää ohjetta ei ole olemassa. Taloyhtiöiden onkin mietittävä ja päätettävä itselle parhaat ratkaisut, jotka saattaa olla hyvä varmistaa isännöitsijältä tai esimerkiksi vakuutusyhtiöstä.

  5. Onko todellakin niin, ettei taloyhtiön asukkaista pidetä mitään tilastoa/kirjaa. Eli tarkoitan tällä sitä, että esim. me osakkaat emme tiedä keitä vuokralaisia missäkin asunnossa on. -Jos asunnossa aiheutetaan häirintää – ei isännöitsijäkään tiedä keitä asunnossa todellisuudessa asuu.

  6. Edellisten pohdintojen lisäksi mietin sitä tilannetta, jolloin taloyhtiön puheenjohtajalla on kränää jonkun osakkaan ja tai asukkaan kanssa. Mikä estää, jos hänellä on yleisavain mennä sisään mitään ilmoittamatta vaan osoittaakseen tälle valta-asemansa. Tekosyitä löytyy ns huolissaan jostakin asiasta.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Lukot Turvallisuus Vakuutukset