Kumpaan ryhmään sinun taloyhtiösi hallitus kuuluu?

Kirjoittanut Tero Heikkilä 19.4.2018

Ennustan, että puolet taloyhtiöiden hallituksista on valmiina, kun kaksi tärkeää asiaa jalkautuu taloyhtiöiden arkeen tänä keväänä.

Monet taloyhtiöitä koskettavat haasteet, parannukset ja mahdollisuudet ovat jo oven takana kolkuttamassa. Niihin kannattaa suhtautua positiivisesti, osana tulevaisuuden maailmankuvaa. Ei vastustaen, kitisten tai uhkakuvina.

Tietosuoja (GDPR)

25.5. astuu voimaan tietosuoja-asetus, joka turvaa meidän kaikkien oikeuksia. Taloyhtiöt säilövät monia tietoja erilaisissa rekistereissä meistä kaikista. On todella tärkeää, että näiden tietosuoja on kunnossa eikä tietojamme ole väärissä paikoissa tai turhaan. Huomattavaa on myös, että digitaalinen tieto on tietosuojan kannalta monin osin paljon helpompaa käsitellä kuin paperinen.

Suomalaisten tulee voida luottaa isännöintiin ja hallitukseen tässäkin asiassa. Isännöintiliiton tutkimusten mukaan osakkailla ja asukkailla on luottamuspulaa taloyhtiöiden johtoa kohtaan. Siksi moni asukas ja osakas tulee heti tuona päivänä käyttämään oikeuttaan saada tietää, missä rekistereissä hänen tietonsa ovat.

Hallitusten täytyy olla tuolloin valmiina. Vastuu muiden osakkaiden suuntaan on suuri, ja jos juridisesta vastuusta ei huolehdi, seurauksena voi olla mittavat sakot.

Ennustan, että taloyhtiöiden hallituksista puolet on valmiina 25.5.

Ennätysvilkas yhtiökokouskevät

Yleisesti ottaen tasainen ja yleinen arvonnousu on historiaa, ja sen tajuaminen kiihdyttää keskustelua asuntojen arvosta taloyhtiöissä.

Korjausvajeen merkitys asuntojen arvoon aletaan sisäistää, ja asuntojen kysynnän hiipuminen syrjäseuduilla puhuttaa. Lainansaanti vaikeutuu, ja ihmiset alkavat ajatella asuntoja ostaessaan ostavansa enemmän omaisuutta kuin kotia. Kaiken tämän oivaltaminen jakaa taloyhtiöt aiempaa enemmän menestyjiin ja menettäjiin.

Tämän ymmärryksen lisääntymisen vuoksi ennustan ennen kokematonta vilkkautta kevään yhtiökokouksissa. Osakkaat tulevat paikalle ja kysyvät, kumpaan porukkaan me kuulumme. He ottavat myös roolia ja haastavat hallitusta. Kokouksissa myös kriittinen ääni tulee esille.

Ennustan, että puolet hallituksista on valmistautunut tähän ennätysaktiiviseen kokouskevääseen.

Tero Heikkilä

Kirjoittaja: Tero Heikkilä

Tero Heikkilä työskenteli Isännöintiliiton toimitusjohtajana 2018 loppuvuoteen asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tero Heikkilä →

2 kommenttia

  1. Miten on Isännöintilliton tietohallinto? Vasta nyt joku on tajunnut, että liiton kaikki pöytäkirjat ovat olleet vuosikaudet netissä kaikkien luettavissa. Miten GDPR vaikuttaa Isännöintiliiton suunnitelmiin tehdä rahaa isännöintiväylän avulla, kun kerättyjä taloyhtiöiden tietoja myydään palveluluiden tarjoajille? Onko ajatukset jo muuttuneet? Ensin omat asiat kuntoon ja sitten huolehditaan muiden murheista.

    Hyvin monet varmasti tietää taloyhtiön kunnon. Remppoja tarvitaan aikaa myöten ja ne maksaa. Olisiko kuitenkin niin, että kiinnotus taloyhtiön asioihin johtuu isännöintialasta? Uutiset väärinkäytöksistä lisää huolta taloyhtiön asioista. KKV tutkii alaa. Alalla vähätellään kaikkia ikäviä asioita. Ei kai meillä huijata osakkaiden rahoja? Mitkä ovat taloyhtiön isännöitsijän verkostot? Valvooko kukaan asioita?

  2. Voiko isännöintitoimisto tietojen käsittelijä vaatia itselleen oikeutta kerätä taloyhtiön osakkaiden henkilötietoja omiin tarkoituksiinsa taloyhtiön ja isännöintitoimiston välisessä sopimuksessa? Jos voi, niin missä tilanteissa?
    Näissä tietosuojakeskusteluissa puhutaan eniten rekisterinpitäjän velvollisuuksista, mutta tietojen käsittelijän velvollisuuksista ei paljoakaan. Ja vielä vähemmän taloyhtiön ja isännöintitoimiston välisestä sopimuksesta.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Kokoukset Taloyhtiön johtaminen Tietosuoja Yhtiökokous