Kuka auttaa asukasta, kun hänellä on jokin ongelma? Lue vinkit

Kirjoittanut Marjut Joensuu 24.2.2017

Lamakesänä 1993 tein kesätöitä siivousliikkeessä. Asiakkaina oli ihmisiä, joille kaupunki maksoi kotisiivouksen sosiaalisista syistä: rappioalkoholisteja, yksinäisiä vanhuksia, pitkäaikaissairaita. Yksi asiakkaistani oli säikky mielenterveyskuntoutuja, joka oli täyttänyt jääkaappinsa palasaippualla, viimeistä koloa myöden, kuin tetris-pelissä.

Asukkaiden sosiaaliset ongelmat eivät ole noista päivistä ainakaan vähentyneet. Yle kertoi tällä viikolla, miten tämä näkyy taloyhtiöissä ja työllistää isännöitsijöitä kasvavassa määrin.

Asukkaiden huolet kantautuvat myös Isännöintiliittoon erilaisina yhteydenottoina. Eilen juttelin huolestuneen eläkeläisen kanssa, joka koki, että häntä vainotaan taloyhtiössä. Moni soittajista toivoo löytävänsä taikasauvan, jolla taloyhtiön asiat laitetaan kuntoon. Sellaista ei ikävä kyllä ole, mutta kokosin tähän vinkit useimmin kysyttyihin tilanteisiin:

    • Naapuri aiheuttaa häiriötä? Keskustele naapurin kanssa.
    • Epäilet, että naapurilla on hätä (esim. sairaskohtaus, väkivaltaa, vanhus toikkaroi yöpaidassa pakkasessa) tai naapuri käyttäytyy uhkaavasti tai sekavasti? Soita hätäkeskukseen.
    • Ottaa päähän, kun hallitus panttaa tietoa? Keskustele puheenjohtajan kanssa, miten tiedonkulkua voisi kehittää.
    • Haluat vaikuttaa yhtiön kehittämiseen, korjauksiin tai keitä valitaan hallitukseen? Osallistu yhtiökokoukseen.
    • Isännöitsijä ei vastaa? Ota puheeksi puheenjohtajan kanssa, mitä taloyhtiönne on sopinut isännöinnistä.
    • Piha on liukas, hissi ei toimi tms. vikatilanne? Ilmoita huoltoyhtiölle.
    • Tarvitset autopaikan tai saunavuoron tai suunnittelet remonttia? Kysy ohjeet isännöintiyrityksestä.

Isännöintiyritys tuottaa taloyhtiölle niitä palveluita, joista isännöintisopimuksessa on sovittu. Kun viranomaisten resurssit vähenevät ja asukkaiden ongelmat lisääntyvät, isännöitsijää huudetaan apuun entistä useammin selvittelemään erilaisia asioita. Riittääkö isännöinnissä aika ja kuka sen maksaa? Ja miten käy niiden, joilla on jääkaappi täynnä palasaippuaa?

Marjut Joensuu

Kirjoittaja: Marjut Joensuu

Marjut Joensuu työskenteli Isännöintiliiton johtajana ja vt. toimitusjohtajana maaliskuuhun 2019 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marjut Joensuu →

3 kommenttia

  1. Iltasanomat kertoo tänään, miten uskomattomiin asioihin isännöitsijät törmäävät työssään:
    http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000005105219.html

  2. Kuka puuttuu isännöitsijän toimintaan? Kaikki tahot käskevät kääntymään isännöintiliitom puoleen. Ikävä kyllä meidän yhtiön isännöitsijä ei kuulu liittoon. Hän kuitenkin ratsastaa isännöintiliittoom kuuluvan yrityksen sivuilla. Tämä on isännöintiliiton mukaan sallittua. Pöytäkirjoja yhtiökokouksista ei toimiteta osakkaille. Erityistarkastukset estetään pöytäkirjaväärennöksillä. Yhtiökokouksessa ei vastata kysymyksiin. Siinähän kysytte mitä teette on yleisin vastaus. Onko näitä vastauksia todellakin haettava oikeudesta? Kuka auttaa osakasta?

  3. Meidän talossa annettiin edellisen isännöitsijän toimesta ymmärtää, että nykyään ei tarvitse jakaa paperikopioita yhtiön vuosikokouspöytäkirjasta. Sai katsoa jostain oudosta sähköisen viestinnän osoitteesta jne. Onpa vaikeaa ottaa muutama kopio. Postituksen sijastahan joku talolainen tai pj tai muu hallituksen jäsen voisi jakaa talolaisille, kun pienestä yhtiöstä kyse.
    Lopputulos tästä jakamattomuudesta on, että kukaan ei tiedä mitään myöhemmin.
    Outoa on myös, kun edellisen kokouksen päätöksellä sai eräs asukas asentaa ilmalämpöpumpun asuntoonsa. Kysyttiin asiasta seuraavassa yhtiökokouksessa ei saanut isännöitsijältä eikä asukkaalta tietoa, mihin asennus tuli. Vaikutti, että kahdessa paikassa – toinen parveke. Pölymäärä lisääntynyt moninkertaisesti alakerran eli minun asunnossani. Lisäksi pitivät päällä mielestäni yli sen sovitun 3 kk ajan. Ja sitten ikkunat auki, vaikka talo täynnä IV-laitteita kph:ssa.
    Hormit kulkevat katossani, en ole lupaa antanut mihinkään. Äänestys antoi. Yhtiökokouksessa aikoi itse toinen puolisko kertoa ja keskeytti sanomansa, kun joku kysyi asiasta. – pistää miettimään, mitä ei voinut kertoa! Mistä apu?

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Huolto Häiritsevä elämä Naapurit Palvelut