Konsensus taloyhtiössä vaatii asukkailta ja hallitukselta harjoittelua

Kirjoittanut Aki Salo 24.5.2018

Yksi yhtiökokous, 14 asukaskokousta ja kolmisenkymmentä hallituksen kokousta. Siinä asunto-osakeyhtiöni kokoussaldo viimeiseltä 12 kuukaudelta. Ei ihan normaali määrä, mutta ei taloyhtiömmekään ole ihan normaali: meillä ei ole vielä taloa.

Olen hallituksen jäsenenä ja tulevana asukkaana ryhmärakennuttamishankkeessa, joka on asukaslähtöisesti hankkinut tontin, kerännyt porukan kasaan ja kimpassa palkannut suunnittelijat, projektinjohdon ja pian myös urakoitsijan. Yhteisen näkemyksen eteen on tarvittu tuntikaupalla kokouksia, pienryhmätyöskentelyä, asukaskyselyjä ja somekeskustelua.

Kun yhteistä taloa miettii 39 ruokakuntaa, näkemyksiä on monta. Varsinkin hallituksessa on mietitty paljon sitä, miten saadaan hiljaistenkin mielipide kuuluviin. Asian selvittäminen, esittely ja avoin keskustelu ovat usein lähtökohta, mutta todellinen mielipide mitataan osakaskyselyllä tai -äänestyksellä.

Emme vieläkään ole saaneet riitaa aikaiseksi, vaikka matkalle on mahtunut aivan vastakkaisiakin mielipiteitä ja paikoin on jouduttu tekemään kipeitä päätöksiä. Uskon vakaasti, että se on harjoittelun ansiota. Toivon, että luomamme keskustelukulttuuri kantaa talon valmistumiseen saakka ja sen ylikin – tosin vähemmällä kokousmäärällä kuin nykyisin.

Aki Salo

Kirjoittaja: Aki Salo

Taloyhtiö on hieno yhdistelmä yhteisöllisyyttä ja yksityisyyttä – kokonaiskuvasta vastataan yhdessä, mutta jokaisella on mahdollisuus omaan rauhaan. Asiakkuusjohtajana etsin taloyhtiöille ja isännöinnille parhaita kumppaneita asumisen kehittämiseen.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Aki Salo →

1 kommentti

  1. Taitaa olla jutut kaluttu loppuun tai sitten mielipidevaikutustiimi vetää henkeä, jotta julkinen keskustelu hieman rauhoittuu.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Kokoukset Rakentaminen Taloyhtiön johtaminen Yhtiökokous