Kaipaatko vaihtoehtoa putkiremontille?

Kirjoittanut Antti Hukkanen 23.9.2020

Tieto tulossa olevasta putkiremontista seisauttaa asuntojen oston ja myynnin. Siksi taloyhtiöt kaipaavat vaihtoehtoja perinteisille remonteille.

Tuttavani kävi asuntonäytössä, koska perhe kasvaa. Kohteena oli 1980-luvun alun kolmio, rauhallisella alueella ja hyvien yhteyksien varrella.

Kaikki syyt harkita tarjouksen tekemistä olivat olemassa: Parkkipaikalta ja pihalta katsottuna talo näytti hyvin huolehditulta. Asfaltit kunnossa, nurmikot siistit ja leikkipaikallakin laitteet ehjiä.Hissi säännöllisesti huollettu ja porraskäytävä asiallisessa maalissa. Asunnon sisustus viittasi siihen, että alkuperäiset omistajat olivat asuneet kauan, mutta pintoja oli remontoitu muutama vuosi sitten. Parvekekin oli lasitettu.

Sitten tuttavani luki isännöitsijäntodistuksesta, että putkiremontti on tulossa parin vuoden päästä. En halua sitä riesaa itselleni, hän sanoi, ja kääntyi kannoillaan.

Putket on pidettävä kunnossa, mutta remontti pelottaa

Korjausrakentaminen on välttämätöntä, mutta siitä on tullut melkoinen peikko, koska kuluttajat kammoavat kalliita kustannuksia, muuttoa remppaevakkoon ja arvaamatonta lopputulosta. Osa mainehaitasta on rakennusalan itse aiheuttamaa – asukkaita huomioidaan vieläkin liian vähän ja liian myöhään. Onneksi parempi työmaaviestintä on yleistymässä.

Mutta asian pihvi on toisaalla. Onko aina pakko repiä kaikki auki ja mullistaa koko taloyhtiön elämä puoleksi vuodeksi? Onko 1980-luvun talon putkisto todella siinä kunnossa, että se on kokonaan vaihdettava?

Kokemukseni mukaan useimmiten sen ikäisessä kiinteistössä riittää, että viemäriputkien kunto tarkastetaan ja korjataan sukittamalla niiltä osin kuin kulumista on havaittavissa. Pääosa putkistosta on ehjää ja sille voidaan antaa huoltotakuu, joka perustuu vuosittaisiin tarkastuksiin. Ja mikä parasta, näiden korjausten aikana et tarvitse vuokrakämppää tai piilopirttiä, vaan voit asua kotonasi.

Huoltosopimukseen kuuluu viemäriputkiston vuositarkastus sekä sukittamalla tehtävät korjaukset.

Omistajien kannattaa investoida putkikorjauksiin järkevästi

Todennäköisesti suurin huolen aiheuttaja taloyhtiöissä ovat kalliit putkiremontit. Ne hidastavat vanhojen asuntojen kauppaa, mikä on sekä ostajan että myyjän kannalta onnetonta. Edellä kuvatun kaltainen hyvä asunto hyvällä paikalla jää omistajan käsiin.

Suurten remonttien hinta pelottaa myös rahoittajia ja kiinteistönomistajia. Viime vuosina on tullut yhä yleisemmäksi, että monet taloyhtiöt eivät saa pankeista lainaa suurremontteihinsa. Liikekiinteistöjen omistajilla on toisenlainen rahaongelma – he eivät pysty siirtämään isoja kertakustannuksia vuokriin.

Ennustan tämän johdosta, että tulevaisuudessa yhä suurempi osa taloyhtiöiden ja liikekiinteistöjen viemäriremonteista toteutetaan huoltosopimusmallilla.

Lue lisää QL Protectionin sivulta.

Antti Hukkanen

Kirjoittaja: Antti Hukkanen

Antti työskentelee toimitusjohtajana ja asiantuntijana taloyhtiöiden viemäristöjen huoltosopimusurakoitsija QL Protectionissa. Yhtiö kuuluu vakavaraiseen korjausrakennusyritys Quattro Liningiin.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Antti Hukkanen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Putkiremontti