Kuka on kaiken tekemisen takana taloyhtiöissä?

Kirjoittanut Ida Levänen 13.3.2018

Bongasin mediasta taloyhtiöaiheisia otsikoita parilta viime kuulta:

Fiksu taloyhtiö huolehtii palovaroittimien kunnosta.

Taloyhtiö tempaisi itsenäisyyden kunniaksi.

Taloyhtiö päivitti pelastussuunnitelman.

Pääurakointi taloyhtiöiden urakkasuosikki.

Asunto-osakeyhtiöiden tarve asumisneuvontaan kasvanut.

Taloyhtiöiden on aika miettiä sähköautojen latauksen toteuttaminen.

Taloyhtiöt tuntuvat hommailevan kaikenlaista, mutta oikeastihan taloyhtiöt eivät tee mitään. Kaiken takana on ihminen. Meillä on Kotitalossa yksi sääntö ylitse muiden: kerromme selvästi, kuka tekee ja mitä. Hallitus, isännöitsijä, osakkaat vai asukkaat? Vai kenties huoltoyhtiö, siivouspalvelu, poliisi tai isännöinnin asiakaspalvelu?

Aina tekijää ei ole ihan yksinkertaista määritellä, mutta tosielämässä on pakko valita. Nimittäin jos taloyhtiön pitäisi saada jotain hoidettua, mutta tehtävä ei kuulu kellekään nimetylle henkilölle tai ryhmälle, homma jää varmuudella levälleen.

Kun katsot noita otsikoita, tiedätkö tai arvaatko, kuka tai ketkä olivat niiden takana? Tiedätkö, mitkä asiat ovat sinun kontollasi? Jos et, on aika ottaa selvää. Esimerkiksi lukemalla Kotitalo-lehteä.

Pyhän kolminaisuuden taloyhtiössä muodostavat hallitus, isännöinti ja osakkaat. Kaikkien kolmen pitää tietää oma tärkein tehtävänsä: Osakkaat valitsevat hallituksen yhtiökokouksessa. Hallitus selvittää osakkaiden mielipiteet ja linjaa toimintaa niiden perusteella. Isännöinti pitää kokonaisuuden hallinnassa ja tuo hallituksen pöydälle ne asiat, jotka vaativat päätöksiä. Tällä tiimityöllä tehdään onnellisia taloyhtiöitä. Tai siis ihmisiä.

Ida Levänen

Kirjoittaja: Ida Levänen

Ida Levänen työskenteli Kotitalo-lehden julkaisupäällikkönä alkuvuoteen 2019 saakka.  

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Ida Levänen →

4 kommenttia

 1. Kaikkien on hyvä muistaa Kotitalo-lehden asema. Lehti on isännöintiliiton mainoslehti, jolla rahoitetaan merkittävällä tavalla isännöintiliiton toimintaa. Isännöintiliitto taas ajaa isännännöitsijöiden ja isännöintiyritysten etua, ei osakkaiden etua.

  Tilaajien pitää harkita tarkasti lehden tilaamista. Oikea lehti taloyhtiön tiedonlähteeksi on kiinteistöposti. Ensin pitää tilata tämä ja samalla rahoittaa kiinteistöliiton toimintaa. Vasta tämän jälkeen voi harkita Kotitalolehteä, jos on tarvetta isännöintialan mainoslehdelle.

  Isännöitsijä johtaa, hallitus päättää ja osakkaat maksaa.

  1. Toivottavasti tuo kolmijako toimii muodossa:
   isännöitsijä esittelee ja toteuttaa, hallitus päättää ja kuuntelee osakkaita, osakkaat ja hallitus maksavat, olettaen että hallitus koostuu osakkaista.
   Toivottavasti isännöitsijää ei ole valittu hallituksen, toivottavasti hän ei ole valituttanut itseään myös puheenjohtajaksi. Näinkin joskus tapahtuu, joka vuosi, aivan huomaamatta hallituksen järjestäytyessä yhtiökokouksen jälkeen. Vahva persoona pitää hallituksen hiljaisena leimasimena, jolle aina ei edes pöytäkirjoja lähetetä; ne allekirjoitetaan tilipäätöstä käsittelevässä kokouksessa vasta kaikki yhdellä kertaa.

 2. Korjaus edelliseen. Siis kiinteistölehti. Kiinteistöposti on toinen mainoslehti.

 3. Kiitos ♥

Kirjoita kommentti

Hienoa että haluat jakaa omia kokemuksiasi. Pysy kuitenkin asiallisesti asiassa. Karsimme etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki