Joulu ei ole vain tunnelmaa ja yhdessäoloa – muistetaanhan taloyhtiössänne myös turvallisuus?

Kirjoittanut Päivi Maaniitty 16.12.2019

Taannoin syksyllä Kotitalon ylläpitämässä Taloyhtiön hallitus -Facebook-ryhmässä heräsi vilkas keskustelu siitä, minkälaista sosiaalista toimintaa taloyhtiöissä järjestetään talkoiden lisäksi vuoden mittaan. Keskustelunavaus keräsi hetkessä 56 kommenttia, joissa kerrottiin peli- ja paljuilloista, lettukesteistä, glögijuhlista, kisastudioista, ompelukerhoista ja lukupiireistä.

Oululaisessa taloyhtiössä järjestetään näin joulun alla joulukuusen valojen sytyttäjäiset ja lauletaan yhdessä joululauluja. Kommentteja tuli myös sen puolesta, että kunpa ei tarvitsisi olla koko ajan niin hirveän sosiaalinen, sillä rauhoittuminenkin on kotona tärkeää.

Luin joskus jutun siitä, kuinka suomalaiset viihtyvät pimeään vuodenaikaan kodeissaan verhot suljettuina, kun taas Ruotsissa verhot pidetään auki niin, että satunnaiset ulkonakävelijätkin näkevät asuntoon sisään. Oli miten oli, iltaisin kerrostalot ovat kauniita katsella, kun ikkunoissa palavat jouluvalot, ja pihalla saattaa tunnelmaa tuomassa olla myös taloyhtiön yhteinen, valaistu joulukuusi.

Lue lisää: Taloyhtiön yhteinen joulukuusi luo tunnelmaa – muista myös turvallisuus

Kaiken juhlimisen ja kotona oleilun lomassa muistetaan kuitenkin pitää huolta niin omien kuin naapurienkin juhlapyhien onnistumisesta varmistamalla, että palovaroitin on toimintakunnossa. Ehkä on syytä myös tarkistaa laatikoista kaivetut vanhat valosarjat ja niiden sähköjohdot ennen valojen sytyttämistä. Kinkun paistumista uunissakin on hyvä pitää silmällä, ettei vahinkoja satu. Joulukuu on tunnetusti tulipaloaltis kuukausi.

Haastattelemiemme SPEKin ja Safetumin mukaan taloyhtiöiden pelastussuunnitelmien päivittämisessä, niistä tiedottamisessa ja noudattamisessa on vielä petraamisen varaa. Siinä aihetta uuden vuoden lupauksille.

Lue lisää: Liian moni taloyhtiö reputtaa paloturvallisuudessa murheellisin seurauksin – siksi pelastussuunnitelmaan pitää panostaa

Päivi Maaniitty

Kirjoittaja: Päivi Maaniitty

Taloyhtiö on monelle koti, mutta myös osa omaa taloutta ja paikka vaikuttaa. Kotitalon päätoimittajana innostun tiedon lisäämisestä päätöksenteon tueksi, avoimesta keskustelusta ja kiehtovista arjen tarinoista.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Päivi Maaniitty →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Paloturvallisuus