Sähköiset lukot yleistyvät taloyhtiöissä

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 30.9.2014

Taloyhtiömaailmassa tapahtuu. Kuluneen vuoden aikana muun muassa avainturvallisuus on kehittynyt huomattavasti ja taloyhtiöille hankitaan sähköisiä avaimia ja lukkojärjestelmiä yhä enemmän.

Lukituksen uusimisen syy voi olla turvallisuuden parantaminen ja samalla väärinkäytösten ja rikosten kuten kellarimurtojen selvittäminen voi helpottua. Sähköiset lukot keräävät informaatiota, joka on tarvittaessa luettavissa lukoista tai lukkojärjestelmästä.

Monet asukkaat pelkäävät kuitenkin, että kun sähköiset avaimet yleistyvät, isännöitsijä voi valvoa, missä asukkaat liikkuvat esimerkiksi mihin aikaan asukkaat tulevat illalla kotiin.

Sähköisiä avaimia ja lukkoja käytetään taloyhtiössä kuitenkin lähinnä ulko-ovissa ja ovissa, joiden kautta kuljetaan taloyhtiön yhteisiin tiloihin. Asukkaiden omien huoneistojen ovien lukot ovat usein edelleen mekaanisia, eikä niihin siten jää käytöstä tietoja.

Jos taloyhtiö ottaa käyttöön sähköisen lukitusjärjestelmän, on käyttöönotosta tiedotettava asukkaille. Käyttöönotto edellyttää enemmistöpäätöksen tekemistä yhtiökokouksessa, koska hankintakustannukset ovat yleensä merkittäviä. Erillisiä suostumuksia osakkailta ei kuitenkaan edellytetä.

Kun taloyhtiö päättää sähköisen kulunhallintajärjestelmän hankinnasta, on hyvä tunnistaa, että järjestelmän tiedoista muodostuu henkilörekisteri. Samalla kun asukkaille viestitään sähköisen järjestelmän käyttöönotosta, kerrotaan miten henkilötietoja kerätään, säilytetään ja käytetään.

Sähkölukitus toimii niin, että kun asukas käyttää avaintansa, siitä jää merkintä lukkoon, joka yleensä on yleisten tilojen lukko. Vain poliisiviranomainen tai rikoksia tutkiva viranomainen pääsee käsiksi lukkoihin kerättyihin tietoihin, koska avainten käyttötietoja kerätään nimenomaan rikosten selvittämiseksi. Edes isännöitsijällä tai hallituksen puheenjohtajalla ei siis ole oikeutta tarkistaa näitä tietoja.

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Lukot Turvallisuus