Uuden hallituksen toiminta organisoidaan järjestäytymiskokouksessa

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 22.4.2013

Liisa valittiin vuosi sitten taloyhtiön hallitukseen, vaikka hänellä ei ollut aikaisempaa kokemusta hallitustyöstä. Vuoden aikana Liisa on kuitenkin oppinut paljon isännöitsijältä ja vanhoilta hallituskonkareilta. Tänä vuonna hän on päättänyt jatkaa hallituksessa.

Yhtiökokous valitsee hallituksen jäsenet. Koska Liisan taloyhtiön yhtiökokouksessa on mukana uusia nuoria osakkaita, vanhemmat osakkaat kehottavat heitä menemään mukaan hallitukseen. Liisan kanssa hallitukseen valitaankin kaksi vanhaa ja kaksi uutta hallituksen jäsentä.

Kun hallitus on valittu, isännöitsijä pyytää uusia jäseniä jäämään yhtiökokouksen jälkeen pidettävään hallituksen järjestäytymiskokoukseen.

Mikä ihmeen järjestäytymiskokous?

Hallituksen järjestäytymiskokouksessa hallitus organisoi toimintansa. Hallituksen jäsenet esimerkiksi sopivat, miten he aikovat vuoden aikana pitää yhteyttä toisiinsa ja mitä he aikovat hallituskaudella tehdä.

Hallitus valitsee järjestäytymiskokouksessa itselleen myös puheenjohtajan, ellei asiasta ole määrätty muuta yhtiöjärjestyksessä.

Jos hallitukseen valitaan uusia jäseniä, kuten Liisan taloyhtiössä, heidät on hyvä perehdyttää alustavasti tehtävään jo järjestäytymiskokouksessa. Liisa kertoo uusille jäsenille, mihin dokumentteihin heidän kannattaa tutustua.

Sidonnaisuuksien ilmoittaminen

Hallituksen järjestäytymiskokouksessa hallituksen jäsenien on myös hyvä ilmoittaa sidonnaisuutensa muihin yrityksiin isännöitsijälle ja muulle hallitukselle. Sidonnaisuuksien selvittäminen on erittäin tärkeää, jotta ne ovat avoimesti taloyhtiön tiedossa. Kun sidonnaisuudet on selvitetty, esimerkiksi esteellisyysasiat voidaan ottaa helposti huomioon hallituksen kokouksissa.

Sidonnaisuudet ilmoitetaan kirjallisesti. Hallituksen jäsen selvittää, missä yrityksessä hän tai hänen lähipiirinsä on omistajana tai työntekijänä. Lisäksi hän ilmoittaa, voiko omistuksella olla merkitystä taloyhtiön toiminnan kannalta. Merkitystä voi olla esimerkiksi silloin, kun kyseessä on huoltoyritys, siivousyritys, kirjanpitotoimisto tai tilitoimisto. Tiedon sidonnaisuuksista voi toimittaa isännöintiyritykseen myös hallituksen järjestäytymiskokouksen jälkeen.

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

3 kommenttia

  1. Mielenkiintoinen tuo kirjoituksen lause: “Sidonnaisuuksien selvittäminen on erittäin tärkeää, jotta ne ovat avoimesti taloyhtiön tiedossa”.
    Noihin selvityksiin taitaa olla kovin, kovin, pitkä matka, koska taloyhtiömme hallituksen jäsenet eivät suostu edes kertomaan yhteystietojaan, porras- ja huoneistonumeroaan, puhelinnumeroaan eikä sähköpostiosoitettaan muille osakkaille.
    Toistuviin pyyntöihin isännöitsijä vastaa, että näiden tietojen julkaisuun pitää saada kunkin hallituksen jäsenen henkilökohtainen lupa.
    Tilanne on toistunut useamman hallituksen aikana.
    Kaikki osakkaat eivät välttämättä tunne kaikkia talon asukkaita nimeltä. Eivätkä kaikki osakkaat välttämättä osallistu yhtiökokoukseen.
    Pitäisikö nämä nimet omatoimisesti kaivaa esiin kaupparekisteristä? Minkälaiseen rikokseen syyllistyy, jos ne käy sieltä kopsaamassa ja monistaa ne porrashuoneiden ilmoitustauluille?

    1. Isännöitsijä voi minusta tyypillisesti antaa osakkaille hallituksen jäsenten nimet, jotka näkyvät myös yhtiökokouksen pöytäkirjassa.

      Koska lain mukaan hallitus kuitenkin antaa isännöitsijälle ohjeita ja määräyksiä, on isännöitsijän minusta kuvailemassasi tapauksessa noudatettava hallituksen kieltoa siitä, ettei yhteystiedoja saa antaa osakkaille. Tosin on kyllä todettava, että kuvaamasi tapaus on äärettömän erikoinen tilanne. Jos hallituksen jäsenten yhteystiedot sen sijaan käyvät ilmi julkisesta rekisteristä, voi minusta isännöitsijä antaa ne myös osakkaille. Muussa tilanteessa osakkaat voivat käytännössä olla yhteydessä hallituksen jäseniin lähinnä kirjeitse isännöitsijän kautta.

  2. meillä kun hallitus on valittu, muutumme me valitsijat automaattisesti vuokralaisen tasolle.isännöitsijä puhenjohtajan kanssa pitää siitä huolen,ja tämähän johtuu siitä että emme olis halunneet ulkopuolista isännöitsijää ei puh.johtajaa.puhjohtaja ei anna puh.vuoroa jos asia on vähänkään heitä arvosteleva.olemme ikäviä ihmisiä,joille voi näyttää keskisormea.voi mennä vuosikin ennen kun saamme pöytäkirjan ja sekin on vääristelty.jopa pöyt kirjan tarkastajan liitteet hävitetään,ja todennäköisesti kirjoitetaan uusi.kiusaaminen on niin kaiken kattavaa,ettei se voi siitä enää lisääntyä.ykskin hallituksen jäsen lupasi, että nyt remontit tulee olemaan niin kalliita,ettei siinä kaikki nykyiset ihmiset pysty asumaan.ja toden totta yksikin korjaus hinta oli tuplat halvempaan tarjoukseen kysymys oli tuhansista euroista ja sitäkään ei edes päätetty yht.kokouksessa vaan hallitus keskenään hoiti asian.ja menossa on parasta aikaa paljon isompi ongelma.saapas nähdä.pienyhtiössä näin.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Kokoukset Taloyhtiön johtaminen Yhtiökokous