Erkkerit ja lautalattiat ovat ihania, mutta asuntonäytöllä on syytä aluksi ummistaa niiltä silmänsä

Kirjoittanut Maria Mäkinen 25.9.2019

Sain kerran näytenumeron sisustuslehdestä, jonka pääkirjoituksessa kirjoitettiin asunnon ostamisesta taloyhtiöstä. Kirjoittaja kertoi valinneensa kotinsa tunteella, kuten “kaikki muutkin”. Kirjoittaja piti tätä selvästi ihan hyvänä asiana, sillä hän tiesi heti, “että tässä se on”.

Tunteella eläminen on minusta ihan hyvä ohje monessa asiassa, mutta ei asunnon ostamisessa. Siinä kun ei ole kyse vain ihanista erkkereistä, lautalattioista ja rentouttavan kotoilun mielikuvasta. Asunto on suurimmalle osalle ihmisistä elämän suurin hankinta ja omaisuus, eikä tällaiseen sijoitukseen pitäisi ainakaan aluksi suhtautua tunteella.

Huono juttu on, jos tunteen viemänä hankkii asunnon, joka on maksukyvyn rajoilla. Erityisesti nuoria aikuisia houkuttelee koti uudiskohteesta, jonka myyntihinta on hilattu alas taloyhtiölainalla. Silloin pitää olla tarkkana, jotta ymmärtää asumisensa todelliset kulut. Ja vaikka taloyhtiölainojen kautta tuleva velka ei koskettaisi, asunnon ostajan pitää joka tapauksessa varautua ainakin asuntolainan korkojen nousuun sekä taloyhtiön mahdollisiin suuriin, vastiketta nostaviin korjaushankkeisiin.

Mistä sitten lähteä liikkeelle, kun edessä on uuden asunnon hankinta ja tuntee epävarmuutta siitä, mitkä ovat oman kodin todelliset kulut? Vinkkejä voi lukea esimerkiksi isännöitsijöiltä, jotka kertovat, mihin he kiinnittävät asuntokaupoilla huomiota. Velaton tai varaton yhtiö saa heidän hälytyskellonsa soimaan. Asuntokaupan tärkeästä asiakirjasta, huolellisesti laaditusta isännöitsijäntodituksesta, kannattaa ehdottomasti tarkistaa ainakin nämä 10 kohtaa.

Me Kotitalo-mediassa pidämme asunnon ostamista ja omistamista taloyhtiöstä niin tärkeänä asiana, että julkaisemme kotitalolehti.fi:ssä jatkossa entistä enemmän näihin aiheisiin liittyviä sisältöjä ja kokoamme niitä uudelle Suuri muutto –sivulle.

Haluamme auttaa ihmisiä ymmärtämään, mistä asumiseen liittyvät kulut muodostuvat ja mitkä arkiset asiat ja toisaalta isot yhteiskunnalliset muutosvoimat vaikuttavat asumisen hintaan. Ennen kaikkea haluamme olla pelottelun sijaan ratkaisukeskeisiä uudenlaisten asuntomarkkinoiden edessä.

Mutta mennään vielä takaisin sinne asuntokaupoille. Asunnon ostamista voi verrata mielessään vaikka autolla ajamiseen. Ennen liikenteeseen pääsemistä pitää suorittaa ajotutkinto, jotta yhteiset säännöt ovat hallussa ja liikenne olisi kaikille turvallista. Vähän samaan tyyliin voi ajatella asuntokaupoilla: ensin hoidetaan teoriaopinnot ja sen jälkeen selvitetään, miten kohteena olevassa yhtiössä ja huoneistossa asiat on käytännössä hoidettu.

Vasta tämän jälkeen kannattaa alkaa suunnitella sen perintöpiirongin paikkaa.

Maria Mäkinen

Kirjoittaja: Maria Mäkinen

Maria Mäkinen toimi Isännöintiliiton media- ja vaikuttamisviestintäpäällikkönä vuoden 2021 loppuun saakka.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Maria Mäkinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asuntokauppa Lainat Rahoitus