Autopaikkasäännöt syyniin yhtiökokouksessa

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 8.3.2013

Olli on tehnyt perusteellisen esityksen autopaikkasääntöjen vahvistamisesta yhtiökokouksessa. Hän on lähettänyt esityksen vuoden alussa isännöitsijälle ja hallituksen puheenjohtajalle sähköpostilla. Esitys onkin lisätty yhtiökokouksen esityslistaan ja kokouskutsun liitteeksi niin, että jokainen osakas on voinut perehtyä Ollin esitykseen etukäteen.

Olli esittää, että asunto-osakeyhtiö Tampereen Kotitaloon vahvistetaan seuraavat autopaikkasäännöt:

Autopaikkasäännöt

Taloyhtiöllä on yhteensä 20 autopaikkaa taloyhtiön välittömässä hallinnassa.

A. Vuokrausperiaatteet

1. Yhtiön osakkailla / asukkaille on pääsääntöisesti yksi pihapaikka huoneistoa kohti, vaikka huoneiston osakkeet jakautuisivat useammalle osakkaalle.

2. Isännöitsijä ylläpitää jonotuslistaa autopaikkoihin. Autopaikat vuokrataan seuraavan etuoikeusjärjestyksen mukaisesti:

a. ensimmäisenä jonossa olevalle yhtiössä asuvalle osakkaalle tai osakkaan vuokralaiselle.
b. ensimmäisenä jonossa olevalle yhtiön ulkopuolella asuvalle osakkaalle.
c. muulle ulkopuoliselle (korotettu vuokra)

Vapautunut autopaikka tarjotaan vuokrattavaksi jonotuslistan etuoikeusjärjestyksen mukaan ensisijaiselle oikeutetulle vuokraajalle.

Mikäli tarjottu autopaikka ei sovi hakijalle, hänet poistetaan jonotuslistalta tai jos hän haluaa jatkaa jonotusta, hänet siirretään jonon viimeiseksi.

Autopaikkoja saa olla osakkaalla enemmän kuin yksi huoneistoa kohti, kun paikkoja on riittävästi kaikille halukkaille. Mikäli taloon tuleva tai talossa asuva osakas, jolla ei ole autopaikkaa, haluaa vuokrata autopaikan, eikä ryhmissä b tai c ole vuokrattuja paikkoja, yhtiö sanoo irti viimeiseksi taloon muuttaneen tai viimeiseksi vuokrasopimuksen tehneen osakkaan kolmospaikan ja sen jälkeen kakkospaikan.

3. Autopaikkojen vuokralaiset eivät voi keskenään vaihtaa paikkoja, vaan vaihdosta tulee aina sopia isännöitsijän kanssa. Hallitus päättää tiedon vahvistamisesta.

4. Autopaikan vuokrannut ei voi vuokrata paikkaa edelleen. Autopaikka ei myöskään siirry uudelle osakkaalle asuntokaupan yhteydessä tai uudelle vuokralaiselle osakkaan vuokralaisen vaihtuessa.

B. Autopaikkojen käyttö

5.  Autopaikka on tarkoitettu talossa asuvan asukasluetteloon merkityn asukkaan aktiivisessa käytössä olevalle autolle.

6. Auton pesu, remontointi ja renkaiden vaihto pihalla on kielletty.

 C. Irtisanomisaika ja muut säännöt

7.  Tarvittaessa taloyhtiön hallitus tulkitsee sääntöjen soveltamista tapauskohtaisesti.

8. Autopaikan molemminpuolinen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Irtisanominen tulee suorittaa kirjallisesti.

Millaiset autopaikkasäännöt on sinun taloyhtiössä?

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

4 kommenttia

 1. Mitä vähemmän sääntöjä ja mitä yksinkertaisemmat säännöt, sen parempi.

  Muutama kommentti : jonotuslista antaa mahdollisuuden myös ulkopuolisille vuokrata paikkoja jos kysyntää ei muuten ole. Jättäisin yksinkertaistuksen vuoksi ei-asukkaat kokonaan ulkopuolelle, harvoin on sellaista ongelmaa että paikkoja on liikaa. Jos niitä kuitenkin on, niin jääkööt vapaat paikat vieraspaikaksi. Tai ainakin ulkopuolisten paikat pitäisi ensin olla liipaisimiella jos oma väki tarvii paikkoja, olikos tässä ulkopuolisten paikkojen irtisanomisesta mitään… Kohdassa 2 on viittaus “b ja c ryhmiin” epäselvä.

  3a : miksi ei saisi vaihtaa? Tarpeeton kielto. Ilmoitus isännöitsijälle pitäisi riittää.

  6b : tarpeeton ja tulkinnanvarainen kielto joka laskee asumismukavuutta. Onko kielto siis koko pihaan vai vain parkkipaikalle? Kieltääkö se ajovalojen vaihdon, tuulilasipyyhkimien vaihdon tai likaisen tuulilasin pesun? Näin tiukkaan kieltolinjaan pitäisi mennä todella harkiten ja muita vaihtoehtoja pohtien, esim pesu / renkaanvaihtopaikka erikseen.

  1. Kiitos tarkoista huomioista. Virhe kohdassa 2 on korjattu tekstiin.

 2. saako autoa pitää rivitalon edessä kuukausi kaupalla jos sillä ei ajeta ( 0n katsastamaton)

 3. Onko mahdollista taloyhtiössä saada vapautus autopaikan vuokrasta esimerkiksi vastineena siitä, että on lupautunut pitämään hallussaan yleisavainta ja olemaan saatavilla?

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Parkkipaikat