Anne Murtomäki on Isännöintiliiton jäsenpalvelupäällikkö.

Asuuko yläkerrassasi norsu?

Kirjoittanut Anne Murtomäki 13.5.2020

Alakertaani muutti uusi naapuri. Oikein hauska ja puhelias nainen, mutta kovin on kovaääninen. Pytyllä istuessani ja keittiössä touhutessani kuulen erinomaisesti, mistä naapurini juttelee puhelinkaverinsa kanssa. Kerrostalossahan tässä asutaan, ja monenlaiset äänet ovat sallittuja, joten ei voi mitään.

Tovi sitten tämä samainen naapuri osui rappukäytävässä kohdalleni tavarakassit kainalossaan. Iloisesti ”heit” vaihdettuamme hän kysyi, asunko hänen yläkerrassaan. ”Joo, asun”, vastasin ja samalla mietin, että nyt pääsenkin sanomaan hänen kovaäänisestä puheestaan!

Naapuri jatkoi kuitenkin puhetta vienosti kysyen, mahdanko olla niin sanottu kanta-astuja? Hänen vieraansa kun oli ihmetellyt, millainen ihminen yläkerrassa asuu: ”Onko isokin ihminen, kun kävelee kuin norsu?” No, suht pienihän minä olen, normaalikokoinen.

Lievä puna nousi poskilleni. Tiesin kyllä olevani kanta-astuja, mutta en sitä, että askeleeni jytisevät alakertaan. Hämmentyneenä sopersin, että olin juuri siirtänyt tavaroitani keittiöstä makuuhuoneeseen alkavan keittiöremontin alta. Varmaan siten olivat askeleeni olleet kovin reippaita ja raskaita.

Asiasta ei noussut sen suurempaa ongelmaa, ja keskustelimme leppoisasti erilaisista askeltavoista. Minäkin kehtasin lopulta hymy huulessa kertoa hänelle hänen kovaäänisistä puheluistaan ja keskusteluistaan vieraidensa kanssa. Erosimme pilke silmässä: tällaista on elämä kerrostalossa.

PS. Ei ole kanta-astujan helppo muuttaa tyyliään ”kevytastujaksi”. Miten sitä nyt hipsuttelisi, ettei kantapää jysähtäisi lattiaan?

Lue lisää naapurisuhteista.

4 kommenttia

  1. Auttaisiko paksupohjaiset ns. työkengät? Miksi niitä käytetään vain töissä, mutta kotona ollaan sukkasillaan? Nehän ovat sisäkengät ja auttavat jalat ja vartalon oikeaan ryhtiin. Jo monet kengät kulutettu.

    1. Jep, pidän nykyään aamutossuja kotona lähes aina 😁

  2. Kengät jalassa?

  3. “Yläkerran norsun” kanssa neuvottelu on toisinaan vaikeaa. Monet ajattelevat, että kun naapureista ei kuulu omaan asuntoon mitään, eivät omat elämisen äänet voi kuulua naapuriinkaan. Kanta-astujat eivät kuule omaa meteliänsä. Töminää ei ymmärretä häiritseväksi, jos oman asunnon yläkerrassa asuu villasukissa hiipivä seniorikansalainen. Satunnaiset viikonloppubileet tai aamujatkot ovat usein kestettävissä: yläkerrasta jatkuvasti kuuluva töminä tai ryminä ajaa helposti raivon partaalle.

    Mikä neuvoksi? Rohkeasti yhteys isännöitsijään ja asianmukaiset melumittaukset käyntiin. Syy kun voi olla myös rakenteissa.

    Eräässä tuntemassani taloyhtiössä töminän syyksi paljastui osakkaan väärin, “rumpukalvoksi” asentama uusi parketti. Osakas joutui tyhjentämään asuntonsa, uusi, kallis parketti purettiiin ja lattia rakennettiin uusiksi osakkaan kustannuksella. Töminä loppui siihen.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Naapurit