Asuminen unohdettiin ilmastokeskustelusta

Kirjoittanut Aki Salo 13.2.2020

Sana ”asuminen” mainitaan hallituksen ilmastostrategiassa tasan kerran, aivan alussa: ”Asuminen, liikkuminen ja ruoka ovat säilyttäneet Suomessa asemansa kulutuksen keskeisimpinä kasvihuonekaasupäästöjen lähteinä.” Tämän jälkeen asuminen unohtuu 120-sivuisessa selonteossa. Kiinteistö-sana sentään mainitaan 8 kertaa, kun puhutaan hajautetun energiatuotannon tukemisesta. Vertailun vuoksi ”liikenne” mainitaan 87 kertaa.

Ilmastoteema on hallinnut julkista keskustelua ja poliittisia puheenvuoroja. Päällimmäisiksi asioiksi ovat nousseet lentäminen, autoilu, lihansyönti ja kulutustottumukset. Mediat ovat tarjonneet vinkkejä sekä oman hiilijalanjäljen että ilmastoahdistuksen pienentämiseen. Kevään eduskuntavaalit on ehditty julistaa ilmastovaaleiksi.

Ei ihme, että konsulttitalo Pöyryn kyselytutkimuksessa joka neljäs suomalainen uskoi, että autoilu on kotitalouksien suurin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja. Todellisuudessa henkilöautojen päästöt ovat reilusti alle puolet asumisen päästöistä. Silti asuminen, ja varsinkin taloyhtiöasuminen, on jäänyt täysin ilmastokeskustelun ulkopuolelle.

Ulkopuolisuus heijastuu myös tukipolitiikkaan. Taloyhtiöille tarjottiin avustuksia energiaremontteihin viimeksi vuonna 2013. Porkkanan käytöstä siirryttiin keppiin: rakentamisen ja korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimuksia kiristettiin samaan aikaan. Vaatimusten kasvattaminen nostaa myös kustannuksia, jolloin taloyhtiöt miettivät entistäkin varovaisemmin, tarvitaanko uutta talotekniikkaa tai paremmin eristävää julkisivua ja kattoa.

Asumisen energiatehokkuuden tukipolitiikkaa voi verrata liikenteeseen, jossa jokaisen sähköauton hankintaa tuetaan 2000 eurolla sekä veronkevennyksillä. Yhteensä tukirahaa sähköautojen hankintaan on 6 miljoonaa euroa. Myös taloyhtiöiden sähköautopaikkojen rakentamiseen on tarjolla 1,5 miljoonaa tukieuroa.

Liikenteen sähköistäminen on kunnioitettava tavoite, mutta ilmaston kannalta enemmän saataisiin aikaan asumisen energiakulutusta pienentämällä. Jos asumisen energiatehokkuutta tuettaisiin suhteessa liikenteen tukiin ja päästöihin, siihen pitäisi käyttää 30 miljoonaa euroa. Taloyhtiöiden energiaremontteja vauhdittamalla lisättäisiin myös asumismukavuutta, työllistettäisiin suomalaisia yrityksiä ja säästettäisiin taloyhtiöiden rahoja.

Lue lisää: Ilmastonmuutos vaikuttaa asumiseenkin, näin taloyhtiöissä kannattaa varautua

Aki Salo

Kirjoittaja: Aki Salo

Taloyhtiö on hieno yhdistelmä yhteisöllisyyttä ja yksityisyyttä – kokonaiskuvasta vastataan yhdessä, mutta jokaisella on mahdollisuus omaan rauhaan. Asiakkuusjohtajana etsin taloyhtiöille ja isännöinnille parhaita kumppaneita asumisen kehittämiseen.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Aki Salo →

2 kommenttia

  1. Minua häiritsee suuresti ilmastonmuutos- yms keskusteluissa sähköautoilun ja asumisessa maalämmön hypettäminen. Niistä ajatellaan kuin lapsi siitä, mistä maito tulee – purkista tietysti! Niinkuin sähkökin – töpselistä tietysti!

    Toistaiseksi en ole kuullut kenenkään kysyvän, mistä se sähkö tulee – tai vieläkin tärkeämpää kysymystä, miten se sähkö on tuotettu?
    Sähköauto vastaan polttomoottoriauto keskusteluissa joku uskaltaa kyseenalaistaa sähköautojen valmistusmateriaalit, mutta maalämmöstä puhuttaessa sähkö jopa “unohdetaan” tyystin, sitä kaupataan silmät kiiluen ympäristöystävällisenä, päästöttömänä lämmitysmuotona. On monia, joilla ei ole aavistustakaan siitä, että myös maalämpö käyttää sähköä.

    Tosiasia tänään, a.D. 2019 kuitenkin on, että suurin osa näihin molempiin käytettävästä sähköstä tuotetaan fossiilisilla tai ydinkäyttöisillä polttoaineilla. Ellei kaikki.
    Joten ainoa päästöttömyys syntyy siitä, että kumpikaan ei putruta perästään.

  2. Olet aivan oikeassa. Asumista ei todellakaan ole huomioitu poliittisissa keskusteluissa tarpeeksi. Suomen asuntopolitiikka on valitettavasti niin pahasti vinoutunut, että sen korjaaminen vie vuosikymmeniä. Kerrostalo asumismuotona on erittäin luontoa säästävä ja järkevä, mutta sen arvostus on menetty rakentamalla surkeita kopperoita joissa itse asuminen ja asumiseen liittyvät asiat on unohdettu. Huoneet ovat kuin leikkimökkihuoneet, pesutiloihin mahtuu juuri ja juuri ahdas suihkukoppi ja pieni pesukone, kodinhoitohuone puuttuu jne. Miten siellä sitten voisi perhe elää, ei voikaan ja siksi ihmiset haluavat omakotitalon, mutta mistä niille maapläntti. Näkemykseni on, että arkkitehdit ja rakennusinsinöörit firmoineen ovat pilanneet peruuttamattomasti hyvän kerrostaloasumismuodon.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Ilmastonmuutos Korjaushanke