Tämä on taloyhtiössä asuvan tärkein taito

Kirjoittanut Marjut Joensuu 2.2.2015

Ilta-Sanomien juttu uusavuttomuudesta on herättänyt keskustelua: osaavatko suomalaiset enää asua? Mitä ihmettä asukkaan täytyy muka osata?

Lehtijutussakin haastateltu isännöitsijä Kari Kallio Jyväskylän Kiinteistöpalvelusta kirjoitti sähköpostissa, ettei ole nähnyt asumisen taidoissa olennaista muutosta 22-vuotisen isännöintiuransa aikana. Osalla asumisen taidot ovat aina olleet paremmat kuin toisilla.

Asunnoissa olevien vempeleiden määrä on kyllä kasvanut hurjaa vauhtia. Itselläkin meinaa mennä sormi suuhun, kun pitäisi käyttää kaikkea sitä tekniikkaa, jota kodissa nykyään on. Esimerkiksi ilmanvaihto oli edellisessä kodissa painovoimainen, mutta nykyisessä on kone, jota pitää itse säätää. Poistoilman talteenotto pitää kääntää talviasentoon ja suodatin vaihtaa. Kyllä tulee hikikarpaloita, kun yrittää selvitä näistä lukemalla valmistajan käyttöohjetta.

Projektipäällikkö Hemmo Päivärinne Matinkylän huollosta kertoi somekeskustelussa, että eniten asukkaita hämmentävät juuri ilmanvaihto ja lämmitys. Lisäksi märkätiloja ei ymmärretä pestä säännöllisesti ja kun laattoihin ilmestyy mustia likapilkkuja, sitä luullaan homeeksi.

Asumisen perustaitoja pitäisi ilman muuta opettaa jo koulussa, kuten isännöitsijä Kallio lehtijutussa ehdottaa. Asukkaan oikeudet, velvollisuudet ja yhteisasumisen pelisäännöt pitäisi jokaisen tuntea. Lisäksi on välttämätöntä parantaa myös taloyhtiöiden viestintää, jo senkin takia, että maailma ja määräykset muuttuvat solkenaan.

Isännöintiliitto on tuottanut paljon kansantajuista materiaalia, joiden avulla on helppo kertoa asukkaille tärkeimmät asumisohjeet. Harmillisen usein kuulen, että hallitus epäröi välittää asukkaille tietoa, koska se maksaa taloyhtiölle muutaman satasen. Tottakai viestinnällä on hinta, mutta tosiasiassa se on miinusmerkkinen. Tiedon hinnalla ei korjata yhtään vahinkoa, mutta estetään monia.

Kaikkia nippeleitä ja pykäliä ei asukkaan todellakaan tarvitse tuntea. Taloyhtiössä monista asioista huolehtivat isännöinti- ja huoltofirman ammattilaiset, jolloin asukas voi keskittyä elämään. Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä lupasi viime vuonna, että osakas saa olla amatööri, jos yhtiössä vain panostetaan hyvään johtamiseen.

Kun isännöitsijä lähettää tietoa, tutustu siihen. Ole kiinnostunut. Se on asukkaan tärkein taito.

Marjut Joensuu

Kirjoittaja: Marjut Joensuu

Marjut Joensuu työskenteli Isännöintiliiton johtajana ja vt. toimitusjohtajana maaliskuuhun 2019 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marjut Joensuu →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Huoneisto Viestintä