Osakkaiden omaisuus ajelehtii, tarvitaan taloyhtiöstrategioita

Kirjoittanut Tero Heikkilä 11.3.2014

Asuntokauppa yskii yhä pahemmin, kirjoittaa Timo Metsola blogissaan ja pelkää hintakuplaa. Vihdoin. Juuri kukaan ei ole uskaltanut sanoa ääneen asuntomarkkinoiden todellista tilannetta omien intressiensä takia: hinnat laskevat ja myyntiajat ovat todella pitkiä. Hyvä Timo!

En halua synkistellä, mutta tilanne johtaa varmasti omaisuuden eriytyvään arvoon ja kehitykseen. Asunnot, jotka sijaitsevat hyvin ja pitkäjänteisesti hoidetuissa kiinteistöissä, tulevat erottumaan merkittävästi tavallisista, saatikka huonoista kiinteistöistä. Hyvissä kauppa käy kuten ennenkin ja omistajat, asunnonvälittäjät sekä isännöitsijät ovat tyytyväisiä. Isännöitsijöiden tyytyväisyys tulee siitä, että hyvä työ vihdoin palkitsee ja se huomataan.

Ajelulla olevan omaisuuden pelastavat hyvät ammattilaiset. He aktivoivat vihdoinkin omistajat yhteisesti pohtimaan omaisuuden tulevaisuutta ja sen hoidon periaatteita. Yleisesti tästä työstä käytetään nimitystä strategiatyö. Pelkästä pohdinnasta ja kiinnostuksen herättämisestä on jo paljon hyötyä, mutta tulokset tulevat vasta selkeistä linjauksista ja yhteisesti määritellyistä aidoista nykyiselle kiinteistöomaisuuden poukkoilevalle keilaradalle.

Hyvä kulttuuri taloyhtiöissä on se asia, jota kaikkien toimijoiden tulee tukea. Se johtaa käytännössä muun muassa yhteisöllisyyteen, päätöksentekokykyyn ja energiatehokkuustavoitteiden saavuttamiseen. Harvoin on jotain, jossa kaikki voittavat. Tässä on. Paitsi ne muut asuntojen omistajat.

Isännöintiliitto onkin esittänyt, että taloyhtiöiden strategiatyötä tuettaisiin siihen myönnettävillä avustuksilla. Lisäksi korjausrakentamisen avustuksiin sidottaisiin ehto, että tukea myönnettäisiin vain strategiatyön tehneille taloyhtiöille. Mielestäni tämä on tehokkain ja yksinkertaisin tapa saada suuria muutoksia nyt ajelehtivan omaisuuden tulevaisuudelle.

Tero Heikkilä

Kirjoittaja: Tero Heikkilä

Tero Heikkilä työskenteli Isännöintiliiton toimitusjohtajana 2018 loppuvuoteen asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tero Heikkilä →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asuntokauppa Taloyhtiön johtaminen Taloyhtiöstrategia