Biohakkeri Teemu Arina painottaa palautumisen tärkeyttä: “Vaikka olisit erinomainen johtaja, olet ärsyttävää seuraa, jos olet aina väsynyt”

Kirjoittanut Taiga Häkkilä 7.12.2022

Biohakkeri Teemu Arina kannustaa johtajia automatisoimaan, delegoimaan ja optimoimaan työtehtäviä.

”Pyrin johtajana matalaan hierarkiaan ja muistutan ihmisiä siitä, että olen heille ennen kaikkea sparraava kollega. Koen, että hyvän johtajan alaiset eivät ota vastaan pelkästään käskyjä ja ohjeita, vaan myös toimintatapoja. Ihmiset imitoivat toisiaan, joten johtaja on usein heille alitajuisesti esikuva. Jos johtaja kuuntelee hyvin alaisiaan, työntekijätkin oppivat paremmiksi kuuntelijoiksi.

Hyvä johtaja osaa kysyä itseltään, mitkä tehtävät voi automatisoida, delegoida ja optimoida. Vaikka johtajasta tuntuisi, että hän hoitaa tietyt tehtävät parhaiten, alaisille kannattaa antaa tilaa keksiä itse ratkaisuja. Kun ihmiset löytävät ratkaisut itse ja heitä on kannustettu siihen, he oppivat itseohjautuviksi.

Itsensä johtaminen ei ole vain sitä, että organisoi omat työnsä. Se alkaa aamulla herätessä ja päättyy illalla nukkumaan mennessä. Jotta asioita pystyy tekemään tehokkaasti, myös palautumisen pitää olla tehokasta. Uni, tauot, ergonomia, stressinhallinta, ravitsemus, kaikilla näillä on vaikutusta tehokkuuteen. Vaikka olisit erinomainen johtaja, olet ärsyttävää seuraa, jos olet aina väsynyt.

Moni johtaja palaa loppuun. Tästä syystä on tärkeää pitää itsestään huolta. Älykkäässä yhteisössä ihmisistä pidetään huolta terveysmielessä. Jotkut ihmiset ovat alttiimpia stressille. Siihen on geneettisiä ja hermostollisia syitä, mutta stressinhallinta on kuitenkin opittavissa oleva taito. Avainasemassa on hengitys. Sitä voi harjoitella esimerkiksi mindfulness-meditaation avulla.”

Taloyhtiön hallituksessa on paljon hoidettavia tehtäviä, joissa digitaalisista työkaluista on apua. Esimerkiksi digitaalinen järjestelmä korjausta vaativille asioille lisäisi läpinäkyvyyttä taloyhtiön sisällä. Etäkokoukset ovat jo tuttuja, mutta myös pöytäkirjojen laatimista voidaan helpottaa botilla, joka toimii puheentunnistamisohjelmalla. Botti toimii tällä hetkellä parhaiten englanniksi, mutta tulevaisuudessa toivottavasti myös suomeksi.”

Kuka?

Teemu Arina, biohakkeri, puhuja, valmentaja, tietokirjailija ja johdon neuvonantaja.
Erikoistunut erityisesti oppimisen, työn, johtamisen, asumisen, terveyden ja hyvinvoinnin avainkysymyksiin.
Valittu vuoden johtamiskouluttajaksi Turun kauppakorkeakoulussa vuonna 2018.
Asuu Tallinnassa loft-asunnossa.
Harrastaa retkeilyä ja valokuvausta.

Taiga Häkkilä

Kirjoittaja: Taiga Häkkilä

Haluan tuoda asumisen aiheita monipuolisesti esille. Toimittajana innostun erityisesti arkisista vinkeistä ja yhteisöllisistä tarinoista. Taiga Häkkilä työskenteli Kotitalo-median verkkotuottajana toukokuuhun 2023 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Taiga Häkkilä →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Taloyhtiön johtaminen