Aurinkopaneelien huolto – kenen vastuulla kunnon tarkkailu ja huollattaminen ovat?

Kirjoittanut Meri Siippainen 21.4.2022
Aurinkopaneelit Outi Kainiemi

Aurinkosähköjärjestelmän kuntoa voi seurata mittarein ja silmämääräisesti. Asiantuntija kutsutaan paikalle, jos havaitaan poikkeamia.

Mietityttääkö aurinkopaneelien huolto? Asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivalta kertoo, että helpoin tapa pitää aurinkopaneeleista huolta, on seurata niiden tuotantoa.

− Jos laite ei tuota sähköä entiseen malliin, on jotain ehkä pielessä.

Aurinkosähköjärjestelmään kuuluu invertteri, joka muuntaa tasavirtaa vaihtovirraksi. Se voi myös hälyttää, jos jokin ei toimi normaalisti.

Paneelien kuntoa kannattaa tarkastella silmämääräisestikin. Lumikuorma, myrskyt ja paneelien alle kertyvät roskat rasittavat paneeleja. Kaapeleita uhkaavat nakertelevat jyrsijät.

Aurinkopaneelien huolto lähtee kunnon tarkkailusta

Kunnon tarkkailu ja peruspuhdistus onnistuvat myös maallikolta. Osakkaat voivat tarkkailla tuotantolukemia, ja peruspuhdistus voidaan jättää huollon tehtäväksi. Aurinkopaneeleihin vihkiytynyt ammattilainen kutsutaan tekemään tarkistus vain silloin, kun havaitaan jotain normaalista poikkeavaa. 

− Huonokuntoinen aurinkosähköjärjestelmä tuo sähkö- ja paloturvallisuusriskin, sanoo Suur-Uski.

Aurinkopaneelit ovat kuitenkin samalla kestäviä ja saattavat tulla käyttöikänsä päähän vasta 30 vuoden päästä, vaikka osia jouduttaisiinkin vaihtamaan.

Kunnon tarkkailun ja huollattamisen lisäksi Suur-Uski muistuttaa, että taloyhtiön vastuulla on pitää aurinkosähköön liittyvät kiinteistömerkinnät ja niin sanottu tietokortti ajan tasalla.

− Kortissa on lyhyt kuvaus järjestelmästä ja sen sijainnista kiinteistössä. Tiedot ovat tärkeitä pelastuslaitokselle, jos kohteessa syttyy tulipalo.

Lue myös: Sundsbergin Solaris on yli puolet vuodesta energiaomavarainen taloyhtiö

Meri Siippainen

Kirjoittaja: Meri Siippainen

Viestinnän tuottajana kirjoitan sekä Kotitalon verkkoon että printtilehteen. Työssäni tykkään aivan erityisesti kurkistella tulevaan: mitä kaikkea asuminen ja siihen liittyvät palvelut voisivat olla, jos etsimme rohkeasti uusia ratkaisuja yhdessä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Meri Siippainen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 4/2021

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Sähkö