Opas asunnon ostajalle – muista ainakin nämä asiat

Kirjoittanut Tiina Komi 2.3.2023
Anna-Kaisa Jormanainen

Suunnitteletko asunnon ostamista? Kokosimme avuksesi ajankohtaisen ostajan muistilistan.

Asuntokaupassa sijainnilla on merkitystä ja se vaikuttaa asunnon hintaan. Asuntoa ostaessasi sinun kannattaakin miettiä tarkasti, millä alueella haluat asua ja mitä palveluja tarvitset lähelle.

Silmäile asuntoilmoituksia. Kun tiedät, mitä haluat, neuvottele pankin kanssa lainasta. Kodin valinta tapahtuu sovittamalla yhteen omat tarpeet, halut, unelmat ja taloudelliset raamit.

Pohdi, haluatko muuttovalmiin kodin vai oletko halukas pienen pintaremonttiin tai jopa isompaan remppaan. Keittiö ja kylpyhuone ovat usein kalleimpia remonttikohteita. Mieti, paljonko olet valmis käyttämään rahaa remonttiin ja juttele tarvittaessa siitä myös pankissa.

Kun katselet asuntoilmoituksia, kiinnitä huomiota neliöiden lisäksi myös pohjaratkaisuun. Entä, onko ilmoitus hyvän välitystavan mukainen niin, että kaikki oleelliset asiat käyvät siitä selville?

Asuntoon tutustuessasi kiinnitä huomiota ilmanvaihtoon, ikkunoihin ja energiaan liittyviin asioihin sekä asunnon korjaustarpeisiin. Jos asunnossa on tehty remontteja, selvitä onko niissä käytetty asbestia.

Kysy kiinteistönvälittäjältä, noudattaako hän toiminnassaan hyvää välitystapaa. Asunnon omistaja voi toki myydä asunnon itsekin ilman välittäjän apua.

Tutustu taloyhtiöön

Osaketta ostaessa taloyhtiön valinta on jopa tärkeämpää kuin itse asunnon valinta. Osakkeenomistajana hallitset huoneistoa, jonka osakkeet omistat. Taloyhtiö omistaa rakennuksen.

Tutustu ennen ostopäätöstä taloyhtiön asiakirjoihin: isännöitsijäntodistukseen, yhtiöjärjestykseen, tilinpäätökseen, tilintarkastuskertomukseen ja kunnossapitoselvitykseen.

Taloyhtiön korjaushistoriasta näet, miten taloyhtiötä on huollettu. Isännöitsijäntodistuksesta ja kunnossapitoselvityksestä löydät tietoa tulevista joko jo sovituista tai tarpeellisiksi todetuista remonteista. Hyvä ja riittävän pitkälle tehty taloyhtiön strategia viestii siitä, että taloyhtiötä hoidetaan hyvin.

Lue myös rivien välistä. Jos 30–40 vuotta vanhassa talossa ei ole tehty putkiremonttia ja julkisivuremonttia, eikä niitä ole suunnitteilla, varaudu silti niihin. Lämmönjohtimien uusimisen keski-ikä on kaksikymmentä vuotta, ikkunoiden 30–40 vuotta.

Vihreä siirtymä on tosiasia, jota ei taloyhtiössäkään voi sivuuttaa. Nyt siirrytään kohti ekologisesti kestävää taloutta ja kasvua, mikä vaikuttaa korjaustarpeisiin ja esimerkiksi lämmitysjärjestelmän valintaan, energiatehokkuuteen sekä sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen.

Vihreät valinnat vaikuttavat asunnon arvoon ja sen kehittymiseen. Ei ole yhdentekevää, onko taloyhtiössä tehty esimerkiksi energiaomavaraisuutta parantavia ratkaisuja.

Perehdy taloyhtiön vastikkeisiin. Onko taloyhtiössä kerätty tai kerätäänkö siellä korjausvastikkeita tulevia remontteja varten? Entä millainen on taloyhtiön luottokelpoisuus? Saako se helposti yhtiölainaa korjauksia varten? Silloin vastikkeita ei välttämättä kerätä etukäteen.

Hyödynnä asiantuntijoita

Sillä, sijaitseeko taloyhtiö omalla vai vuokratontilla, on merkitystä. Vuokratontilla sijaitsevassa taloyhtiössä myynnissä olevan asunnon hinta on todennäköisesti edullisempi kuin naapuritaloyhtiössä omalla tontilla sijaitsevan samanlaisen asunnon hinta.

Perehdy vuokratontin vuokraan ja sen ehtoihin. Jos taloyhtiö sijaitsee vuokratontilla, osakkaat maksavat osuutensa tontin vuokrasta joka kuukausi hoitovastikkeen yhteydessä. Omalla tontilla sijaitsevan vastaavan naapuritaloyhtiön hoitovastikkeet ovat pienempiä.

Katso, onko yhtiöjärjestyksessä mainintaa lunastuslausekkeesta. Se tarkoittaa, että jollain, esimerkiksi muilla taloyhtiön osakkailla, on oikeus lunastaa myynnissä oleva osake.

Kysy kaikista näistä asioista välittäjältä, samoin kuin muustakin mieltä askarruttavasta. Välittäjän velvollisuus on kertoa kaikki ostopäätökseen vaikuttavat asiat. Hän tietää myös alueen kaavoitussuunnitelmista. Voit pyytää asuntoesittelyyn mukaan jonkun asiantuntevan henkilön ja kysyä vielä tämänkin mielipidettä.

Ennen ostopäätöstä vertaile tarjolla olevia asuntoja ja taloyhtiöitä. Kulje alueella, jututa naapureita ja poikkea kauppaan tai paikalliseen pubiin. Aisti ilmapiiri ja kuuntele, mitä ihmiset kertovat.

Muista nämä asiat ostaessasi uudiskohdetta:

1. Laske, pystytkö maksamaan yhtiölainaa, kun sen takaisin maksu koittaa.

2. Mieti, onko parempi maksaa yhtiölainaa taloyhtiölle vai ottaa sitä varten oma laina pankista, jolloin pystyt varmemmin kontrolloimaan omaa talouttasi.

3. Muista, että yhtiölainan lyhentäminen kerryttää omaa varallisuuttasi.

4. Varmista, että taloyhtiö teettää oman ulkopuolisen tarkastuksen siinä vaiheessa, kun uudiskohteessa tehdään vuositarkastus vuosi sen hallinnan luovutuksen jälkeen.

5. Perehdy alueen kaavoitussuunnitelmiin.

Asiantuntijana Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa.  

Tiina Komi

Kirjoittaja: Tiina Komi

Ajattelen, että taloyhtiö on osakkaidensa ja asukkaidensa summa. Taloyhtiö kehittäminen on yhteistyötä. Siksi ei ole yhdentekevää, miten suunnitelmia ja päätöksiä tehdään. Haluan nostaa jutuissani esiin asioita, jotka parantavat vuorovaikutusta ja helpottavat taloyhtiön hoitoa.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tiina Komi →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asuntokauppa