Asbestinäytteen voi ottaa vain ammattilainen

Kirjoittanut Kimmo Luukkonen 6.2.2019
Kuvitus: Anna-Kaisa Jormanainen

Kun rakenteita puretaan ennen vuotta 1994 valmistuneessa talossa, pitää tehdä asbestikartoitus. Asbestinäytteen voi ottaa vain alan ammattilainen, eikä pelkkä näyte vielä ole lain vaatima kartoitus.


Laki vaatii rakenteita purettaessa haitta-ainekartoitusta, jos talo on valmistunut ennen vuotta 1994. Työhön erityisen päteviä ovat sertifioidut asbesti- ja haitta-aineasiantuntijat ja rakennusterveysasiantuntijat. Luotettava kumppani löytyy silmäilemällä yrityksen referenssit ja tarkistamalla, että se käyttää laadukasta akkreditoitua yhteistyölaboratoriota.

Isännöintiliiton lakiasiantuntijan Tommi Leppäsen mukaan työn teettäjä vastaa asbestikartoituksesta. Osakkaan omissa remonteissa tutkimuksen teettämisestä vastaa osakas ja koko yhtiön toteuttamissa hankkeissa taloyhtiö.

Kun osakkaan asuntoon on tulossa muutoksia eli vaikkapa kylpyhuoneremontti, siitä pitää ilmoittaa taloyhtiölle. Asbesti- ja haitta-aineasiantuntija Aino Taitto Kiwa Inspectasta kehottaa remonttia harkitsevaa osakasta ottamaan yhteyttä ensiksi isännöitsijään. Tämä on yleensä hyvin perillä lain vaatimuksista, tietää kiinteistön aiemmat asbestikartoitukset ja osaa ohjata suoraan pätevän ammattilaisen luokse.

Taitto kertoo, että käytännössä asbestinäytteen otto onnistuu vain alan asiantuntijalta. Maallikko ei osaa hakea näytteitä oikeista paikoista ja kyllin kattavasti, jotta mahdollinen asbestipurku voidaan tehdä turvallisesti.

– Yksittäisten näytteiden analyysitulos ei ole vielä asbestikartoitus, vaan pitää olla asiantuntijan allekirjoittama lausunto, hän lisää.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asbesti