Missä menee normaalien elämisen äänien ja häiriköivän naapurin raja?

Kirjoittanut Ida Levänen 31.1.2019
Muun muassa lasten kovaääninen leikkiminen kuuluu asumisen normaaleihin ääniin

Taloyhtiössä asuminen edellyttää joustavuutta. Normaaleja elämisen ääniä, kuten lasten kovaäänistä leikkimistä, pitää sietää.

Taloyhtiössä normaaleihin asumiseen ääniin kuuluvat esimerkiksi yöllinen suihkussakäynti, lasten kovaääniset leikit, vieraiden kyläily tai remontointi. Sen sijaan esimerkiksi koiran haukunta koko päivän ajan ja jatkuva kovaääninen työ ovat häiriöitä, joita taloyhtiössä ei tarvitse sietää.

Paras tapa ryhtyä ratkomaan tilannetta on ottaa suoraan yhteyttä häiriköivään naapuriin. Usein pelkkä keskustelu saattaa riittää, sillä asukas ei välttämättä ymmärrä olevansa häiriöksi. Jos häiritsevä käyttäytyminen kaikesta huolimatta jatkuu, seuraava askel on ottaa kirjallisesti yhteyttä isännöintiyritykseen. Isännöinti osaa arvioida, milloin on kyse häiriöstä, johon on puututtava.

Usein pelkkä keskustelu saattaa riittää.

Tilannetta voidaan yrittää sovitella kasvotusten ja miettiä yhdessä ratkaisua. Esimerkiksi jos koira haukkuu paljon, voidaan sopia, että omistaja jättää radion työpäivän ajaksi päälle koiran seuraksi. Äärimmäisessä tapauksessa taloyhtiön hallitus voi antaa osakkaalle ja asukkaalle varoituksen hallintaanotosta.

Jos osakas tai asukas ei varoituksesta huolimatta muuta toimintaansa, yhtiökokous voi päättää, että asunto otetaan taloyhtiön hallintaan enintään kolmeksi vuodeksi. Hallintaanotto tapahtuu aina painavista syistä, ja häiritsevän toiminnan tulee olla jatkuvaa tai toistuvaa.

Ida Levänen

Kirjoittaja: Ida Levänen

Ida Levänen työskenteli Kotitalo-lehden julkaisupäällikkönä alkuvuoteen 2019 saakka.  

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Ida Levänen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Huoneisto Häiritsevä elämä Naapurit