Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suositus: Isännöintisopimuksen tekeminen

6.2.2019

Tässä juttusarjassa säästämme taloyhtiön hallituksen aikaa poimimalla Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suosituksen olennaisimmat sisällöt, jotka hallituksen on hyvä tietää.

Isännöintisopimuksen tekeminen: Yksiselitteinen sopimus vs. sekasorto

Isännöintisopimuksessa määritellään sopimukseen kuuluva isännöintipalvelu. Jos sopimus on epämääräinen, ylimalkainen tai pahimmillaan vain suullinen, sekä hallitus että isännöinti ovat ongelmissa.

Puutteellinen sopimus on mehevä kasvualusta epäluottamukselle. Erimielisyydet alkavat tavallisesti siitä, kun ei tiedetä, mistä on sovittu. Kuka hoitaa tämän? Mitä, maksaako tämä erikseen? Onko sovittu nyt hoidettu?

Kun isännöintisopimukseen on kirjattu sovittu palvelu ja laskutusperusteet tarkasti, säästytään jatkuvalta väännöltä. Sopimus on ymmärrettävä ja yksiselitteinen, ja siitä on helppoa tiedottaa olennainen myös osakkaille ja asukkaille.

Hyvä sopimus tarkistetaan kerran vuodessa tarpeita vastaavaksi. Päivittäminen on huolellista asioiden hoitamista, ei epäluottamusta toisen tekemistä kohtaan.

Fakta

Hyvä hallintotapasuositus 2016 on Kiinteistöliiton, Isännöintiliiton, Kiinteistöalan hallitusammattilaisten (AKHA) ja oikeusministeriön julkaisema suositus kaikkien taloyhtiöiden ja niissä toimivien käyttöön. Se helpottaa asunto-osakeyhtiölain soveltamista käytännössä sekä täydentää lain vähimmäisvaatimuksia. Suositus on julkaistu 31.8.2016.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen