Mikä eteen, jos taloyhtiön hallitus ei löydä jäseniä?

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 12.5.2020
Pienissä taloyhtiöissä voi olla pulaa innokkaista hallitusjäsenistä. Kuva: Heidi Noponen

Mitä taloyhtiö voi tehdä, jos hallitukseen ei löydy jäseniä tai edes puheenjohtajaa osakkaiden joukosta? Vastaus voi olla hallitusammattilainen, palkkio hallitustyöstä tai pienempi taloyhtiön hallitus.

Taloyhtiön hallitus voi olla joskus vaikea saada kasaan. “Meillä on viiden asunnon rivitaloyhtiö, jossa ongelmia ovat asukkaiden ikä ja sairaudet. Hallitukseen ei saada edes puheenjohtajaa. Minkälaisen neuvon antaisitte”, eräs Kotitalon lukija kysyi.

– Jos kukaan asukkaiden läheisistäkään ei halua hallitukseen, voi aina keskustella vaihtoehdosta palkata hallitusammattilainen, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Tommi Leppänen sanoo.

Hallitusammattilaisten palkkiot voivat olla joitakin satasia kokoukselta. Kiinteistöalan hallitusammattilaisilla on oma yhdistys Akha ry., joka pitää rekisteriä hallitusammattilaisista.

Isännöintiyrityksilläkin on hallituspalvelua

Myös jotkut isännöintiyritykset tarjoavat taloyhtiön hallitus -palvelua; isännöinti siis hoitaa taloyhtiölle hallitusammattilaiset ja hallitustyön avaimet käteen.

Leppänen neuvoo esimerkiksi taantuvien paikkakuntien pieniä yhtiöitä harkitsemaan yhteistyötä, jos niillä on vaikeuksia löytää hallituksiin jäseniä. Saman alueen taloyhtiöt ovat usein samanikäisiä, niiden remonttitarpeet ilmenevät yhtä aikaa.

Vaikka näyttäisikin, että kenelläkään osakkaalla ei ole innostusta hallitukseen, neuvottelu voi auttaa. Palkkio hallitustyöskentelystä voi lisätä motivaatiota. Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suosituksessa suositetaan palkkioiden maksua muutenkin.

Muutos yhtiöjärjestykseen jäsenten määrästä

Taloyhtiö voi muuttaa yhtiöjärjestystään niin, että hallituksen kokoonpanoksi riittää vähemmän kuin kolme jäsentä. Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksessa täytyy olla 3–5 jäsentä, ellei yhtiöjärjestys määrää toisin.

Jos hallituksessa on vähemmän kuin kolme jäsentä, tarvitaan kuitenkin ainakin yksi varajäsen. Yhtiöjärjestyksessä pitää myös mainita, jos halutaan, että isännöitsijä toimii puheenjohtajana. Muuten se ei ole sallittua.

Lue myös: Kuka voidaan valita taloyhtiön hallitukseen?

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen