Yhden kinkun rasvalla ajaa kolme kilometriä – Laita joulun ajan biojätteet kiertämään

Kirjoittanut Tiina Komi 14.12.2023
Kuvitus: Outi Kainiemi

Miten joulukinkku kierrätetään? Saako joulukukat laittaa biojätteeseen multineen? Entä, mihin kuuluvat kuusenneulaset ja havut?

Joulun aikaan kodeissa valmistetaan tavallista enemmän ruokaa ja muutakin jätettä pakkaa syntymään. Kannattaa kiinnittää jo ruokia suunnitellessa ja hankkiessa huomiota siihen, ettei hävikkiä synny.

Biojäte on eloperäistä jätettä, joka koostuu pääasiassa ruokajätteistä. Biojätteistä saadaan keräämällä biokaasua ja multaa. Biokaasu on uusiutuvaa energiaa.

Biojäteastiaan saa nakata myös kananmunankuoret, vaikka ne hajoavat hitaasti, sekä kahvinsuodatinpussit, teepussit, talouspaperit ja muut pehmeät paperit.

Tavalliset paperiset lautasliinat sopivat biojätteisiin. Jouluna kodeissa käytetään myös normaalia isompia, paksuja juhlaserviettejä, jotka eivät täysin sovellu biojätteisiin.

– Ne ovat toisinaan märkälujia ja saattavat kompostoitua huonommin, sanoo ympäristöasiantuntija Minna Partti Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY).

Joulukuusesta varisseet neulaset voi laittaa biojätteisiin, samoin joulukukat. Kukat voi laittaa biojäteastiaan multineen, vaikka Partti ei suosittelekaan, että biojätteisiin laitetaan suuria määriä multaa.

Kinkun luu ja rasva

Luut, myös ison kinkun luun, saa laittaa biojätteeseen. Ison luun voi laittaa myös sekajätteeseen. Pieni biomäärä sekajätteen seassa ei haittaa. Jäte poltetaan energiaksi jätevoimalassa.  

Kinkun rasvan voi hyödyntää ruuanlaitossa esimerkiksi kastikkeen pohjana. Jos siitä kuitenkin haluaa eroon, sen voi laittaa hyytyneenä biojäteastiaan.

Jos rasvasta täytyy päästä eroon nopeasti, sen voi valuttaa tyhjään maitopurkkiin, teipata purkin kiinni ja nakata sekajätteeseen.

Jouluruokien paistinrasvat voi viedä joulun aikaan myös niitä varten tarjolla oleviin ”Kinkkutempun” keräyspisteisiin. Rasvoista valmistetaan uusiutuvaa dieseliä. Yhden keskikokoisen kinkun rasvasta valmistetulla dieselillä ajaa noin kolme kilometriä.

Pakkaaminen ja säilyttäminen

Biojäte kannattaa pakata ennen jäteastiaan laittamista. Pakkaus estää biojätettä tarttumasta biojäteastian reunoihin tai pohjaan, joista se ei irtoa tyhjennettäessä. Likainen biojäteastia houkuttelee myös kärpäsiä ja tuhoeläimiä.

HSY suosittelee kotitalouksia käyttämään paperisia biojätepusseja, mutta suositukset vaihtelevat paikkakunnittain. Myös omat ratkaisut, kuten paperiset irtokarkkipussit ja sanomalehdistä tehdyt pakkaukset ovat käyttökelpoisia. Partti katsoo läpi sormiensa myös kaupoissa myytäviä biomuovisia biopusseja ja heviosastoilla käytössä olevia vihreitä ekopusseja. Ne eivät ole hyviä käsittelyprosessissa, mutta parempia kuin ei mitään. Tärkeintä on biojätteen kierrättäminen.

– Kannattaa tutustua oman alueen ohjeisiin, koska erilaiset jätteiden käsittelytavat vaikuttavat myös siihen, millainen pakkausmateriaali biojätteelle sopii.  

Entä voiko biojätettä säilyttää pakastimessa, jolloin se ei haise tai vie keittiössä tilaa? Partti pitää tätä energian tuhlauksena. Aina, kun pakastimeen laitetaan jotain uutta, se vie energiaa. Biojätteelle pakastamisesta ei ole haittaa, sehän jäätyy talvella joka tapauksessa.

–  Olen kuullut joidenkin säilyttävän biojätettä kannellisessa rasiassa jääkaapissa. Sekin vie energiaa. Sinne ei pidä laittaa mitään, mikä on vähänkin pilaantunut tai vaarassa pilaantua. Jos biojätteissä on homeitiöitä, ne leviävät jääkaapissa muihin elintarvikkeisiin.

Keittiön biojäteastia tyhjennetään tarpeen mukaan. Mitä kuivempaa jäte on, sitä vähemmän se haisee. Raaka liha- ja kalajäte haiskahtaa jo päivässä, parissa.

Biojätteeseen eksyneet

Joskus biojäteastiaan eksyy sinne kuulumatonta jätettä. Esimerkiksi tupakka, purkka ja lääkeaineet eivät kuulu biojätteisiin. Biojätteen käsittelylaitoksella erotellaan biojätteisiin kuulumattomat vierasaineet, kuten muovit ja roskat, ja ne poistetaan. Tämä lisää käsittelykustannuksia ja tuottaa lisätyötä.

Kaikkea ylimääräistä ei välttämättä huomaa biojätteen joukosta. Näin multaan voi eksyä esimerkiksi lasinsiruja ja haitallisia aineita, kuten kemikaaleja.

– Jos taloyhtiön biojäteastian tyhjentäjä näkee, että astiassa on paljon sinne kuulumatonta tavaraa, esimerkiksi muovikasseja, hän ei ota jätteitä lainkaan mukaansa vaan astia kipataan sekajätteisiin. Kaikkien biojätteensä huolella lajitelleiden asukkaiden työ menee silloin hukkaan, sanoo ympäristöasiantuntija Minna Partti.

Näin lajittelet jouluroskat

  • Foliot, alumiinivuoat ja tuikkukynttiläkipot puhtaaksi huuhdeltuna metallinkeräykseen.
  • Kynttilänjämät sekajätteeseen.
  • Lasiset ja muoviset hautakynttilät sekajätteeseen. Kuumuutta kestävä lasi ei sovellu lasin kierrätykseen. Metallikannet metallinkeräysastiaan.
  • Joulukuusi jätekatoksen viereen taloyhtiössä sovittuun paikkaan.
  • Joulukortit paperinkeräykseen.
  • Lahjapaperit, nauhat ja koristeet sekajätteeseen, ruskea voimapaperi kartonginkeräykseen, samoin pahvilaatikot. Pakkaukset lajitellaan päämateriaalin mukaan.
  • Rikkinäiset valosarjat maksutta lajitteluasemille tai niitä myyviin liikkeisiin.
  • Paristot paristonkeräykseen navat teipattuina.
  • Rikkinäiset joulukoristeet, kuten joulukuusen pallot, sekajätteeseen. Jos koristeessa on yli puolet metallia, niiden paikka on metallinkeräyksessä.
Tiina Komi

Kirjoittaja: Tiina Komi

Ajattelen, että taloyhtiö on osakkaidensa ja asukkaidensa summa. Taloyhtiö kehittäminen on yhteistyötä. Siksi ei ole yhdentekevää, miten suunnitelmia ja päätöksiä tehdään. Haluan nostaa jutuissani esiin asioita, jotka parantavat vuorovaikutusta ja helpottavat taloyhtiön hoitoa.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tiina Komi →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 6/2023