Sopisiko sinun taloyhtiöllesi kävelykokous? “Kun huolehtii fyysisistä voimavaroista, jää voimavaroja ratkoa vaikeitakin asioita”

Kirjoittanut Tiina Komi 23.5.2022
Kävelykokous Pixabay

Itsestä huolehtiminen rakentuu pienille valinnoille. Rytmi ja rutiinit ovat hyvinvoinnin ydin.

Hyvinvointi näkyy tasapainona elämän eri osa-alueiden välillä. Itsestä huolehtiminen perustuu itsensä arvostamiselle ja halulle tehdä omien arvojen mukaisia uneen, ravintoon ja liikuntaan liittyviä valintoja.

Kaikki eivät välttämättä tunnista arvojaan. Hyvinvoinnin asiantuntija Eveliina Naulo on huomannut, että vanhemmat ihmiset ovat nuoria paremmin perillä omista arvoistaan. Moni iäkkäämpi on kokenut vaikeuksia, joiden kautta perhekeskeisyys ja itsestä huolehtiminen ovat nousseet tärkeiksi.

Tapojen voima

Naulo korostaa pienten arkisten valintojen merkitystä. Hyvä arki rakentuu säännöllisen päivä- ja viikkorytmin sekä rutiinien varaan. Esimerkiksi portaiden nouseminen hissin sijaan tai kävelylle lähteminen on helpompaa, kun niistä on tullut rutiinia.

Säännöllinen ruokarytmi pitää verensokerin tasaisena ja mielen virkeänä. Hyvä ruokarytmi rakentuu 4-6 ateriasta 3–­4 tunnin välein.  Riittävästä vihannesten, hedelmien ja marjojen saamisesta kannattaa huolehtia syömällä niitä joka aterialla.

– Rytmi on hyvinvoinnin ydin. Päivä soljuu eteenpäin luontaisen rytmin mukaisesti ja itsestä huolehtiminen hoituu huomaamatta.

Myös nukahtaminen on helpompaa, kun unta lähtee hakemaan joka ilta suunnilleen samaan aikaan. Unen tarve ja unirytmi muuttuvat ikääntyessä. Päiväunista tulee vanhetessa tarkoituksenmukainen osa aktiivisuuden ja palautumisajan vaihtelua.

Rytmi on hyvinvoinnin ydin.

Riittävä palautuminen on tärkeää kaikenikäisille, jotta kokonaiskuormitus ei kasva liian suureksi. Palautumiseen riittävät jo 10-15 minuutin tauot. Tauon aikana syke laskee, hengitys tasaantuu ja parasympaattinen eli palauttava hermosto aktivoituu.

Naapurin kanssa lenkille

Liikuntaharrastukset rytmittävät monen viikkoa. Salille, uimahalliin ja jumppaan lähteminen helpottuu, kun sen tekee joka viikko samaan aikaan.  Myös päiväkävelystä kannattaa tehdä tapa.

Nykyisin suositellaan 15 000 askelta joka päivä, mutta jokainen askel on kotiinpäin. Askelmittarit ja erilaiset kännykkäsovellukset motivoivat keräämään askelia. Niiden avulla on myös helppo seurata omaa edistymistä ja asettaa itselleen uusia tavoitteita.

Liikuntaan kannattaa yhdistää seurustelua. Lenkkikaveriksi voi pyytää naapuria tai lähteä porukalla sauvakävelemään. Jos taloyhtiössä lämpiää lenkkisauna, saunojat voivat käydä yhdessä lenkillä ennen sitä.

Sosiaaliset suhteet tuovat psyykkistä hyvinvointia. Liikuntatreffien lisäksi naapureiden kanssa voi sopia myös lounastreffejä tai käydä yhdessä asioilla.

Aivot tykkäävät kävelykokouksista

Hallituksen kokouksia voi pitää kävellen. Kävely vilkastuttaa aivojen verenkiertoa, mikä helpottaa esimerkiksi ongelmien ratkaisemista.

Kävelypalaveri käynnistetään normaalisti kokoustilassa käymällä läpi päivän teema ja kokouslistalla olevat aiheet. Sen jälkeen hallitus voi jakautua pareihin tai tiimeihin ja sopia, ketkä käsittelevät mitäkin aihetta kävelyn aikana. Kävelyllä keskustellaan sovituista aiheista ja palataan jälleen kokoustilaan purkamaan keskustelut.

Kun huolehtii fyysisistä voimavaroista ja varmistaa, että ne ovat plussalla, jää voimavaroja ratkoa vaikeitakin asioita. Hyvä kunto ja terveet elämäntavat auttavat jaksamaan.

Eveliina Naulo suosittelee, että kävelyparit muodostettaisiin mahdollisuuksien mukaan eri ikäisistä ihmisistä. Vanhemmilla hallituksen jäsenillä on arvokasta kokemusta, nuoremmilla taas uutta näkökulmaa annettavanaan. Erilaisten mielipiteiden ja päätösten hyväksymistä helpottaa se, että kaikki kokevat tulleensa kuulluiksi ja arvostetuiksi.

– Kun huolehtii fyysisistä voimavaroista ja varmistaa, että ne ovat plussalla, jää voimavaroja ratkoa vaikeitakin asioita. Hyvä kunto ja terveet elämäntavat auttavat jaksamaan.

Hyvä vireystila helpottaa päätösten tekemistä. Hyvinvoivat aivot pystyvät ottamaan päätöksiä tehdessä huomioon kaikki olennaiset asiat.

Hallituksen kokouspullat kannattaa vaihtaa smoothieihin tai hedelmiin, jotka antavat ytyä ajatustyöhön. Hyvin syöneenä pystyy keskittymään kunnolla ja sietää myös paremmin stressiä.

Tiina Komi

Kirjoittaja: Tiina Komi

Ajattelen, että taloyhtiö on osakkaidensa ja asukkaidensa summa. Taloyhtiö kehittäminen on yhteistyötä. Siksi ei ole yhdentekevää, miten suunnitelmia ja päätöksiä tehdään. Haluan nostaa jutuissani esiin asioita, jotka parantavat vuorovaikutusta ja helpottavat taloyhtiön hoitoa.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tiina Komi →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 5/2020

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Naapurit Yhteisöllisyys Yhtiökokous