Kysyjä pohtii, pitääkö osakkaan remontoida kylpyhuone, joka uhkaa aiheuttaa taloyhtiöön vesivahingon vai voiko hän odottaa suunnitteilla olevaa linjasaneerausta?
Taloyhtiömme osakkaan vanha kylpyhuone saattaa aiheuttaa taloyhtiössämme vesivahingon. Osakas odottaa vain linjasaneerausta, jolloin taloyhtiö maksaa remontin hänen puolestaan. Onko osakas laiminlyönyt kunnossapitovelvoitettaan? Muut osakkaat ovat itse korjanneet ja maksaneet kylpyhuoneremonttinsa aiemmin.
Asunto-osakeyhtiölaki määrittelee, miten kunnossapitovastuu jakautuu taloyhtiön ja osakkaiden välillä, mikäli yhtiön yhtiöjärjestyksessä ei ole muuta määrätty kunnossapitovastuun jakautumisesta. Lain pääsääntönä on, että taloyhtiö vastaa kiinteistön ja rakennuksen kunnossapidosta siltä osin, kuin vastuu ei kuulu osakkaalle. Osakkaan vastuulla on puolestaan huolehtia osakehuoneistonsa sisäosista.
Kylpyhuoneen osalta osakkaan vastuulla ovat muun muassa pinnoitteet, jos vedeneristeen päällä on erillinen pinnoite, kuten laatta ja kylpyhuoneen kalusteet. Yhtiön on puolestaan pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet, eli myös kylpyhuoneen vedeneriste on taloyhtiön vastuulla. Yhtiö on lisäksi velvollinen pitämään kunnossa lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut sen kaltaiset perusjärjestelmät.
Useimmiten kylpyhuoneen korjaustarve johtuu vedeneristeen pettämisestä, lattiakaivon vuotamisesta tai siitä, että kylpyhuoneen tekninen käyttöikä on tullut päätökseensä. Tällöin vastuu kylpyhuoneen korjaamisesta on taloyhtiöllä. Jos kylpyhuoneen korjaustarve johtuu taloyhtiön vastuulla olevan virheen korjaamisesta, kuten esimerkiksi siitä, että vanha muovimatto, joka toimii kylpyhuoneen ainoana vedeneristeenä, on rikki tai käyttöikänsä päässä, on kunnossapitovastuu taloyhtiöllä. Taloyhtiö ei voi tällöin velvoittaa osakasta suorittamaan korjauksia.
Pelkästään se, että muissa huoneistoissa osakkaat ovat vapaaehtoisesti suorittaneet kylpyhuoneremontteja osakasremontteina ei riitä perusteeksi kunnossapitovastuusta poikkeamiseen.
Kysymykseen vastasi asianajaja Marina Furuhjelm, Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva oy.