Ovatko kukkaron nyörit tiukalla? Lue asiantuntijan vinkit talousasioihin

Kirjoittanut Tiina Komi 13.3.2023
Pixabay

Kustannusten nousu huolestuttaa monia. Omaa taloutta kannattaa seurata koko ajan, jotta voi tehdä tarvittavat korjausliikkeet ajoissa.

Raha-asioiden murehtiminen aiheuttaa stressiä. Raha on paljon muutakin kuin maksuväline. Sillä saa turvallisuutta, mielenrauhaa ja jopa onnellisuutta.

Elämä voi yllättää, vaikka olisi huolehtinut talousasioistaan hyvin. Silloinkin, kun omat raha-asiat ovat tukevalla pohjalla, huolta voi herättää esimerkiksi naapureiden selviäminen yhtiövastikkeista tai -lainoista korkojen ja muiden kustannusten noustessa. Huoli voi tarttua ympäristöstä.

Kuluttajaekonomisti Minna Mattilan mukaan puskurin rakentaminen on paras keino ehkäistä taloudellisia huolia. Liian pientä puskuria ei ole olemassakaan.

– Kerää arjen menoista tinkimällä sellainen puskuri kuin pystyt. Sanotaan, että jokaisella pitäisi olla sivussa 2–3 kuukauden nettopalkan verran puskurirahaa, mutta tällaisen summan säästäminen ei ole kaikille mahdollista.

Puskuri on eri asia kuin sijoitukset tai säästöt. Puskuri on tarkoitettu käytettäväksi surutta silloin, kun rahalle tulee yllättävää tarvetta: auto täytyy korjauttaa, pesukone hajoaa tai sähkölasku tuplaantuu.

Kerää arjen menoista tinkimällä sellainen puskuri kuin pystyt.

Innostu nuukailusta

Jos rahat eivät riitä menoihin, ensimmäinen askel on istua alas ja ottaa tiliote käteen. Kirjoita ylös, minkä verran rahaa tulee sisään ja minkä verran sitä menee ulos. Mieti, onko mahdollista luopua jostain, esimerkiksi maksullisista suoratoistopalveluista tai nipistää ruokaostoksissa.

Valitset itse jokaisen ostoksesi. Pohdi, mitkä ostokset ovat sinulle turhia tai mitä asiaa vähiten kaipaisit. Nuukailusta voi jopa innostua. Internetistä löytyy nuukailuaiheisia blogeja ja keskusteluryhmiä, joista saa vinkkejä ja tukea sentin venyttämiseen.

– Budjettitavoitteiden asettaminen voi olla hyvä idea, jos olet vähänkin innostunut numeroista. Itselle voi laittaa tavoitteita, minkä verran käyttää rahaa ruokaostoksiin, kuinka paljon kuluttaa sähköä tai miten voi tehdä mahdollisimman ekologisia valintoja.

Tavoitteisiin pyrkiminen lisää mielekkyyttä, kunhan se ei vähennä hyvinvointia. Kun luopuu jostain mukavasta asiasta, kannattaa miettiä, millä sen voi korvata.

Budjettitavoitteiden asettaminen voi olla hyvä idea, jos olet vähänkin innostunut numeroista.

Ottaisinko lainaa?

Sen sijaan, että ottaa luottoa laskujen maksuun, laskujen maksuaikatauluista kannattaa neuvotella. Eräpäiviä voi siirtää ja neuvotella pankin kanssa lyhennysvapaasta asuntolainaan.

– Jos lainaa joutuu ottamaan, paras luottolaitos on oma pankki. Asuntoa tai muuta varallisuutta vastaan otettu pankkilaina on kaikkein edullisinta.

Myös muut luottoyhtiöt tarjoavat asuntoa vastaan lainaa, mutta korkojen kanssa on oltava tarkkana samoin kuin yhdistelmälainojen korkojen kanssa. Mitä pidempiaikaisempi laina, sitä kalliimpi se on.

Jos lainaa joutuu ottamaan, paras luottolaitos on oma pankki.

Pankit myöntävät käänteistä asuntolainaa. Se voi olla hyvä ratkaisu esimerkiksi eläkeläiselle, joka on maksanut asuntonsa pois. Lainaa ei lyhennetä, vaan siitä maksetaan vain korot.

Asunnon vaihtaminen pienempään tai edullisempaan voi olla hyvä vaihtoehto vastike- tai vuokrakulujen pienentämiseksi etenkin, jos sitä on pohtinut jo pidempään. Harkitse, mihin muutat. Esimerkiksi edullinen sijainti voi kostautua kallistuvina matkakuluina.

Pienituloisilla on mahdollisuus saada sähkötukea Kelasta. Jos se ei riitä, voit saada täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea oman hyvinvointialueesi sosiaalitoimesta, vaikka et muuten olisi oikeutettu toimeentulotukeen.

Rahaa voi lainata myös läheisiltä, kunhan pystyy maksamaan takaisin. Jos itsellä on asiat hyvin, muiden kuulumisia kannattaa nyt kuunnella herkin korvin.

Selvitä, mitä tapahtuu – tieto tuo mielenrauhaa

1. Puhu rahasta ja huolistasi. Ajatusten jakaminen helpottaa.

2. Jos et pysty maksamaan jotain laskua, selvitä, mitä siitä seuraa ja missä aikataulussa. Luottotiedot eivät mene hetkessä, eikä sähköjä katkaista tuosta vain.

3. Ota selvää asioista. Esimerkiksi, jos sinua huolestuttaa, pystyvätkö kaikki taloyhtiössä maksamaan asumiskustannuksensa, puhu tästä esimerkiksi hallituksen puheenjohtajan kanssa.

4. Jos pelkäät taloyhtiön tulevia remonttikustannuksia, selvitä, mitä yhtiökokouksissa on sovittu ja mitä hallitus suunnittelee.

5. Jos olet pulassa laskujesi ja lainojesi kanssa, ota yhteys ammattilaisiin. Apua ja neuvoja saa esimerkiksi Takuusäätiöltä sekä seurakunnan diakoniatyöntekijöiltä.

Tiina Komi

Kirjoittaja: Tiina Komi

Ajattelen, että taloyhtiö on osakkaidensa ja asukkaidensa summa. Taloyhtiö kehittäminen on yhteistyötä. Siksi ei ole yhdentekevää, miten suunnitelmia ja päätöksiä tehdään. Haluan nostaa jutuissani esiin asioita, jotka parantavat vuorovaikutusta ja helpottavat taloyhtiön hoitoa.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tiina Komi →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 1/2023

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Rahoitus