Viestintä auttaa, kun koirankakkakeskustelu herää taloyhtiössä

Kirjoittanut Laura Hyvönen 11.4.2019

Taloyhtiöt pystyttävät välillä lemmikin ulkoiluttamisen kieltäviä merkkejä. Kieltokyltillä ei ole kuitenkaan lainvoimaa eikä sen noudattamatta jättämisestä voida rangaista.

Taloyhtiön vuodenkierrossa kevät tuo mukanaan tutun purnauksen aiheen: lemmikkien jätökset ilmaantuvat lumen alta ja herää epäilys, kuka käyttää koiransa tarpeilla taloyhtiön pihamaalla.

Riittävä viestintä ja lemmikinomistajien ohjeistaminen kannattaakin ottaa asialistalle kevään lähestyessä. Taloyhtiön hallitus huolehtii isännöinnin kanssa sopimalla, miten tiedotus hoidetaan.

Joissakin yhtiöissä saatetaan päätyä myös kieltokyltin pystyttämiseen. Tähän ei kuitenkaan kannata käyttää aikaa, sillä kiinteistöjen omistajien itse pystyttämillä kylteillä ei ole lainvoimaa eikä niiden noudattamatta jättämisestä voi tulla rangaistusta. Kieltokyltti on enemmänkin kehotus tai pyyntö.

Järjestyslain mukaan koirien uloste on kyllä kerättävä pois taajamien hoidetuilta alueilta. Taloyhtiön hallitus voi päättää, että taloyhtiön roska-astiaan liimataan koirankakkaroskis-tarra, joka toivottavasti ohjaa ulostepussit oikeaan paikkaan.

Lemmikkien jätökset kuuluvat aina sekajäteastiaan, sillä koirankakka saattaa sisältää bakteereja ja taudinaiheuttajia, joita ei pystytä poistamaan biojätteen käsittelyprosessissa. Koirankakka ei ole myöskään sopiva lannoite puutarhan kasveille.

Keskustelu ja muiden huomioiminen auttaa siis tässäkin kiistanaiheessa. Joskus ymmärrys on kuitenkin paikallaan, onhan kyseessä maatuva jäte. Esimerkiksi näkövammaisten opaskoirien jäljiltä voi jäädä kikkareita, joita omistaja ei voi kerätä.

Laura Hyvönen

Kirjoittaja: Laura Hyvönen

Koti taloyhtiössä on samaan aikaan yksityinen ja yhteiskunnallinen asia. Viestinnän ammattilaisena haluan, että osakkaat ja asukkaat saavat kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiöasumisesta helposti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Laura Hyvönen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Jätteet Piha