Myöhässä oleviin vastikkeisiin pitää puuttua heti

Kirjoittanut Pirkko Koivu, Maria Rautio 15.2.2019

Jos vuokrat tai vastikkeet viivästyvät, velkojan eli taloyhtiön kannattaa puuttua asioihin ajoissa. Yleisin syy huoneiston hallintaanottoon on maksamattomien vastikemaksujen kerääntyminen.

Taloyhtiön hallituksen on syytä luoda selvä linja siinä, miten suhtaudutaan saatavien myöhästymiseen ja perintään. Isännöintiyritys hoitaa muistutukset ja mahdollisen perinnän, jos taloyhtiöllä on esimerkiksi vuokrasaatavia liiketilasta.

Saatavien maksusta on mahdollisuus neuvotella ja laatia yhteisymmärryksessä maksusuunnitelma. Ellei tämä onnistu, edetään tarvittaessa maksuvaatimukseen ja perintään. Asian lykkääminen tekee hallaa kaikille osapuolille: mitä enemmän rästejä kertyy, sen vaikeampi velallisen on selvitä niistä.

Varoitus annetaan aina kirjallisena

Niin vuokrissa kuin yhtiövastikkeissakin maksuhäiriöt yleistyvät, kun ajat ovat huonot. Etenkin pienissä taloissa vastikemaksujen toistuva viivästyminen voi aiheuttaa isoja ongelmia taloudenpitoon.

Jos vastikkeet jäävät rästiin, yhtiö voi yhtiökokouksen päätöksellä ottaa huoneiston hallintaansa enintään kolmeksi vuodeksi.

– Hallintaanottoon ei ryhdytä kevein perustein, vaan sitä edeltää prosessi, joka alkaa taloyhtiön hallituksen antamasta varoituksesta. Se annetaan kirjallisena kaikille asunnon osakkaille ja asunnossa mahdollisesti vuokralla asuville henkilöille, ja siitä on selvästi käytävä ilmi, varoituksen peruste ja mahdolliset seuraamukset, Isännöintiliiton lakiasiantuntija VT Jaana Sallmén selventää.

Yhtiökokous päättää hallintaanotosta

Jos tilanne jatkuu varoituksesta huolimatta, asia etenee yhtiökokoukseen, joka tekee päätöksen jatkotoimenpiteistä.

– Yhtiökokouksen päätös huoneiston hallintaanotosta on annettava osakkaalle tiedoksi 60 päivän kuluessa. Siitä eteenpäin osakkaalla on 30 päivää aikaa valittaa yhtiön päätöksestä. Taloyhtiön kannattaa käyttää tiedoksiannossa haastemiestä, Sallmén ohjeistaa.

Jos asukas hyväksyy tilanteen, prosessi voi olla ohi muutamassa kuukaudessa. Tällöin ainoat taloyhtiölle koituvat kustannukset saattavat syntyä ulkopuolisen haastemiehen käytöstä.

Jos taas osakas ei suostu vapaaehtoisesti lähtemään,  yhtiö voi joutua nostamaan häätökanteen. Silloin avuksi tulevat viime kädessä ulosottomies ja poliisi. Joskus saattaa käydä niin, että  riita siirtyy oikeuteen ja pitkittyy pahimmillaan vuosikausia kestäväksi prosessiksi.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen Yhtiövastike