Miten välttää ilkivalta taloyhtiössä?

Kirjoittanut Mari Schildt 27.2.2019
Yksi vaihtoehto parantaa taloyhtiön turvallisuutta on hankkia valvontakamerat.

Loma-aika voi tuoda tullessaan ei-toivottuja vierailuja taloyhtiöön. Parhaat konstit ovat yksinkertaisia, kun asukkaat haluavat suojata asunto-osakeyhtiönsä ilkivallalta ja varkauksilta.

Helpoin tapa välttää ikävät yllätykset on kiinnittää huomio lukitukseen. Sisäänpääsy taloon ja jätehuoneeseen vaikeutuu, kun ovet pidetään visusti lukossa. Usein esimerkiksi roskispalot ovat sattuneet niissä paikoissa, joissa roskiksille on ollut vapaa pääsy.

– Avainjärjestelmät täytyy pitää sen verran tuoreina, että maailmalle ei jäisi liikaa avaimia. Myös urakoitsijoille luovutetuista avaimista täytyy pitää huoli. Suurten urakoiden jälkeen lukkojärjestelmä kannattaa sarjoittaa uusiksi, Helsingin Mellunmäessä isännöinyt Isännöitsijäkonttori Oy:n aluejohtaja Antti Syrjälä muistuttaa.

Kameravalvonta saa kiitosta

Yhä useamman asunto-osakeyhtiön osakkaat kokevat, että lukot eivät riitä, vaan tarvitaan tallentava kameravalvonta. Osasyynä on järjestelmien nopea kehitys: VHS-kasettien kanssa tuhertamisesta on päästy suoraan tietokoneen kovalevylle tallentaviin järjestelmiin, jotka kuvaavat tunnistettavasti hämärässäkin. Tiedostojen käsittely on helppoa, ja aineiston saa poliisille muistitikulla.

Rekisteristä täytyy olla rekisteriseloste, ja kuvatut saavat halutessaan tulla katsomaan itsestään kuvatut materiaalit.

Kameroiden asentaminen on kuitenkin kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Suomessa yksityisyyttä suojaa lain turvaama kotirauha. Monikaan ei tule ajatelleeksi, että ihmisten kuvaaminen ja tiedon tallentaminen luo samalla henkilörekisterin, kun henkilö voidaan tunnistaa.

Rekisteristä täytyy olla rekisteriseloste, ja kuvatut saavat halutessaan tulla katsomaan itsestään kuvatut materiaalit. Se vaatii työtä, sillä kuvatut eivät saa nähdä muista kuvattuja otoksia. Jonkun täytyy käydä materiaalit läpi: järjestelmän käyttäjäksi voidaan nimetä isännöinti, vartiointiliike tai asunto-osakeyhtiön edustaja, esimerkiksi hallituksen puheenjohtaja.

Vartija monen yhtiön voimin

Antti Syrjälä kertoo, että kerran tarvittiin jopa perinteistä vartiomiestä, kun alueella liikkui kellarimurtoja tehtaillut porukka. Palkattiin vartiointiliike, jonka kulut jaettiin usean asunto-osakeyhtiön kesken. Syrjälän mukaan suurin hyöty saatiin kuitenkin ennaltaehkäisystä: näyttävä varautuminen ajoi murtomiehet muualle.

Kameravalvonnassakin suurin hyöty tulee yllättävästä vaikutuksesta. Kameravalvonta luo turvallisuuden tunnetta koko taloon.

Mari Schildt

Kirjoittaja: Mari Schildt

Asunto-osakeyhtiö on ihmiselle koti, mutta kansantaloudelle se on varallisuuden ja vaurauden perusta. Harva tulee ajatelleeksi, että hyvin hoidetut taloyhtiöt takaavat esimerkiksi sen, että maan pankit saavat maailmalta varoja lainattaviksi edelleen suomalaisille. Kun me luotamme taloyhtiöihimme, meihinkin luotetaan maailmalla.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Mari Schildt →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Häiritsevä elämä Turvallisuus