Terhi Majasalmi: “Taloyhtiössä on ajateltava yhteistä omaisuutta”

6.2.2018
Kuva: Aino Huhtaniemi Terhi Majasalmi on varallisuusvalmentaja, jonka kiinnostus talouteen syttyi 90-luvun laman aikaan.

Osakkaiden elämäntilanteet eroavat, mutta taloyhtiössä on ajateltava sitä, mikä on parhaaksi yhteiselle omaisuudelle, ajattelee varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi.

“Isäni työttömyys 1990-luvun laman aikana sai minut kiinnostumaan taloudesta. Olen toiminut sijoittamisen ja varallisuuden kasvattamisen parissa koko urani.

Perusperiaate on yksinkertainen: Tunne taloutesi. Kuluta vähemmän kuin ansaitset ja sijoita ylijäämä korkoa korolle periaatteella. Oman talouden on oltava jossain määrin joustava. Avainsanoja ovat tasapaino ja ennakointi. Jos tulot pienenevät, on karsittava menoista. Ennen asumispäätöstä on punnittava totuudenmukaisesti käytettävissä olevia tuloja ja varoja: paljonko asuminen saa maksaa, jotta oma talous ei kiristy liikaa?

Motto: “Kasvata taloudellista hyvinvointiasi joka päivä”

Tasapaino ja ennakointi ovat avainsanat myös taloyhtiön varallisuudenhoidossa. Tarvittavat korjaukset on tehtävä ajallaan. Lykkäys saattaa aiheuttaa moninkertaiset kustannukset, ja esimerkiksi vakuutus voi jäädä saamatta putkirikkojen takia.

On muistettava, että asukkaiden oman talouden ja taloyhtiön omaisuuden hoito ovat kaksi eri asiaa. Asukkaiden intressit eroavat, mutta taloyhtiötä koskevat päätökset on tehtävä aina sen perusteella, mikä on parasta yhteisen omaisuuden kannalta.

Taloyhtiön omaisuudesta on pidettävä mahdollisimman hyvää huolta joka hetki. Jos tarvittavia investointeja ei tehdä, kaikkien omaisuuden arvo laskee ja jokainen häviää.

Taloyhtiön hallituksen kannattaa kertoa ajoissa ja suoraan, mitä vaihtoehtoja on pöydällä ja mitä ratkaisumallit tarkoittavat toteutuessaan. On tuotava rehellisesti esiin sekä hyvät että huonot puolet. Avoimuudella voi välttää monet taloyhtiön rahakiistat.”

Kuka?

Terhi Majasalmi

  • varallisuusvalmentaja, Varallisuusakatemian perustaja, Hamilton & Cooper Properties Oy:n hallituksen puheenjohtaja
  • Koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri, LKV
  • Aiemmin sijoitustuotteiden ja asuntosijoittamisen asiantuntija
  • Asuu Helsingin keskustassa
  • Harrastaa matkustamista, lukemista, golfia, juoksua ja tennistä.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen