Tarvitseeko tilikauden olla kalenterivuosi?

11.9.2015
Taloyhtiön tilikauden ei tarvitse mennä kalenterivuoden mukaan.

Jos taloyhtiössä päätetään muuttaa yhtiöjärjestystä, miksi ei samalla vaihdettaisi tilikautta? Päätös tehdään yhtiökokouksessa. Uudenlaisesta marssijärjestyksestä hyötyvät niin taloyhtiö kuin isännöintikin.

Moni isännöintiyritys tekee keväisin pitkää päivää. Muutaman kuukauden tilinpäätös- ja yhtiökokousrumban aikana asiakaspalvelu ja muut työt voivat kärsiä.

Esimerkiksi sieviläinen Isännöitsijätoimisto Penman Ky päätti tasata kiirehuippuaan konstilla, johon nykyinen asunto-osakeyhtiölaki antaa mahdollisuuden. Kymmenen asiakastaloyhtiön tilikautta siirrettiin tänä vuonna puolella vuodella päättymään 31. heinäkuuta.

– Nykyään yhtiöjärjestyksessä ei tarvitse mainita tilikauden ajankohtaa. Jätimme yhtiöjärjestyksistä maininnan pois ja päivitimme ne samalla nykyisen asunto-osakeyhtiölain mukaisiksi, toimitusjohtaja Simo Joentakanen sanoo.

Uuden yhtiöjärjestyksen ansiosta yhtiökokous pystyy päättämään tilikauden siirtämisestä myös jatkossa enemmistöpäätöksellä.

Myös vastikkeet saadaan koko kalenterivuodelle samoiksi, jos niistä päätetään jo syksyllä.

Muutos innostaa väkeä yhtiökokoukseen

Taloyhtiölle siirrosta ei ole haittaa, mutta hyötyä siitä voi olla.

Joissakin yhtiöissä on kahden yhtiökokouksen järjestelmä: syksyllä tehdään talousarvio ja valitaan hallitus, keväällä vahvistetaan tilinpäätös. Molempiin kokouksiin voi olla vaikea saada ihmisiä, jos kiinnostavaa asiaa ei ole tarpeeksi.

Tilikauden muutoksella voi siis nostaa yhtiökokouksen arvostusta ja aktivoida osakkaita mukaan.

Kun remonttipäätökset kesällä toteutettavista urakoista saadaan syksyn varsinaiseen yhtiökokoukseen, niiden takia ei tarvitse välttämättä järjestää ylimääräistä yhtiökokousta. Myös vastikkeet saadaan koko kalenterivuodelle samoiksi, jos niistä päätetään jo syksyllä.

Tarvitaan 2/3:n enemmistö

  •  Asunto-osakeyhtiön tilikaudesta on määrättävä joko perustamissopimuksessa tai yhtiöjärjestyksessä.
  • Jos tilikausi mainitaan yhtiöjärjestyksessä, tilikauden muuttaminen on tavallinen yhtiöjärjestysmuutos eli vaatii 2/3 enemmistön hyväksynnän yhtiökokouksessa, ellei yhtiöjärjestyksessä ole tiukempaa vaatimusta.
  • Jos tilikaudesta ei ole mainintaa yhtiöjärjestyksessä, tilikautta voi muuttaa yhtiökokouksen tavallisella enemmistöpäätöksellä.
  • Muutos on molemmissa tapauksissa ilmoitettava rekisteröitäväksi kaupparekisteriin eli Patentti- ja rekisterihallitukselle PRH:lle. Sitä voidaan noudattaa, kun muutos on rekisteröity.
  • Ensimmäinen muutoksen jälkeinen tilikausi on joko lyhempi tai pidempi kuin 12 kuukautta. Kirjanpitolain (1 luku 4 §) mukaan tilikauden pitää olla 12 kuukautta, mutta toimintaa aloitettaessa tai lopetettaessa taikka tilinpäätöksen ajankohtaa muutettaessa tilikausi saa olla tätä lyhempi tai pitempi, kuitenkin enintään 18 kuukautta.
  • Asunto-osakeyhtiöissä koko yhtiöjärjestys pitää päivittää samalla vastaamaan nykylakia.

Lähde: lakiasiantuntija, VT Jaana Sallmén, Isännöintiliitto

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen Yhtiökokous