Liikuntarajoitteinen Seija testasi erilaiset palovaroittimet: “Sekavat ohjeet eivät auta yhtään”

Kirjoittanut Mari Schildt 2.1.2023
Vesa-Matti Väärä .

Halvallakin saa hyvää, kun tavoitteena on helppokäyttöinen palovaroitin seniorin tai liikuntarajoitteisen asuntoon. Tärkeää on varmistaa, että väärän hälytyksen ääni on helposti vaiennettavissa ilman kiipeilemistä.

Palovaroittimet voivat olla hankala juttu liikuntarajoitteiselle seniorille. Salolaisen Seija Lehtosen, 76, kärsivällisyys alkoi olla koetuksella, kun palovaroittimet hälyttivät yhtenään aivan arkisista asioista.

– Pahinta oli, kun paistoin silakoita. Kun en heti muistanut laittaa liesituuletinta päälle, palovaroitin alkoi huutaa. Koska en voi kiivetä tikapuille sitä sammuttamaan, minun piti vain tuulettaa niin pitkään, että melu lakkasi 10 minuutin päästä. Näillä sähkönhinnoilla toivoisi, ettei ovia ja ikkunoita tarvitsisi pitää usein auki, hän kertoo.

Turhan tiheät, äänekkäät hälytykset harmittavat Lehtosta myös rivitaloyhtiön muiden asukkaiden takia. Yhtiön asukkaiden keski-ikä on 70 vuotta. 

Sijainti, sijainti ja sijainti

Alan ammattilaisten mukaan palovaroittimet eivät juuri hälytä turhaan, jos ne on sijoitettu oikein. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) neuvoo, että palovaroitin tulisi asentaa vähintään nukkumistiloihin sekä turvaan johtavalle reitille, eli esimerkiksi eteiseen.

Lain mukaan asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 neliötä kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin. Seija Lehtosen 65 neliön asunnossa se tarkoittaa kahta varoitinta. Hänellä on ollut niitä kolme: yksi keittiössä, yksi eteisessä ja yksi makuuhuoneessa. 

Ensimmäinen ongelma löytyy keittiöstä, jonne ei paistokäryjen ja -rasvojen takia suositella palovaroitinta lainkaan. Katossa oleva vanha palovaroitin on ongelmallinen myös siksi, että Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) mukaan varoittimen ääni ja toimintavarmuus heikkenee ajan myötä. Eteisen varoittimen mykistäminen on vaatinut kiipeämistä ja pienen napin painamista. Makuuhuoneessa varoitin on huutanut, kun Lehtonen on käyttänyt kiharrinta sen alla.

Kun en heti muistanut laittaa liesituuletinta päälle, palovaroitin alkoi huutaa.

Lehtosta kiinnostaisi palovaroitin, jonka virhehälytyksen voisi sammuttaa kaukosäätimellä tai kännykällä. Markkinoilta löytyy ainakin yksi palovaroitin, jossa on seinään asennettava, johdolla varoittimeen liitetty sammutusnappi. Sen hinta verkosta ostettuna on kuitenkin jopa kuusinkertainen verrattuna halvempiin, lattialta käsin sammutettaviin varoittimiin.

Myös kännykällä käytettävät älypalovaroittimet putoavat nopeasti laskuista. SPEK:n testissä havaittiin vuosi sitten, että älypalovaroittimen käyttö edellyttää teknistä osaamista, kielitaitoa sekä langatonta kotiverkkoa ja internet-yhteyttä. Älypalovaroittimen hankinta voi olla järkevää, jos tavoitteena on yhdistää se kodintekniikan yhteiseen käyttöjärjestelmään. 

Palovaroittimet sisältävät hämmentäviä ohjeita

Lehtonen kokeilee kolmea eri palovaroitinta, joiden virhehälytyksen saa sammutettua ilman kiipeilyä. Ne hankittiin tavallisista ruokakaupoista sekä rautakaupasta. Varoittimien pakkauksissa on laitteiden lisäksi kiinnitysruuvit sekä paperiset ohjeet.

Lehtonen on sitä mieltä, ettei hänen tarvitse lukea ohjeita, koska ei asenna laitteita itse. Ohjeet ovat kuitenkin ainoa tapa ymmärtää, miten laitteet toimivat. Kun Lehtonen ryhtyy lukemaan ohjeita, ensimmäinen yllätys on kehotus, jonka mukaan käyttäjän tulisi tehdä koehälytys kerran viikossa, jotta voi varmistua laitteen olevan kunnossa. Välillä ohjeet vaikuttavat ristiriitaisilta.

– Tässä sanotaan, että avaa laitteen takakansi. Ja seuraavaksi sanotaan, että älä yritä avata varoitinta itse. Noin sekavat ohjeet eivät auta yhtään, Lehtonen miettii.

Hän saa myös huomata, että jos ohjeiden lukemisen tekee huolimattomasti tai jättää kesken, väärinymmärrysten mahdollisuus kasvaa. Esimerkiksi Housegard Pebble 10V -varoittimen ohjeissa neuvotaan: “asenna palovaroitin jokaiseen makuuhuoneeseen ja jokaiseen huoneeseen, jossa oleskellaan”. Vasta myöhemmin ohjeet luettelevat, minne varoitinta ei pidä asentaa, kuten keittiöön tai pesuhuoneeseen. Eri ohjeista myös selviää, että varoittimen lähellä oleva energiansäästölamppu, seinä, lämpöpatteri tai kylpyhuoneesta tuleva vesihöyry voi haitata laitteen toimintaa. 

Tämä menee kyllä aivoihin. Kauhea ääni.

Kokeilluista palovaroittimista kaksi maksoi alle kymmenen euroa ja yksi päälle kaksikymppiä. Kallein varoitin erosi halvemmista lähinnä niin, että se on tyylikkäämmäksi muotoiltu, eikä sen patteria voi vaihtaa – valmistaja lupaa sen kestävän jopa 10 vuotta. Toisaalta myös muiden varoittimien 9V-litiumpatteri voi kestää saman ajan.

Kaksi halvinta palovaroitinta olivat huomattavan samannäköisiä. Vain koristeraita ja hinta erottivat ne toisistaan. Kaikki kolme varoitinta ovat ääneltään lähes samanlaisia. Järein hälytysääni on testin halvimmalla palovaroittimella.

– Tämä menee kyllä aivoihin. Kauhea ääni, Lehtonen kommentoi.

Kättäpidempää hälytyksen sammuttamiseen

Jännittävin hetki koittaa, kun Lehtonen pääsee kokeilemaan, onnistuuko hälytyksen sammuttaminen tosiaan lattialta käsin. Avuksi hän ottaa lattiamopin pitkän varren. Hän osuu helposti katossa olevaan laitteeseen ja painaa kevyesti keskellä olevaa, pyöreää ja leveää hiljennysnappia. Kaikki kolme varoitinta hiljenevät vuorollaan.

– Minulla on tavallisesti kyynärsauvat käsillä. Kokeillaan myös niillä, hän ehdottaa.

Sauvoissa on leveä kumipää, jonka Lehtonen tähtää kohti palovaroitinta. Jälleen hiljentäminen onnistuu kaikilla kolmella testivaroittimella. Lehtonen on silmin nähden tyytyväinen. Hän myöntää, että oli epäileväinen aluksi.

– Juttelin muille asukkaille, että kuulemma harjanvarrella ne varoittimet hiljenevät. Kukaan ei ollut sellaisesta kuullutkaan. Nyt osaan kertoa toisillekin, miten nämä toimivat, hän hymyilee.

Lähteet:

Tukes 2021: Tukes: Palovaroittimet toimivat äänenvoimakkuus- ja savuherkkyystesteissä hyvin – vanhaan palovaroittimeen sen sijaan ei voi luottaa

Finlex, 239 / 2009: Sisäasiainministeriön asetus palovaroittimien sijoittamisesta ja kunnossapidosta

Spek; Lehto, Leino, 2020: Mikä on älypalovaroitin ja kenen kannattaa sellainen hankkia?

Artikkeliin on haastateltu asiantuntijana LST Sähköpalvelun toimitusjohtajaa Tomi Oksasta.

Näitä kokeilimme:

Airam, Hush Optinen palovaroitin

 • Toimii 9V-patterilla, mukana pakkauksessa
 • Asennetaan ruuveilla kattoon
 • Hälytysääni 85 dB / 3m
 • Hankintapaikka: Citymarket
 • Hankintahinta: 8,99 €

Plussat:

+ Selkeät ohjeet

+ Helppo hiljentää isosta painikkeesta

+ Helppo asentaa

Miinukset:

– Korkeampi hinta kuin lähes identtisellä Opal-varoittimella

Opal, Savu / Palohälytin valokennolla

 • Toimii 9V-patterilla, mukana pakkauksessa
 • Asennetaan ruuveilla kattoon
 • Hälytysääni: 85 dB / 3m
 • Hankintapaikka: K-Rauta
 • Hankintahinta: 5,95 €

Plussat:

+ Edullinen hinta

+ Helppo hiljentää isosta painikkeesta

+ Helppo asentaa

Miinukset:

– Voimakkaan tuntuinen hälytysääni

Housegard Pebble 10V

 • Toimii sisäänrakennetulla patterilla. Lupaus jopa 10 vuoden toiminnasta. Patteria ei voi vaihtaa.
 • Asennetaan ruuveilla kattoon
 • Hälytysääni: 85 dB / 3m
 • Hankintapaikka: Prisma
 • Hankintahinta: 23,90 €

Plussat:

+ Silmää miellyttävä muotoilu

+ Helppo hiljentää, vaikka painike ei näytä isolta

+ 10 vuoden toimintalupaus

Miinukset:

– Vaikeaselkoiset ohjeet

– Erittäin tiukka takakansi

– Hämmentävä virittää

Kun mietit paikkaa palovaroittimelle

– Sijoita se kattoon keskelle huonetta paikkaan, johon savu pääsee leviämään esteettä.

– Palovaroitinta ei saa asentaa puolta metriä lähemmäksi seinää, nurkkaa tai kattopalkkia.

– Ota sijoittamisessa huomioon ilmavirtaukset, koska ne voivat estää palokaasujen pääsyn varoittimeen ja pidentää hälytyksen alkamisviivettä.

– Varoitinta ei saa asentaa tuuletusikkunoiden tai koneellisen ilmanvaihdon läheisyyteen.

– Palovaroitinta ei kannata sijoittaa keittiöön, kosteisiin tiloihin tai muihin paikkoihin, joissa työskentely voi aiheuttaa turhan hälytyksen.

Lähde: Tukes

Mari Schildt

Kirjoittaja: Mari Schildt

Asunto-osakeyhtiö on ihmiselle koti, mutta kansantaloudelle se on varallisuuden ja vaurauden perusta. Harva tulee ajatelleeksi, että hyvin hoidetut taloyhtiöt takaavat esimerkiksi sen, että maan pankit saavat maailmalta varoja lainattaviksi edelleen suomalaisille. Kun me luotamme taloyhtiöihimme, meihinkin luotetaan maailmalla.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Mari Schildt →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Paloturvallisuus Turvallisuus