Tasaista lämpöä kaikille – toimi näin, jos asunnossasi on liian kylmä tai kuuma

Kirjoittanut Kimmo Luukkonen 21.2.2023
Anna-Kaisa Jormanainen

Kun yhdessä asunnossa on kuuma ja toisessa varpaat jäätyvät, talon patteriverkosto kaipaa tasapainotusta.

Motivan mukaan valtaosa Suomen kerrostaloista kaipaa lämmitysverkoston tasapainotusta. Ideaalitilanteessa jokaisessa asunnossa on likimain sama lämpötila, kun termostaattiventtiilit ovat täysin auki.

Vesikiertoisten patterien tasapainotus tehdään yleensä ikkuna- tai julkisivuremontin ja usein ilmanvaihdon muutosten jälkeen. Muutoin hanke toteutetaan luontevimmin silloin, kun termostaattiset patteriventtiilit alkavat olla elinkaarensa päässä.

Jos oma huoneisto on kylmä tai kuuma, asukkaan kannattaa ensin ilmoittaa asiasta isännöitsijälle tai huoltoon. Usein syy on yksinkertainen, esimerkiksi jumiutunut patteriventtiili. Jos ongelma on yleinen, hallituksen kannattaa teettää asukaskysely, jossa selvitetään lämpötilan ohella ilmanvaihdon toimivuus. Asuntoihin voidaan myös asentaa lämpötila-anturit, jotta päätöksien tueksi saadaan numeroita.

– Päätös tasapainotuksesta kannattaa tehdä yhtiökokouksessa, jossa voidaan samalla keskustella yhtiön tavoitelämpötiloista. Astetta alempi sisälämpötila säästää viitisen prosenttia energiaa, Motivan asiantuntija Teemu Kettunen kertoo.

Päätös tasapainotuksesta kannattaa tehdä yhtiökokouksessa.

Tasapainotukseen värvätään asiaan erikoistunut suunnittelija ja urakoitsija. Usein työn yhteydessä uusitaan termostaattiset patteriventtiilit ja kiertovesipumpun kaltaiset kuluvat osat. Lämmitysjärjestelmä kalibroidaan kahdessa vaiheessa: pääremontin yhteydessä tehdään perussäätö ja talven pakkasilla hienosäätö.

Tasapainotus maksaa yleensä muutaman sata euroa asuntoa kohti. Tasalämpö lisää viihtyisyyttä ja useimmiten säästää lämmitysenergiaa.

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 1/2023

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Energia