Kohtaamisia altaan reunalla! Espoolaistaloyhtiön uima-allas lisää asukkaiden sosiaalisia kontakteja

Kirjoittanut Taiga Häkkilä 26.7.2022
Aleksi Poutanen

Espanjassa vai Espoossa? Espoolaisen taloyhtiön yksityinen ulkouima-allas on Suomen mittakaavassa harvinainen näky.

Espoon Tapiolassa sijaitsevan Asunto-osakeyhtiö Ukkometson asukkaiden kevään kohokohta on taloyhtiön ulkouima-altaan avaus. 

Yksityinen allas on seissyt paikoillaan yhtiön rakennusvuodesta 1966 saakka, ja siitä on tullut vuosien aikana asukkaiden luonteva kohtaamispaikka. Lapset opettelevat uimaan kahluuosastolla, aikuiset ja nuoret puolestaan virkistäytyvät altaan syvässä osassa ja pergolan aurinkotuoleilla.  

Koko taloyhtiön yhteiset tapahtumat uima-altaan ympärillä rajoittuvat altaan kevät- ja syystalkoisiin. 

– Uima-altaassa pulahtelu on hyvin mukavaa. Monet aikuiset asukkaat käyvät päivittäin aamu- tai iltauinnilla tai pulahtavat altaaseen lenkin ja saunan jälkeen. Lapset taas ovat altaalla päivällä, ja he ovat vanhempiensa vastuulla, hallituksen puheenjohtaja Heikki Pönni sanoo. 

Kesätyöntekijä apuna  

Allas on yhtäjaksoisesti auki toukokuun alusta syyskuun loppupuolelle. Talveksi se peitetään katepelleillä. Altaan päivittäisestä käyttökunnosta huolehtii kesätyöntekijä, joka on taloyhtiössä asuva nuori. Kesätyöntekijä puhdistaa päivittäin altaan vedenpinnan haavilla lehdistä sekä imuroi tarpeen mukaan pohjan. Hän huolehtii myös, että altaan vesi pysyy kirkkaana ja puhtaana.  

Uima-altaassa pulahtelu on hyvin mukavaa. Monet aikuiset asukkaat käyvät päivittäin aamu- tai iltauinnilla tai pulahtavat altaaseen lenkin ja saunan jälkeen.

Heikki Pönni

Lisäksi kesätyöntekijä huuhtelee uima-altaan suodattimet, joilla altaan vettä puhdistetaan.  

– Altaan vesi on alun perin ollut kloorattu, mutta nykyisin klooria käytetään vain veden alkukäsittelyyn kevään talkoissa sekä pieniä määriä veden laadun ylläpitoon. Bakteerit ja vastaavat haitat puhdistetaan vedestä UV-käsittelyllä, joka tehdään kiertovedelle välittömästi suodatusten jälkeen, Pönni kertoo. 

Ei merkittäviä kustannuksia  

Allas maalataan talkoilla noin joka kolmas vuosi, jolloin tarvikekulut ovat noin 900 euroa. Uima-altaan suodatinhiekan vaihtoväli on noin kolme vuotta, ja vaihdon kulut ovat noin 1 000 euroa.  

Huoltokulujen lisäksi altaasta tulee välittömiä kuluja, kuten kesätyöntekijän palkka ja veden lämmityskulut. Altaan vesi lämmitetään kaukolämmöllä Fortumin etäohjauksella.   

– Veden lämpötila pidetään noin 22 asteessa. Vesi lämpiää osaltaan myös auringonvalolla. Veikkaisin, että lämmityskulut lienevät korkeintaan muutama tuhat euroa vuodessa. Kaikki kustannukset huomioiden altaan kulut eivät ole olleet mitenkään merkittäviä, joitakin tuhansia euroja, Pönni sanoo. 

Vesi lämpiää osaltaan myös auringonvalolla. Veikkaisin, että lämmityskulut lienevät korkeintaan muutama tuhat euroa vuodessa.

Heikki Pönni

Pitkäaikaisia asukkaita  

Pönni uskoo altaan olevan yksi tekijä, miksi asukkaat ovat muuttaneet yhtiöön ja asuvat siellä mieluummin vuosikymmeniä kuin vuosia. Ainoastaan yksi asukas on 25 vuotta siten kyseenalaistanut altaan tarpeellisuuden. 

Asukkaat saavat kutsua myös vieraitaan allasalueelle. Meluisia juhlia altaan ympärillä ei ole järjestetty, eikä puheenjohtaja ole havainnut häiriökäyttäytymistä.  

Sen sijaan Pönni on huomannut altaan lisäävän asukkaiden sosiaalisia kontakteja ja parantavan yhteisön henkeä. Hän suosittelee ulkouima-allasta myös muille taloyhtiöille.  

– Kun ylläpitohuolto on asianmukaisesti hoidettu ja kevät- ja syystalkoisiin löytyy väkeä, niin altaasta ei ole oikeastaan mitään haittaa. Jos nämä asiat eivät ole kunnossa, voisin kuvitella, että altaan ylläpidosta ja uimakelpoisuudesta voisi tulla iso riesa, Pönni miettii. 

Taiga Häkkilä

Kirjoittaja: Taiga Häkkilä

Haluan tuoda asumisen aiheita monipuolisesti esille. Toimittajana innostun erityisesti arkisista vinkeistä ja yhteisöllisistä tarinoista. Taiga Häkkilä työskenteli Kotitalo-median verkkotuottajana toukokuuhun 2023 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Taiga Häkkilä →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Piha