Millaisia tienaamisen tapoja taloyhtiöllä on? Tulot eivät ole vain vastikkeiden varassa

Kirjoittanut Janne Laitinen 12.4.2022
Taloyhtiön tienaaminen Roope Permanto

Taloyhtiöllä on muitakin tapoja tuottaa omaisuutta kuin vastikkeet ja vuokratulot. Laki ei rajoita asunto-osakeyhtiön liike- tai sijoitustoimintaa. Kuvassa helsinkiläisen Asunto-Oy Rantatöyryn taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Lintu (vas.) sekä isännöitsijä Vesa Itkonen. Tilaajille

Taloyhtiön tienaaminen ei ole vain vastikkeiden varassa. Helsingin Kulosaaressa sijaitseva taloyhtiö kattaa merkittävän osan remonttikuluistaan lisärakentamisesta saamillaan tuloilla.

Asunto-Oy Rantatöyryyn kuuluvan kerrostalon käyttöullakko puretaan ja sinne rakennetaan yhdeksän uutta asuntoa. Yhtiö käsittää rivitalon ja kerrostalon, yhteensä 33 asuntoa.

Yhtiö saa myymästään 453 neliön rakennusoikeudesta yhteensä 550 000 euron käteistulot. Lisäksi ostaja lunastaa tehdyt suunnitelmat, maksaa valvontakuluja sekä rakentaa kiinteistöön uuden vesikaton. Ostajana on yksityishenkilöiden muodostama yhteenliittymä.

Tuloilla yhtiö rahoittaa muun muassa julkisivu-, ikkuna- ja parvekeremonttien kustannuksia. Lisäksi taloon rakennetaan lisärakentamisen yhteydessä hissit. Putki- ja viemäriremontti yhtiössä oli tehty jo aiemmin.

Kertakorvauksen lisäksi yhtiö saa uusia vastikkeen maksajia.

– Yhtiön hoitovastiketulot kasvavat, mikä vähentää jatkossa hoitovastikkeiden korotuspaineita. Lisäksi koko yhtiössä asuntojen arvo todennäköisesti nousee remonttien ja lisäkerrosten myötä, tekninen isännöitsijä Vesa Itkonen sanoo.

Taloyhtiön tuloina ajatellaan yleensä vain yhtiövastikkeet ja mahdolliset liiketilavuokrat. Muitakin ”tienaamisen” mahdollisuuksia on.

Taloyhtiön tienaaminen onnistuu pääasiassa kolmella tavalla: investoimalla, vuokraamalla tai myymällä.

Yhtiön neliöt tuottamaan

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Elias Rantapuska sanoo, että yleisesti ottaen taloyhtiön liike- ja sijoitustoiminta on järkevää silloin, kun se liittyy yhtiön omaan toimintaan ja omaisuuden hallintaan. Sijoitustoiminnalla hän tarkoittaa ensisijaisesti yhtiön omaisuuden tuottavaa käyttöä.

Taloyhtiö voi saada tuloa vuokraamalla omaisuuttaan, esimerkiksi osan omistamastaan tontista rakennuttajalle lisärakentamista varten. Vuokraoikeuden myynnillä yhtiö voi saada kertakorvauksen sekä säännöllistä tuloa maanvuokrauksesta.

Taloyhtiön tienaaminen voi onnistua myös, jos talon katolta löytyy neliöitä, joista joku on valmis maksamaan.

Esimerkiksi isännöintiyritys Realia mainostaa 5g-tukiasemia mahdollisena vuokratulojen lähteenä asiakkailleen. Vuokraamalla tilaa taloyhtiön katolta 5g-tukiasemalle taloyhtiö voi tienata Realian mukaan jopa 1 000–4 000 euron vuokratulot vuodessa.

Realian yhteistyökumppanina on verkko-operaattori Digita Oy. Sopimukset ovat voimassa toistaiseksi.

– Tilan vuokraaminen 5g-torneja varten on minusta fiksua. Siinä laitetaan suoraan yhtiön hallussa olevaa omaisuutta tuottamaan, eikä kukaan yksittäinen osakas voi tehdä sitä itse, Rantapuska sanoo.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Janne Laitinen

Kirjoittaja: Janne Laitinen

Asunto-osakeyhtiöt ovat journalistille hedelmällinen aihe. Niissä yhdistyvät human interest, talous, rakentamisen trendit ja ympäristökysymykset. Taloyhtiöt ovat koteja, yhteisöjä ja sijoitus- ja investointikohteita. Niiden verotus ja sääntely vaikuttaa monen elämään – myös allekirjoittaneen.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Janne Laitinen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 2/2022

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Rahoitus Taloyhtiöstrategia