Miksi lähteä taloyhtiön hallitukseen?

17.8.2015
Taloyhtiön hallituksen jäseneksi voi houkutella esimerkiksi valta tai raha.

Yhtä houkuttelee valta, toista usko siihen, että muut eivät osaa hoitaa hänen omaisuuttaan. Joku haluaa olla ytimessä ja saada riviosakasta enemmän tietoa, joku toimia yhteiseksi hyväksi. Taloyhtiön osakkailla on monta syytä osallistua hallitustyöhön, mutta tuskin kukaan haluaa sinne rahan vuoksi. Pitäisikö hallitukselle kuitenkin maksaa korvausta?

Osakkaiden enemmistö lähtisi yleensä mukaan hallitukseen, jos heitä sinne pyydettäisiin. Itse he eivät välttämättä tarjoudu.

Isännöitsijöiden mukaan tarvitaan yleensä vain pientä taivuttelua, harva kieltäytyy tyystin.

Hallitusjäsenen ei tarvitse olla osakas

Kun Kotitalo kysyi lukijoiltaan, kuinka moni tarttuisi hallitustyöhön, vaikka ei saisi korvausta, noin puolet kertoi voivansa lähteä mukaan ilmaiseksi. Noin neljännes haluaisi korvauksen ja toinen neljännes kieltäytyisi kokonaan.

Hallituksen jäsenen ei tarvitse olla taloyhtiön osakas. Hallitukseen voikin pyytää myös esimerkiksi taloyhtiössä asuvan vuokralaisen.

Vuokralaiset voivat olla otettuja siitä, että heidät huomioidaan. Myös sijoittaja ja tehtävään palkattu ammattilainen kelpaavat hallituksen jäseniksi.

Suomen taloyhtiöiden hallituksissa on yhteensä yli 200 000 jäsentä.

Moni taloyhtiön hallituksen jäsen tekee työtään puhtaasti talkoohengellä.

Paljonko taloyhtiön hallitukselle pitää maksaa?

Hallituksen palkitsemista perustellaan usein sillä, että pienikin korvaus motivoi, velvoittaa ja osoittaa arvostusta.

Moni taloyhtiön hallituksen jäsen tekee työtään puhtaasti talkoohengellä, vaikka työ voi viedä paljon aikaa etenkin remonttien keskellä.

Palkitseminen kuitenkin yleistyy. Asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajalle maksetaan yleensä noin 100–200 euroa kokoukselta ja rivijäsenelle vajaat sata euroa kokoukselta.

– Ilman mitään korvausta en lähtisi mukaan. Sehän tarkoittaisi, ettei hallituksen työllä ole mitään arvoa, eräs hallitusjäsen sanoo.

Koska hallitus on avainasemassa osakkaiden omaisuuden hoidossa, sen kokemuksella työnsä arvostuksesta on suuri merkitys.

Palkkioita vastustetaan usein siksi, että halutaan säästää taloyhtiön yhteisiä varoja ja siksi, ettei pieni summa kuitenkaan kannusta riittävästi.

Hallitukseen voikin pyytää myös esimerkiksi taloyhtiössä asuvan vuokralaisen.

Viisi yleisintä syytä hallitukseen menolle:

”Hallitus on ytimessä, ja se saa riviosakasta enemmän tietoa taloyhtiön asioista.”

Kaikki osakkaat saattavat saada tiedotteita, mutta hallituksessa käydään kuitenkin keskustelua eri vaihtoehdoista ja toimintatavoista.

”Pelissä on elämän suurin sijoitus ja koti.”

Jokainen osakas voi hoitaa itse seinien sisäpuolisen asunnon kuntoa, mutta koko kiinteistön hoitamisesta ja kehittämisestä vastaa hallitus.

Hallitukseen pyritään, koska omat rahat ovat kiinni kiinteistössä.

”Luottamustehtävä on elämäntapa, jossa voi auttaa toisia ja toimia yhteiseksi hyväksi kaikkien osakkaiden etua ajaen.”

Hallituksen jäsenet tekevät palveluksen koko taloyhtiölle. On mukava nähdä yhtiön kehittyvän omien toimien ansiosta.

Tämä on taloyhtiön kannalta paras motiivi hallitustyölle. Yleensä sellaiset yhtiöt ovat parhaassa kunnossa, joita kehitetään yhteiseksi hyväksi ja joissa hallitus kuuntelee osakkaita.

”Muut hoitavat homman huonosti.”

Osakkaalla voi olla selvä näkemys siitä, missä kohden taloyhtiötä johdetaan huonosti. Hänellä saattaa myös todella olla taloyhtiön johtamiseen tarvittavaa asiantuntemusta.

”Se on velvollisuuteni.”

Osa ajattelee, että kaikkien pitäisi vuorollaan osallistua taloyhtiön hallituksen toimintaan. Tällainen jäsen voi helposti jäädä passiiviseksi jäseneksi.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Kokoukset Taloyhtiön johtaminen