Taloyhtiöiden yhteinen jätepiste säästää rahaa

Kirjoittanut Mervi Kailasto 21.6.2022
Uusi jätepiste on siisti ja helposti saavutettava. Yhtiöille se säästää rahaa, ja isännöitsijälle se keventää työmäärää. Kuva: Molok Oy

Vaasassa viisi taloyhtiötä rakennutti uuden yhteisen jätepisteen erillisten jäteaitauksien uusimisen sijaan. Uusi jätepiste säästää rahaa ja ympäristöä.

Vaasalaiset taloyhtiöt olivat miettineet jo pidempään yhteistä jätepistettä erillisten jäteaitauksien sijaan. Aiemmin jokaisella yhtiöllä oli ollut useita pinta-astioita pelkästään poltettavalle jätteelle, ja tämän päälle tulivat vielä kierrätettävät jakeet. Pelkästään poltettavaa jätettä tyhjennettiin yhteensä useita kertoja viikossa.

Suunnittelu vaati aikaa, mutta palkitsi lopussa

Uuden, kaikille yhteisen jätepisteen suunnittelu vaati useita kierroksia eri tahojen pöydillä. Vaasassa jätepisteen perustaminen alkoi esityksestä, joka vietiin taloyhtiöiden yhtiökokouksiin. Tämän jälkeen suunnittelua jatkettiin naapurikatselmuksin, ja Vaasan rakennusvalvontakin kävi paikan päällä tutustumassa alueeseen.

Lopulta uudesta jätepisteestä haettiin toimenpidelupaa. Molok Oy:n oma suunnittelija oli mukana prosessissa koko ajan yhteistyössä taloyhtiöiden hallitusten sekä Vaasan kaupungin rakennusvalvonnan kanssa.

Jätepisteen sijainniksi päätettiin hyvin keskeinen sijainti, joka on kohtuullisen keskellä kaikkia taloja. Kauimmaiseen kerrostaloon on enintään 100 metriä.

Vähemmän jäteastioita – vähemmän raskasta liikennettä

Kun jätepisteet yhdistyivät, tilavuudeltaan pienempien pinta-astioiden tilalle tulivat tilavammat Molok-syväkeräysastiat.

Polttokelpoisen jätteen hakukertojen määrä putosi yhteen kertaan viikossa kaikkien viiden taloyhtiön osalta.

Käytännössä asuinalueella kiertää nyt raskaita jätteidenkeräysautoja huomattavasti vähemmän kuin aikaisemmin. Tämä taas tarkoittaa vähemmän melusaastetta, vähemmän pienhiukkaspäästöjä ja vähemmän asukkaiden kohtaamisia raskaiden ajoneuvojen kanssa.

Myös ajettavan tien huoltokuorma pieneni kertaheitolla. Siihen kohdistunut rasite väheni, koska yhteinen Molok-jätepiste sijoitettiin asuinalueen sisääntulon alkupäähän.

Rahansäästö oli positiivinen yllätys

Taloyhtiöiden isännöitsijä Teresa Kakkuri Isännöinti Mäkiseltä vahvistaa, että kaiken kaikkiaan projekti sujui todella hyvin. Rahan säästö oli kuitenkin jopa isännöitsijälle positiivinen yllätys:

–  Olin itsekin yllättynyt, kun näin tilinpäätökset. Yllätyksen huomasi asukkaidenkin ilmeistä, kun he saivat kuulla säästetyn summan. Rahaa on säästynyt jokaisessa yhtiössä yli 1 000 euroa vuodessa. Kukaan ei tainnut uskoa, että yhteinen jätepiste tulee maksamaan itsensä takaisin näinkin nopeasti.

Kakkuri kertoo nykyisen jätepisteen myös säästävän isännöitsijän työtä, kun hallinnoitavana on vain yksi jätepiste viiden sijaan. Hyviin puoliin hän laskee lisäksi siisteyden.

Voit lukea koko tarinan jätepisteen rakennuksesta Molok Oy:n sivuilta.

Mervi Kailasto

Kirjoittaja: Mervi Kailasto

Mervi on Molok Oy:n myynti- ja alue-asiantuntija: Satakunta, Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Mervi Kailasto →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Jätteet