Taloyhtiöiden pitää sopia huolellisesti lumenpudotuksesta

27.1.2016
Taloyhtiön huoltosopimuksessa on määriteltävä, miten ja kuinka usein lumi- ja jäätilannetta valvotaan pihalla ja katolla. Sekä asukkaiden että työntekijöiden turvallisuus on varmistettava.

Liukas piha ja katoilta putoava lumi ja jää voivat aiheuttaa vaaratilanteita taloyhtiöissä. Isännöinnin, taloyhtiön hallituksen ja huoltoyrityksen on yhdessä varmistettava, että kotitalon pihalla on turvallista liikkua. Vastuu on viime kädessä taloyhtiöllä.

Taloyhtiön on syytä sopia huolellisesti lumenpudotuksesta. Käytännössä isännöinti sopii huolto- ja lumenpudotusyrityksen kanssa, miten ja kuinka usein lumityöt tehdään tai kattolumia tarkkaillaan ja pudotetaan. Hallituksen ja isännöinnin vastuulle jää varmistaa, että sopimuskumppani noudattaa sopimusehtoja.

Taloyhtiöissä on hyvä keskustella siitä, miten paljon turvallisuuteen ollaan valmiita panostamaan.

Lumitöissä ei kannata säästellä

Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän on valmistauduttava lumivaaroihin jo etukäteen ja huolehdittava turvallisuudesta aina, kun heidän tietoonsa tulee mahdollinen vaaratilanne.

Varoituspuomeja ja vaarasta varoittavia infotauluja on käytettävä ja jalankulkijat opastettava turvalliselle reitille.

Runsasluminen talvi aiheuttaa aina lisäkuluja. Turvallisuutta ei pystytä pitämään yllä ilman kustannuksia. Taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että taloyhtiön pihan auraus, hiekoitus ja puomitus on hoidettu.

Lumitöissä ei kannata säästellä, sillä ne muodostavat vain pienen osan hoitokuluista. Ulkoalueiden hoitokustannukset ovat keskimäärin kolme prosenttia hoitovastikkeesta, ja lumityöt tästä vain osan. Taloyhtiöissä onkin hyvä keskustella siitä, miten paljon turvallisuuteen ollaan valmiita panostamaan.

Katolle vain ammattilainen

Turvallisuutta ei pystytä pitämään yllä ilman kustannuksia.

Kiinteistön omistajan eli taloyhtiön vastuulla on myös huolehtia, että lumenpudottajien on turvallista työskennellä katolla; että sinne on esteetön pääsy, että katto on turvallinen lumenpudottajille ja että siellä on lainmukaiset kattojen turvalaitteet.

Katolle saa mennä vain työturvallisuusmääräykset hallitseva ammattilainen, jolla on tarvittavat turvavälineet. Lumenpudottajien pitää itse arvioida, voivatko he työskennellä katolla turvallisesti.

Asukas, näin varaudut lumivaaroihin

  • Noudata aina opasteita ja puomeja.
  • Valitse toinen kulkureitti, jos jalkakäytävä on suljettu.
  • Vältä erityisesti pimeällä oikopolkuja, joissa ei ole talvikunnossapitoa.
  • Tarkkaile kattolumia kulkiessasi jalkakäytävällä.
  • Vältä kulkemista räystäiden alla.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Katto Piha Turvallisuus