Taloyhtiö pudotti kaukolämmön tarvetta lähes 20 % älylämmityksen avulla

Kirjoittanut Wattinen 3.10.2022
Kuva: Wattinen

Taloyhtiö halusi säästää lämmitysenergiaa ja onnistui. Älylämmitys vähensi kulutusta ja lisäksi energiayhtiön kuukausittainen tehomaksukin laski.

Lämmityskulut ovat kerrostaloyhtiön suurin hoitokulu. Kerrostaloissa yleisin lämmitysmuoto kaukolämpö on kallistumassa paikoin reippaastikin ja lisävastikkeiden periminen on monessa taloyhtiössä tosiasia. Yksi keino hillitä kustannusten nousua on lämmityksen älykäs ohjaaminen. Silloin kaikki energia menee harakoiden sijaan asukkaiden käyttöön.

Taloyhtiö kaksinkertaisti odottamansa säästöt

As Oy Espoon Tuulenvire on 2005 rakennettu kerrostaloyhtiö, jossa älylämmitys Wattisen käyttöönotto ylitti odotukset. Ensimmäisen vuoden jälkeen numerot kertoivat ilahduttavasti yli 18 prosentin säästöistä vuodentakaiseen kulutukseen verrattuna.

– Teimme laskelmia saavutettavista säästöistä ja tulimme siihen tulokseen, että pääsisimme lähtö- ja kuukausikustannuksien osalta omillemme noin 3–4 vuodessa. Tämä laskettiin 10 prosentin säästöjen mukaan, joten suuremmalla säästöllä voimme päästä tavoitteeseen vieläkin nopeammin. Wattisen valintaan vaikutti myös ominaisuus, jota muista vastaavista järjestelmistä ei löytynyt. Huoneiston lämpötilan pystyy pudottamaan käytännössä yhdellä napin painalluksella huoneiston jäädessä pidemmäksi aikaa tyhjäksi, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jari Snellman.

Wattisen mobiilisovelluksella on helppo määrittää ne ajat, jolloin lämmitystä voi omassa asunnossa laskea, vaikkapa kodin ollessa tyhjillään.

Kaukolämmön tehomaksu aleni kulutuspiikkien kääntyessä laskuun

Valtaosa Wattisen järjestelmän tuomista säästöistä syntyy lämmityksen jatkuvasta mittauksesta ja optimoinnista, mutta kaukolämmön kohdalla jopa 25 prosenttia kustannuksista voi muodostua niin sanotusta tehomaksusta, joka lasketaan kiinteistön tarvitseman maksimilämmitystehon mukaan.

As Oy Espoon Tuulenvire ilahtui, kun energiayhtiö kertoi taloyhtiön tehomaksun putoamisesta kokonaiskulutuksen laskettua. Jatkossa säästöjä voi tulla lisääkin, sillä taloyhtiössä ajastetaan nyt Wattisen avulla tilojen lämmittämisen ja käyttöveden lämmittämisen hetkiä eri aikoihin. As Oy Espoon Tuulenvireessä ajoittamisen vaikutus asumismukavuuteen on ollut käytännössä olematon, kun lämpötilojen on todettu rytmittämisen takia putoavan vain 0,25 astetta. Sitä ei asukas ehdi havaita ennen lämpötilan palautumista normaalille tasolle.

Lämmityskustannukset kuriin asumismukavuuden ehdoilla.

Asukkaat aktiivisesti mukana

Asukkaat voivat säätää lämmitystä perinteisesti termostaattia pyörittämällä, mutta myös hyödyntämällä Wattisen mobiilisovellusta omiin säätöihin ja ajastuksiin. As Oy Espoon Tuulenvireessä 63 prosenttia taloyhtiön huoneistoista otti käyttöön sovelluksen ensimmäisen käyttövuoden aikana. Moni on hyödyntänyt mahdollisuutta lämpötilojen huoneistokohtaiseen säätämiseen ajastamalla matalamman lämpötilan esimerkiksi yö- ja poissaoloaikoihin.

Yksilöllisyys on avainsana DNA:n palveluissa taloyhtiöille

Wattinen on DNA:n vastaus lämmityksen kustannusten hillintään, mutta samalla asukkaiden omien mieltymysten mukaisten olosuhteiden luomiseen. Vastaavasti DNA Taloyhtiönetti tarjoaa jokaiselle jotakin, sillä kukaan asukas ei ole samanlainen. Taloyhtiösopimus tuo kaikille asukkaille vuokraan tai vastikkeeseen kuuluvan nettiyhteyden perusnopeudella, mutta lisää vauhtia kaipaavat voivat nostaa nopeutta edullisesti vaikka gigaan asti taloyhtiöasiakkaan erityishinnoin. DNA taloyhtiösopimuksesta hyötyvät kaikki, sinkuista suurperheisiin, sillä asukkaat maksavat vain siitä mitä tarvitsevat.

Lämmityksen ABC -opas

Kiinnostavatko lisätiedot ja vinkit lämmityksestä kaukolämpöä käyttävissä kerrostaloissa? Lataa maksuton Lämmityksen ABC-opas.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia