Mitä tarkoittaa taloyhtiön perustaso?

1.11.2018
Kylpyhuoneessa tehdyt valinnat herättävät tyypillisesti kysymyksiä, kun pohditaan asunnon perustasoa.

Remontin yhteydessä asunto voidaan palauttaa perustasoon. Mitä asunnon perustaso tarkoittaa, ja mitkä asiat siihen vaikuttavat?

Asuntoon remontissa palautettavan perustason määrittelevät yhtiöjärjestys, hyvä rakennustapa, taloyhtiössä sovitut periaatteet ja järkevä kiinteistönpito.

Yleisimpiä riidanaiheita taloyhtiöissä on, millä materiaaleilla ja varusteilla asunto korjataan vesivahingon tai muun onnettomuuden jälkeen. Pitääkö kylpyhuoneen seiniin laittaa kaakelit, vaikka siellä on ollut alun perin muovimatto? Voiko huoneiden lattiat päällystää laminaatilla, vaikka laminaattia ei ollut asunnon valmistumisen aikaan keksittykään?

Isännöintiliiton julkaisema Kunnossapitovastuu-opas antaa ohjeet perustason määrittelyyn. Opas valottaa perustason tulkintaa ja kustannusten jakoa remonteissa. Oppaan voi tilata tästä linkistä.

Lähtökohta on se, mitä yhtiöjärjestys sanoo asunnon tilojen käyttötarkoituksesta.

Sauna on palautettava saunaksi – mutta ei aina

Jos asunnossa on yhtiöjärjestyksen mukaan sauna ja tila on remontin takia jouduttu purkamaan, se on myös palautettava saunaksi. Sauna on palautettava myös, jos se on ollut osa asuntoa alusta asti, vaikka tätä ei mainittaisi yhtiöjärjestyksessä.

Osakkaan itse vaatehuoneeseen rakennuttamaa saunaa taas ei tarvitse palauttaa, ellei käyttötarkoituksen muutosta ole kirjattu yhtiöjärjestykseen. Jos osakas haluaa saunan takaisin, hän maksaa sen jälleenrakentamisen.

Taloyhtiön peruskorjaukset muuttavat tasoa

Perustasoa määrittää myös hyvä rakennustapa. Se tarkoittaa, että korjauksessa on käytettävä aina nykymääräysten mukaisia työtapoja ja materiaaleja. Toisin sanoen 1940-luvulla valmistuneen talon kylpyhuonetta ei korjata rakennuksen valmistumisen aikaiseen asuun vaan nykyisin hyväksyttyyn perustasoon.

Perustasoa määrittää myös hyvä rakennustapa.

Taloyhtiön iso peruskorjaus voi määritellä tason uusiksi, tai se muodostuu pienten remonttien myötä.

Hinta ohjaa usein valintoja

Erään kerrostalon putkikuilussa vuotanut kylmävesijohto aiheutti vesivaurion alimman kerroksen asuntoon. Taloyhtiö puratti asunnon alkuperäisen muovimaton pois, kuivatutti betonilaatan ja uusitutti lattiapinnan.

Uusi muovimatto olisi palauttanut hyväksyttävän perustason, mutta isännöinti toi taloyhtiön hallitukselle esiin kustannuspulman: muovimattolattiasta tulisi asennustyön hitauden vuoksi kalliimpi kuin laminaattilattiasta, vaikka laminaatiksi valittaisiin kulutusta hyvin kestävä laatu.

Isännöinti laski hallitukselle eri materiaalien ja asennustöiden hinta-arviot, minkä jälkeen hallitus näytti laminaatille vihreää valoa. Osakas suostui pintamateriaalin muutokseen ja sai valita laminaatin mallin. Taloyhtiö säästi rahaa, vaikka se hyväksyi lattiaan alkuperäisestä poikkeavan materiaalin.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Huoneisto Korjaushanke Kunnossapito