Oravat, hiiret, rotat ja muut pieneläimet poikivat kesän alussa – toimi jo keväällä, jos ne pesivät talon rakenteissa

Kirjoittanut Marianna Laiho 26.2.2015 ja päivitetty 21.5.2019

Talojen rakenteissa majailee usein oravia, rottia, hiiriä, lintuja ja muita villejä pieneläimiä. Niiden häätäminen ei ole ihan yksinkertaista, mutta onnistuu.

Jos haluaa häätää vaikkapa oravan tai linnun asuinarakennuksesta, se on tehtävä eläimen pesimäajan ulkopuolella. Kun pieneläimet tulevat esiin talon rakenteista tai liikkuvat ja lisääntyvät rakenteissa, kuuluu taloyhtiön kunnossapitovastuuseen häätää ne. Aika toimia on nyt.

Lepakot rapisevat, mutta eivät tuhoa

– Eniten asukkaille aiheuttaa harmia rapina, kun orava puuhastelee poikueensa kanssa talon uumenissa, ympäristösuunnittelija Lasse Kosonen Tampereen kaupungilta sanoo.

Joissakin taloissa orava on saattanut repiä katon eristeitä tehdessään pesäänsä tai katkoa sähköjohtoja, mikä tosin on harvinaista.

– Eniten ihmiset pelkäävät hygieniaongelmaa, Kosonen sanoo. 

Oravat ja linnut eivät kuitenkaan tutkimusten mukaan ole hygieniaongelma. Tosin joinakin talvina pikkulinnut ovat saattaneet levittää salmonellaa. Oravien tavoin myös lepakko aiheuttaa rapinaa, mutta toisin kuin orava, se ei tee tuhoja.

Eniten ihmiset pelkäävät hygieniaongelmaa.

– Lepakko pääsee luikahtamaan vielä pienemmästä raosta kuin orava, Kosonen muistuttaa.

Lokit pesivät mielellään tasakatoilla. Kaltevakin katto käy, mikäli katolta löytyy sopiva kohta pesälle esimerkiksi savupiipun kulmasta. Yleisiä ovat myös pulut ja naakat.

Ritilä pesän eteen

Jos oravasta tai linnuista halutaan päästä talossa eroon, toimenpiteisiin on ryhdyttävä maalis–huhtikuussa, ennen kuin ne tekevät poikasia kesän alussa. Leutona talvena torjunnan voi aloittaa jo aiemmin. Pesää ei saa lain mukaan poistaa, jos eläin on ehtinyt sen jo tehdä. Oravan kulkureitit kannattaa tukkia esimerkiksi metalliritilällä eläimen poissa ollessa. Kosonen kertoo pistäneensä itse aluksi puuritilän, mutta orava nakersi sen palasiksi.

– Usein pesä on sen verran hankalassa paikassa, että työ on syytä jättää ammattilaisille, hän sanoo.

Lokit vartioivat poikasiaan sellaisella hartaudella, että pesää lähestyvät ihminen voi hyvinkin joutua hyökkäyksen kohteeksi. Varoituskyltti ohikulkevia varten on paikallaan. Lokki on myös hyvin sinnikäs ja palaa mielellään samalle paikalle aina uudestaan. Erään tamperelaisen talon katolle laitettiin 20 sentin välein kirkkaan oranssinväristä nauhaa lokkien pesintää estämään.

Usein pesä on sen verran hankalassa paikassa, että työ on syytä jättää ammattilaisille.

– Lokki ei päässyt laskeutumaan nauhojen väliin tai ei kyennyt ainakaan aukaisemaan siipiään. Ehkä se pelästyi myös kirkasta väriä ja pysyi poissa, Kosonen sanoo.

Muita keinoja on soittaa nauhalta lokkien hätä-ääntä, kiinnittää katolle muovinen haukka tai sijoitella muovisia käärmeitä.

– Lokit eivät ole kuitenkaan ihan tyhmiä. Aika nopeasti ne huomaavat, että otus on aina samassa asennossa eikä tunnu olevan vaaraksi.

Lanka räystään alle

– Jos pulu on vasta tekemässä pesää parvekkeelle, sinne voi laittaa isoja esineitä, vaikka laatikoita, että se lähtee etsimään pesäpaikkaa muualta, Kosonen sanoo.

Naakat taas tekevät mielellään pesän savupiipun päälle. Jos piippu ei ole käytössä, Kosonen suosittelee kiinnittämään piipun päälle levyn, jotta naakat eivät tipu piippuun. Isännöitsijä Marja Aaltonen Turun YH Kodit Oy:sta kertoo naakkaparvesta, joka istuskeli mielellään koko talon levyisen räystään alla.

– Parvi hävisi, kun räystään alle vedettiin sähkölanka, josta linnut saivat pienen tällin, hän sanoo.

Lanka tuli Aaltosen mukaan edullisemmaksi kuin asennuttaa räystäiden alle työläs verkkosysteemi.

Hiiriä ja rottia voi pyydystää loukuilla

– Jos talossa löytyvä hiiri on yksittäistapaus, neuvomme laittamaan loukun. Jos hiiret ovat suurempi ongelma, taloon tilataan ammattilaiset häätämään niitä, Aaltonen sanoo.

Parasta ennaltaehkäisyä hiirien ja rottien varalta on pitää roskakatos puhtaana ja huolehtia, ettei ympäristössä ole ruoantähteitä. Hiiret voivat muodostua kiinteistöille todelliseksi vaivaksi, sillä ne jyrsivät rakenteita, jättävät jälkeensä ulosteita, mylläävät eristeissä ja nakertavat sähkökaapeleita. Hiiret ovat myös taitavia kiipeilijöitä. Hiiren mentävät reiät on hyvä tukkia verkolla ja pensaikot pitää siistinä.

Myyrät voivat aiheuttaa tuhoja erityisesti pihalla ja puutarhassa.

Myyrät voivat aiheuttaa tuhoja erityisesti pihalla ja puutarhassa. Vesimyyrät syövät puiden ja pensaiden juuria ympäri vuoden ja keräävät kukkasipuleja talvivarastoihinsa. Tuhoja aiheuttavat myös pelto- ja kenttämyyrät, jotka syövät puiden ja pensaiden kuorta sekä kukkasipuleja. Maamyyrä taas on pihakasveille vaaraton hyönteissyöjä. Lähinnä se aiheuttaa esteettistä haittaa koloillaan.

Myyriä torjutaan tehokkaimmin siten, että nurmikko ja ojanpientareet pidetään matalina ja kasvit suojataan tiheäsilmäisillä verkoilla. Jyrsijöiden hävittämisestä kiinteistöstä päättää taloyhtiön hallitus. Mitään yhtä patenttiratkaisua city-eläinten häätämiseksi ei ole. Ne ovat oppineet majoittumaan asuinrakennuksissa ja niiden kanssa on opittava elämään tavalla tai toisella.

Toimi näin pieneläinten kanssa

  • Jos eläimestä on haittaa, ole ajoissa liikkeellä. Pesimäaikaan pesää ei saa poistaa.
  • Loukuta hiiriä vain sisätiloissa. Ulkona linnut, varsinkin uteliaat tiaiset, menevät ruoan perässä loukkuun.
  • Jos hiiret rapistelevat asunnossa, asiasta on hyvä kertoa taloyhtiön hallitukselle, joka kertoo asiasta eteenpäin isännöitsijälle. Toimenpiteistä kannattaa neuvotella jo tuolloin.
  • Viisainta on tiedottaa jyrsijöistä heti mahdollisimman laajasti taloyhtiössä. Esimerkiksi ilmoitustaululla kannattaa kertoa selvästi, missä, milloin ja paljonko niitä on havaittu, ja mitä ongelman ratkaisemiseksi on tehty.
  • On tärkeää, että vain yksi henkilö – esimerkiksi isännöitsijä – toimii koordinattorina.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Tuholaiset