Miten suojata taloyhtiön pensaat jyrsijöiltä?

21.10.2015
Rusakot ja citykanit herkuttelevat mielellään taloyhtiön istutuksilla.

Taloyhtiön pihan herkät kasvilajit kannattaa suojata talveksi, jotta niistä olisi iloa seuraavinakin vuosina. Jyrsijät kiinnostuvat pihan istutuksista heti, kun ruoho lakastuu.

Talvella rusakoille, jäniksille ja kaneille maistuu ravinnoksi lähes mikä kasvi-, pensas- tai puulaji tahansa. Hankalinta on Helsingissä: citykanit tekevät selvää kaupungin puistoista ja talojen pihoista. Jänöille kelpaa ravinnoksi mikä vain.

Ne aloittavat herkuista: syreeneistä, ruusuista ja nuorten puiden kaarnasta ja oksista. Lopulta ne syövät vanhojen puiden rungot paljaiksi. Havu- ja piikkipensaatkin ovat ruokalistalla.

Yleensä kerrostalojen pihoilla päädytään suojaamaan vain kaikkein herkimmät kasvit. Lumentuloa ei kannata jäädä odottelemaan: kaarnan syönti alkaa heti, kun ruohokasvit alkavat lakastua.

– Kasvien suojaamisessa on kova homma, jolla on omat kustannuksensa. On ymmärrettävää, ettei kaikkea millään voi suojata.

Varsinkin pensasistutukset jäävät usein suojaamatta, suunnitteluhortonomi Marko Pirttijärvi kertoo.

Kaarnan syönti alkaa heti, kun ruohokasvit alkavat lakastua.

Suojaus kuntoon jo istutusvaiheessa

Vaikka kanit söisivät pensasaidan tai syreenin maan tasalle, useimmat pensaslajit toipuvat hampaanjäljistä ja alasleikkuusta varsin reippaasti. Herkimmin uhriksi joutuvat nuoret puut.

– Jos kani tai jänis onnistuu syömään nuoren puun kaarnan rungon ympäri, puu on entinen. Se voi vielä yhden vuoden sinnitellä, mutta koska sen nestekierto menee poikki, sitä ei mikään enää pelasta, Pirttijärvi sanoo.

Puu tarvitsee suojaa hampailta, kun sen kuori on ohut ja oksat alhaalla. Esimerkiksi nuori omenapuu kannattaa suojata ainakin kuutena ensimmäisenä talvenaan. Puulle tai pensaalle on helpoin rakentaa suojaus jo istutusvaiheessa. Metallisen suojaverkon tulee olla 120 sentin korkuinen, jotta jäniseläimet eivät yletä kaarnaan kovanakaan lumitalvena.

Verkossa tulisi olla vielä parinkymmenen sentin levyinen, vaakatasoinen helma maan päällä tai ohuen multakerroksen alla. Jäniseläimet eivät ymmärrä peruuttaa eivätkä osaa kaivautua kaluamaan puuta verkon alitse.

Lumikuormien kasaamista puiden kylkeen on syytä välttää ja kinosta voi talven aikana polkea alemmas. Karkoteaineilla ei ole mainittavaa hyötyä kanituhojen torjunnassa.

Kasvivinkit kaneista kärsiville

  • Lonicera-suvun kasvit, erilaiset kuusamat, eivät kärsi kaneista
  • Spireat uusiutuvat nopeasti hyökkäyksen jälkeen.
  • Krookusten sijaan kannattaa suosia vuokkoja.
  • Alppiruusut ja atsaleat eivät maistu jyrsijöille.
  • Marjakuusi ja herukkalajit kuten ribeksetja taikinamarja sopivat kanialueellekin.
  • Varjoyrtti kasvaa kohisten ruokalijoista huolimatta.
  • Perennat uudistuvat joka kevät.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Piha Tuholaiset