Sisustustakka voi olla vaarallinen valinta

12.11.2015
Takalla on väliä: hormiton sisustustakka voi olla paloturvallisuusriski.

Hormittomien sisustustakkojen käyttö on lisännyt suosiotaan suomalaisissa kodeissa. Väärinkäytettynä sisustustakka voi kuitenkin tappaa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että elävää tulta ei saa koskaan jättää palamaan ilman valvontaa.

Etanolia polttoaineenaan käyttävän sisustustakan käyttöohjeisiin on syytä tutustua erityisen tarkasti. Esimerkiksi Espoossa syttyi marraskuussa raju asuntopalo, kun sisustustakka sytytti kaatuessaan nojatuolin, josta tuli levisi nopeasti ympäristöön aiheuttaen pahaa jälkeä. Tukesin mukaan tulipalon yleisin syttymissyy on huolimaton tulen käsittely.

Suomessa palokuolemien määrä on suuri verrattuna muihin Länsi-Euroopan maihin. Suomen Pelastusalan keskusjärjestön ylläpitämien tilastotietojen mukaan vuosittain Suomessa kuolee tulipaloissa keskimäärin 50 – 90 henkilöä. Lisäksi pelastusviranomaiset pelastavat useita satoja. Tänä vuonna kynttilöistä tiedetään syttyneen jo kaksi paloa.

Yleisin syy palovaroittimen toimimattomuuteen on unohdus.

Palovaroittimet kuntoon

Palovaroittimien toiminnan varmistaminen on jokaisen taloyhtiön asukkaan velvollisuus, joka helposti unohtuu. Yleisin syy palovaroittimen toimimattomuuteen on unohdus.

Usein varoittimia asennetaan väärin tai liian vähän asuinneliöihin nähden. Asukkaita kannattaa muistuttaa hälyttimien tarkastamisesta vaikka kerran vuodessa. Kannattaa myös harkita, voisiko taloyhtiö järjestää tarkastukset vanhusten asunnoissa. Tarkistukset voi tilata esimerkiksi huoltoyhtiöltä.

Näin käytät sisustustakkaa turvallisesti

  • Sisustustakoista on annettava kuluttajille asianmukaiset ohjeet muun muassa takan asennuksesta ja käytöstä. Noudata ohjeita ja säästä ne myöhempää käyttöä varten.
  • Sisustustakka tulee sijoittaa tukevasti paikalleen niin, ettei se kaadu esimerkiksi siihen kohdistuvan tönäisyn tai törmäyksen voimasta.
  • Sisustustakassa voi polttaa vain siihen tarkoitukseen soveltuvaa polttoainetta. Takkojen polttoaineet ovat herkästi syttyviä aineita ja ne tulee säilyttää paloturvallisessa paikassa.
  • Polttoainesäiliöön jäänyt polttoaine voi höyrystyä – seuraa tarkoin käyttöohjeita takan sytyttämisestä.
  • Sammuta tuli aina annettujen ohjeiden mukaisesti. Älä käytä vettä roiskumisvaaran vuoksi.
  • Tuuleta huoneisto huolellisesti takan käytön jälkeen.
  • Sijoita takan lähistölle alkusammutusvälineitä, kuten sammutuspeite.

Lähde: Tukes

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Paloturvallisuus Turvallisuus