Sanakirja selittää taloyhtiön hoitamiseen ja johtamiseen liittyvät termit.

Sanakirja: Yhtiöjärjestys

Yhtiöjärjestys on taloyhtiön sisäinen laki. Se ja asunto-osakeyhtiölaki määrittävät taloyhtiön ja osakkaan vastuut, velvollisuudet ja oikeudet.

Yhtiöjärjestyksessä ja asunto-osakeyhtiölaissa voi olla toisistaan poikkeavia määräyksiä. Yhtiöjärjestyksen määräys on pääsääntöisesti ensisijainen. Esimerkiksi lain mukaisesta kunnossapitovastuusta voidaan poiketa yhtiöjärjestysmääräyksellä. Muun muassa tästä syystä yhtiöjärjestys kannattaa lukea tarkkaan ennen asuntokauppoja.

Asunto-osakeyhtiölaissa on kuitenkin pakottavia säännöksiä, joita ei voi kumota yhtiöjärjestyksellä. Tällainen on esimerkiksi se, että varsinainen yhtiökokous tulee pitää kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.

Tyypillisiä yhtiöjärjestyksen määräyksiä ovat esimerkiksi vastikkeiden maksuperusteet, hallitusjäsenten määrä ja se, minkä tilojen hallintaan osakkaan osakkeet antavat oikeuden.

Yhtiöjärjestyksen saa pyydettäessä Kaupparekisteristä tai omalta isännöintiyritykseltä. Hyvää hallintoa olisi, jos yhtiöjärjestys löytyisi helposti taloyhtiösivuilta ja se jaettaisiin huoneistoihin esimerkiksi yhtiökokouskutsun mukana.