Saako isännöitsijä kertoa asuntoa ostavalle naapurin häiriöistä?

19.10.2015
Kuvitus: Zenga Nsuku Taloyhtiön edustaja saa mennä yleisavaimella osakkaiden asuntoihin.

Taloyhtiön isännöinnin ja hallituksen välille voi syntyä eripuraa siitä, mitä kaikkea isännöinti saa päättää itsenäisesti. Isännöinnin toimivallan rajat ovat usein häilyvät, onhan kyse isännöitsijän asemavaltuuden tulkitsemisesta.

Jotta asumisen arki sujuisi jouhevasti, isännöinnillä on velvollisuuskin päättää asioista, korostaa Isännöintiliiton lakiasiantuntija, VT Jaana Sallmén. Kotitalo vastaa yleisimpiin toimivaltaan liittyviin epäselvyyksiin.avaimet

Milloin isännöitsijä saa mennä asuntoon yleisavaimella?

Taloyhtiön edustaja saa mennä asuntoon, kun se on huoneiston hoidon ja kunnossapidon kannalta tarpeen. Pääsääntö on, että osakkaalle tiedotetaan, milloin käydään. Poikkeustilanteessa, esimerkiksi vesivahingon sattuessa, asuntoon saa mennä ilman lupaa.

Taloyhtiön edustaja saa mennä asuntoon, kun se on huoneiston hoidon ja kunnossapidon kannalta tarpeen.

Onko olemassa tietty rahasumma, jonka yli menevistä hankinnoista isännöinti ei päätä?

Laista ei tule mitään rahasummia päätöksenteon rajoiksi. Yhtiökokous käyttää ylintä päätäntävaltaa. Kaikista laajoista ja asumiskustannuksiin ja asumiseen olennaisesti vaikuttavista asioista tarvitaan siis yhtiökokouksen päätös. Hallitus päättää tätä vähäisemmistä asioista.

Isännöinti taas johtaa asumisen arkea, joten sen on pakko tehdä monenlaisia päätöksiä. Isännöitsijä pitää hallituksen ajan tasalla asioista. Kiiretilanteissa, esimerkiksi yllättävissä vesivahinkotilanteissa, isännöitsijän toimivaltuudet ovat tavallista laajemmat.

kalusteet

Saako isännöitsijä esimerkiksi tilata taloon uudet räystäslaudat tai grillikalusteet itsenäisesti?

Jos räystäslaudat  ovat lahot, on hyvää kiinteistönpitoa ja yhtiön edun mukaista, että ne vaihdetaan ehompiin. Kysymys voi olla myös turvallisuudesta huolehtimisesta.

Sama pätee puutarhahuonekaluihin.

Isännöitsijä ei vastaa asunnonostajien kysymyksiin

Kenen kuuuluu viestiä taloyhtiön asioista asukkaille?

Tämä on  sopimuskysymys. Laki ei sano viestinnästä paljoa, ja siksi tarvitaan selvä sopimus isännöintiyrityksen ja taloyhtiön välille. Hallitus voi halutessaan iltapuhteinaan hoitaa viestinnän, mutta usein viestintä kannattaa hoitaa ostopalveluna.

Saako isännöitsijä tilata korjaajan äkillisessä vahingossa? Pitääkö isännöitsijän toimia heti?

Jos on epäily kosteusvauriosta, pitää alkaa toimia heti. Tosin, jos kysymys ei ole äkillisestä vuodosta, kosteus on voinut olla asunnossa jo pitkään. Maalaisjärkikin sanoo, että silloin ei ole tulipalokiire.

Laki ei sano viestinnästä paljoa, ja siksi tarvitaan selvä sopimus isännöintiyrityksen ja taloyhtiön välille.

Voiko isännöinti tilata hallitukselle koulutusmateriaalia?

Kyllä. Hallituksen  pitää ymmärtää taloyhtiön toimintaa aika paljon, jotta se pystyy huolellisesti työskentelemään osakkaiden eduksi. Esimerkiksi kirjallisuuden hankkiminen kuuluu isännöinnin toimivaltaan.

Saako isännöitsijä kertoa asuntoa ostavalle, että asunnon naapurissa on ollut järjestyshäiriöitä?

Asuntojen myynti-ilmoituksissa näkyy usein lisätietojen kohdalla isännöitsijän nimi yhteystietoineen. Ei pitäisi.

Isännöitsijän tehtäviin ei kuulu vastailla asunnonostajien kysymyksiin, ellei hän ole erikseen sopinut siitä kiinteistönvälittäjän kanssa.

Isännöitsijän nimi laitetaan ilmoitukseen usein lupaa kysymättä. Jos ostajakandidaatti kuitenkin soittaa isännöitsijälle, tämän pitää kertoa totuus; salailla ei saa.

Toinen vaihtoehto on, että isännöitsijä kertoo naapurin aiheuttamista häiriöistä kiinteistönvälittäjälle. Tämän tehtävä on kertoa asiasta ostajaehdokkaalle.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Asuntokauppa Taloyhtiön johtaminen